Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2021, 21:54
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Nemecké gymnastky protestujú proti sexualizácii. Na OH si oblečú jednodielne súpravy, ktoré zakryjú takmer celé telo

Nemecké gymnastky protestujú proti sexualizácii. Na OH si oblečú jednodielne súpravy, ktoré zakryjú takmer celé telo
Zdroj: Unsplash/Andre Ouellet/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS OLYMPIJSKÉ HRY
Uložiť Uložené

Športovkyne reagujú na nedávny incident, keď ich kolegyne dostali za údajne nevhodné oblečenie pokutu. V skutočnosti len chceli zakryť väčšiu časť svojho tela.

Nedávno športový svet obletela správa, ako nórske plážové hádzanárky na európskom šampionáte dostali pokutu viac ako 1000 eur, pretože odmietli nosiť spodný diel bikinových plaviek, ktoré im odhaľovali zadky. Namiesto nich si obliekli klasické šortky, čo však organizátori (resp. rozhodca) považovali za porušenie pravidiel. Majstrovstvá Európy preto mnohí v tejto súvislosti odsúdili za sexizmus. Penalizácia za „nesprávne oblečenie“ totiž podľa mnohých nepatrí do 21. storočia. 

V rámci olympijských hier tím nemeckých gymnastiek využije pozornosť, aby za práva žien v športe vo všeobecnosti zabojoval, zároveň však ide o priamu reakciu na spomínanú udalosť z európskeho šampionátu.

Odporúčané
Je to psychologický efekt, tvrdí etnologička o príťažlivosti ľudí v uniformách. Ako vnímaš uniformy ty? Je to psychologický efekt, tvrdí etnologička o príťažlivosti ľudí v uniformách. Ako vnímaš uniformy ty? 23. júla 2021, 14:30

Nemky v rámci boja proti sexualizácii nebudú mať oblečené bežné gymnastické oblečenie, ktoré odkrýva nohy a väčšinu tela. Rozhodli sa, že si oblečú jednodielne súpravy s dlhými rukávmi, ktoré zakryjú prakticky všetko okrem chodidiel a rúk, informuje BBC. Členka nemeckého tímu gymnastiek Sarah Vossová dúfa, že tento krok bude odkazom pre ďalšie dievčatá, ktoré sa necítia komfortne, keď majú odhaľovať pred očami celého sveta časti svojho tela. 

Domov
Zdieľať
Diskusia