Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2021, 14:30
Čas čítania 14:05
Katarína Danková

Je to psychologický efekt, tvrdí etnologička o príťažlivosti ľudí v uniformách. Ako vnímaš uniformy ty?

Je to psychologický efekt, tvrdí etnologička o príťažlivosti ľudí v uniformách. Ako vnímaš uniformy ty?
Zdroj: Unsplash/Maxim Hopman
ZAUJÍMAVOSTI OZBROJENÉ SILY SLOVENSKEJ REPUBLIKY POLÍCIA SR PRÁCA SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ
Uložiť Uložené

Čo si pomyslíš, keď vidíš človeka v uniforme, môžeme len hádať. My sme sa pýtali priamo ľudí vykonávajúcich uniformované povolanie a zaujímali nás odpovede na rôzne otázky. Čo nám prezradili letuška, pilot, dobrovoľník SČK, vodič MHD, policajt a vojak?

„Človek podvedome očakáva od nositeľov uniforiem vysoký morálny kredit. Uniforma je prejavom spolupatričnosti k určitému stavovskému združeniu alebo profesii a prejavom hrdosti na ne,“ vysvetľuje nám v článku etnologička Katarína Nádaská na margo funkcie uniforiem v spoločnosti. Hovorí aj o tom, kedy a ako vlastne vznikli a prečo človeka robia príťažlivejším.

Keď okolo teba prejde človek v uniforme, s určitosťou vždy rozpoznáš, kde či pre koho pracuje. Okrem toho si hneď všímaš, ako sa daný človek správa a ako pôsobí. Niet pochýb o tom, že uniforma človeku pridáva na atraktivite, no ako sa v uniformách cítia ich samotní nositelia?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré povolanie malo uniformu ako prvé.
  • Či je pravda, že ľudia v uniforme sú atraktívnejší, a ak áno, prečo je to tak.
  • Čo patrí do výbavy uniforiem jednotlivých povolaní a ako sa ľuďom, ktorí ich vykonávajú, nosia.
  • Či sa nositelia uniforiem považujú v rovnošate za príťažlivejších a či niekedy svoj výzor v uniforme zneužili.
  • Či musia nosiť celú uniformu v zime aj v lete.
  • Či sú sledovaní a ako sú pokutovaní za nenosenie uniformy.
  • Koľko kusov uniforiem pri nástupe do práce dostali.

Pre REFRESHER sa na tému pracovných rovnošiat vyjadrili zástupcovia šiestich povolaní – letuška, pilot, dobrovoľník Slovenského Červeného kríža, vodič MHD, policajt a vojak. Vďaka ich pohľadu na vec sme zistili, ako v uniforme vnímajú samých seba, či sa im ich pracovný odev páči, ako sa v ňom cítia a čo na to okolie i spoločnosť.

Odporúčané
Oblečenie nemá pohlavie. Unisex vytvára príťažlivosť vďaka sexy kontrastu medzi nositeľom a odevom Oblečenie nemá pohlavie. Unisex vytvára príťažlivosť vďaka sexy kontrastu medzi nositeľom a odevom 17. apríla 2021, 9:30

Prechod od znakov k uniformám

Zamýšľal si sa niekedy, kedy a ako vlastne vznikli uniformy? Ak tak robíš práve teraz, pomôžeme ti odhaliť krátku históriu pracovných odevov. Už v dávnej minulosti ľudia na rozlíšenie stavov využívali rôzne označenia. Prvým najjednoduchším a najjasnejším spôsobom boli odznaky, ktoré ľudia nosili, aby označili svoju konkrétnu pracovnú úlohu alebo nimi vyjadrili spojenie s určitým zamestnávateľom, často napríklad s armádou alebo s panovníkom, ktorému slúžili.

„V starovekých štátoch sa síce nenosila uniforma, ale nosili sa znaky úradu (sudcovia, kňazi, panovník). Medzi prvé uniformy patril odev vojakov prvých armád, ktoré vznikali po vzniku prvých štátov,“ tvrdí etnologička Katarína Nádaská. Rovnako svoje uniformy nosili aj panovníci, faraóni či rímski sudcovia. Už ľudia v antike potrebovali vizuálne vyčleniť určité skupiny obyvateľstva a práve na to slúžila (a stále slúži) uniforma.

Rôzne farby, znaky, symboly vyjadrovali príslušnosť k istému pánovi a zároveň dávali status, moc i dôveryhodnosť. V minulosti veľa majetných rodín vyžadovalo od svojich zamestnancov nosenie špecifických uniforiem. Zamestnanie vo váženej a majetnej rodine bolo výsadou, aj preto zamestnanci nosili tieto uniformy hrdo

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Neskôr, keď došlo k rozvoju techniky (po priemyselnej revolúcii) a presunu obyvateľstva z vidieka do miest, začali vznikať pracovné odevy ako multifunkčný odev, ktorý odoláva aj nepriaznivým podmienkam. Postupom času a s príchodom nových technológií, nápadov, postupov, materiálov či tkanín bola možná aj masovejšia a rôznorodejšia výroba uniforiem.

„Myšlienka, že uniforma spája a pre ostatných je znakom stavu toho, kto ju nosí, je, ako vidíme, veľmi stará. A má zmysel stále,“ dopĺňa etnologička.

Aké sú funkcie uniforiem v spoločnosti?

Ako už bolo spomenuté, v prvom rade ide o príslušnosť k istému zamestnávateľovi, inštitúcii, spoločnosti a podobne. Rovnako tak uniforma dáva človeku istú prestíž a sociálny status, vzbudzuje rešpekt a záujem spoločnosti. V prípade potreby vieme napríklad silové zložky okamžite rozpoznať a obrátiť sa na ne s prosbou o pomoc. Dôveryhodnosť a reprezentatívnosť sú ďalším dôležitým prvkom uniforiem.

Podľa etnologičky Katarína Nádaskej „človek podvedome očakáva od nositeľov uniforiem vysoký morálny kredit.“

„Uniforma je prejavom spolupatričnosti k určitému stavovskému združeniu alebo profesii a prejavom hrdosti na ne. Podľa uniformy vieme človeka hneď zaradiť k jeho profesii a napríklad uniforma silových zložiek (polícia) oprávňuje jej príslušníkov už vizuálne na určité predpísané a povolené zásahy.“

Uniformy sa však nevyužívajú iba pri výkone povolaní. Poznáme aj školské uniformy, ktoré sa navzájom veľmi podobajú. Menia sa len farby a emblémy na saku so znakom školy, ktorú študent navštevuje. „Nosenie školských uniforiem je vhodné aj z hľadiska stierania sociálnych rozdielov. V školskej uniforme sú si všetci žiaci rovní,“ uvádza Nádaská a ich zavádzanie na školách hodnotí pozitívne.

S uniformou sa dvíha i atraktivita. Prečo?

Tento fakt nám potvrdila aj etnologička a s týmto názorom sa zhoduje aj väčšina ľudí, ktorí uniformy obdivujú, ale i nosia. Podľa Nádaskej to však platí najmä pre slávnostné uniformy jednotlivých profesií. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

A etnologička vysvetľuje, prečo je to vlastne tak: Je to psychologický efekt uniformy ako takej. Určite sú atraktívnejšie uniformy napríklad námorného admirála než kuchára, ale pri slávnostných a sviatočných uniformách vie každá profesia príjemne prekvapiť.“ 

To, ako vnímajú funkciu, vzhľad a zvýšený pocit atraktívnosti vo svojich uniformách, sme sa opýtali reprezentantov najatraktívnejších i najbežnejších povolaní. Ich názory sú síce subjektívne, no pomáhajú nám lepšie pochopiť vnímanie povolania ako takého, ktorého súčasťou je aj spomínaná uniforma.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100661 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa jednotliví respondenti cítia v uniforme atraktívnejšie.
  • Či niekedy zneužili svoj výzor v uniforme vo svoj prospech.
  • Aká je primárna funkcia ich uniformy a prečo musia nosiť všetky jej súčasti.
  • Za čo bojuje letuška Janka s kolegyňami.
  • Čím by podľa pilota Martina mali ľudia v práci vynikať.
  • Či dobrovoľníkovi zo Slovenského Červeného kríža Maťovi vydržala láska, ktorú našiel v práci.
  • Uniforma kolegov v ktorom meste sa vodičovi MHD Hugovi najviac páči.
  • Prečo si policajt Dávid nemôže v práci zložiť ani šiltovku.
  • Prečo vojak Peter považuje svoju uniformu za jednu z najkrajších.
Domov
Zdieľať
Diskusia