Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2021, 11:28
Čas čítania 2:30
Viktor Kniš

Kaliňák: Imreczeho vo väzbe mučili, preto vypovedá proti Smeru. Keby sme chceli dať dole Matoviča, dáme ho zavrieť

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Bývalý korunný princ Smeru Robert Kaliňák sa vyjadril k aktuálnym výpovediam spolupracujúcich obvinených Makóa a Imreczeho. Prečo im neverí?

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó podľa Roberta Kaliňáka vypovedá len na základe informácií, ktoré má z článkov v médiách.

To sa podľa bývalého korunného princa strany Smer-SD týka všetkých aktuálnych káuz vrátane tých, kde ide o výpovede v neprospech Roberta Fica aj jeho samého. „... tie výpovede nemajú logiku. Makó si ich poskladal z novinových článkov. Lenže neposkladal ich správne,“ tvrdí Kaliňák v aktuálnom rozhovore pre denník SME. Exminister vnútra, ktorý odstúpil z funkcie po vražde Jána Kuciaka, upozorňuje na sled udalostí.

Odporúčané
Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó 4. decembra 2020, 10:18

Ak by vraj chceli Matovičovi robiť problémy, mohli ho dať zatvoriť

Robert Fico podľa neho nemohol získať kompromitujúce informácie o Matovičovom účtovníctve od údajnej organizovanej zločineckej skupiny Norberta Bödöra, pretože z chronológie udalostí vyplýva, že boli k dispozícii už skôr vďaka denníku Plus jeden deň.

Kaliňák popiera aj to, že by sa bolo konalo v sídle jeho rezortu stretnutie s Gašparom, Bödörom a Makóom, na ktorom by boli preberali diagramy kompromitujúce Igora Matoviča. Také diagramy podľa neho nemohli existovať, pretože Matovič mal len jednu firmu, ktorú by nebolo treba zobrazovať v komplikovanej schéme. 

Ľudovít Makó si stretnutie pamätá nasledovne: „Na základe všetkých nástrojov finančnej správy, ako aj informácií z prostredia polície sme zostavili diagram jednotlivých prešľapov Matoviča,” povedal vo výpovedi. 

 
Tento diagram vraj následne samotný Makó prezentoval na stretnutí na ministerstve vnútra. Makóovou úlohou bolo podrobne opísať, čo na Igora Matoviča zohnali, akých trestných činov sa mohol dopustiť a akým spôsobom by ho mohli verejne kompromitovať.

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Kaliňák sa rečnícky v rozhovore pýta: „Aký diagram trestnej činnosti mohol byť na Matoviča, keď delikt mal len jeden?“ Dodáva, že dôkazom, že proti Matovičovi neiniciovali útoky, je aj to, že ho nedali zavrieť. „Ak sme toho Matoviča tak strašne chceli dať dole, prečo sme ho nezavreli? Nikdy sme takto politiku nepoužívali a Gašpar už vôbec nie,“ bráni v rozhovore pre SME Kaliňák bývalého policajného prezidenta.

Kaliňák
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Imreczeho mučia

Aj ďalší spolupracujúci obvinený svedčí v neprospech Roberta Kaliňáka. František Imrecze tvrdí, že mu Jozef Brhel doplácal 200-tisíc ročne k platu na pokyn Roberta Kaliňáka. 

Denník Plus jeden deň cituje zo svedeckej výpovede Františka Imreczeho, ktorý tvrdí, že mu po nástupe do funkcie šéfa finančnej správy doplácal peniaze oligarcha Jozef Brhel. Dôvodom vraj bolo, že sa vzdal inej vysokej manažérskej pozície, na ktorej zarábal približne 24-tisíc eur mesačne. „Kaliňák ma poslal za Jozefom Brhelom a povedal, že si mám skúsiť dohodnúť kompenzáciu mzdy v hodnote 200-tisíc ročne,“ povedal podľa portálu Pluska František Imrecze policajtom. Vraj sa tak naozaj stalo a Brhel vyplácal Imreczeho približne päť rokov, celkovo mu teda údajne zaplatil viac ako jeden milión. 

Kaliňák to popiera, s Imreczem sa vraj videl len párkrát. Dodáva, že motiváciou k týmto výpovediam sú podľa neho podmienky, ktoré má bývalý šéf finančnej správy vo väzbe. 

„Samozrejme, mučili ho, to je jasné,“ tvrdí Kaliňák v rozhovore. Podobne sa vyjadril počas uplynulého týždňa Robert Fico. 

Odporúčané
Exšéf finančnej správy Imrecze vypovedá proti Ficovi. Na úrade vlády vraj s Bödörom organizoval diskreditáciu Kisku Exšéf finančnej správy Imrecze vypovedá proti Ficovi. Na úrade vlády vraj s Bödörom organizoval diskreditáciu Kisku 2. júla 2021, 13:15

Kaliňák verí Dušanovi Kováčikovi, Slovenskej informačnej službe aj Vladimírovi Pčolinskému

Imrecze vypovedal aj proti predsedovi strany Smer-SD. Podľa bývalého šéfa finančnej správy sa Robert Fico a Norbert Bödör poznali natoľko dobre, že spolu na úrade vlády riešili, ako zdiskreditovať vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku.

 

Ako informujú Aktuality.sk, bývalý šéf finančnej správy František Imrecze polícii opísal podrobnosti z tohto stretnutia. Je to vôbec prvýkrát, čo sa verejnosť dozvedá o tom, že kajúcnici vypovedajú priamo proti Robertovi Ficovi. On sám však ich dôveryhodnosť dlhodobo spochybňuje. 

Robert Kaliňák v rozhovore argumentuje aj správou Slovenskej informačnej služby, ktorá vraj má dôkazy o ovplyvňovaní aktuálnych exponovaných káuz, žiadne hmatateľné však zatiaľ nikto nemal možnosť vidieť. Kaliňák tvrdí, že SIS verí a že dôkazom, že niečo nie je v poriadku, je zadržanie Vladimíra Pčolinského. Považuje to za hlavný dôkaz toho, „že polícia sa zľakla SIS a okamžite proti nej vyrobila trestnú vec“.

Bývalý minister vnútra verí aj exšéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dnes sedí pred súdom, keďže ho prokurátor aj vyšetrovatelia spojili s mafiánskou skupinou takáčovcov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia