Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2021, 10:38
Čas čítania 1:37
Viktor Kniš

Fico nechtiac zariadil Slovákom prísnejšie podmienky návratu zo zahraničia, na Facebooku zavádza o karanténe

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Smer síce s podaním na Ústavnom súde uspel, ministerstvo zdravotníctva však prichádza s prísnejšou verziou opatrení na hraniciach.

Krátko po tom, čo dal Ústavný súd za pravdu Smeru s podaním týkajúcim sa vyhlášky o hraniciach, zverejnil Robert Fico na Facebooku video, v ktorom chcel Slovákov ubezpečiť, že vďaka jeho strane budú opatrenia voľnejšie.

„Od dnešného dňa môže každý plne nezaočkovaný vstúpiť na územie Slovenska bez hrozby karantény, čo nepochybne privítajú státisíce ľudí plánujúcich si dovolenku v zahraničí, ale aj domáci podnikatelia v cestovnom ruchu,“ povedal Fico vo videu v stredu. Dúfal, že „vláda nevymyslí inú ohavnosť“.

Bez karantény nezaočkovaní na Slovensko nevstúpia

Členovia vlády boli v tom čase s vyjadreniami ešte zdržanliví, pretože nevedeli, s čím príde ministerstvo zdravotníctva a úrad verejného zdravotníctva. 

Zároveň však upozorňovali, že prísny režim pre nezaočkovaných platí naďalej, pretože rozhodnutie Ústavného súdu zatiaľ nebolo zverejnené v Zbierke zákonov. Robert Fico túto skutočnosť svojim sledovateľom zamlčal. Spomenul len, že Ústavný súd potrebuje „nejaký čas, aby rozhodol o merite veci“.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Vo štvrtok už minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Slovákom ozrejmil, že sa v zásade nič nemení, vláda však súhlasí s Ústavným súdom, ktorý zneniu vyhlášky vyčítal, že sa na zaočkovaných jednou dávkou pozerá ako na bezpečných. Ústavný súd si však s odvolaním sa na odborníkov myslí, že medzi zaočkovanými jednou dávkou a nezaočkovanými nie je rozdiel z hľadiska prenosu vírusu, preto nevidí dôvod, aby jedni museli ísť na minimálne 5 dní do povinnej karantény a druhí vôbec. 

Robert Fico svojich sledovateľov neskôr neupozornil, že zásadné zmeny sa nekonajú. 

Fico
Zdroj: Facebook/Robert Fico

Opatrenia budú trochu tvrdšie, povedal Lengvarský 

Opatrenia budú podľa jeho slov „trošku tvrdšie“, lebo nebudú rozlišovať medzi osobou s prvou dávkou vakcíny a nezaočkovanými. Nová vyhláška by mala byť pripravená ku dňu zverejnenia rozhodnutia ÚS SR v Zbierke zákonov.


„Opatrenia na hraniciach sa nemenia,“ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva, pričom ľudí vyzval, aby opatrenia na hraniciach dodržiavali a aby po piatich dňoch karantény zodpovedne išli na PCR testy.

Novú vyhlášku k režimu na hraniciach majú zverejniť dnes (v piatok) a platiť má od pondelka. Upraví sa ňou návrat ľudí, ktorí boli zaočkovaní zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu covid-19. Už v prvý deň po návrate by mali mať možnosť dať sa otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Prechodné ustanovenia majú platiť dva týždne.

Podľa ministra sa tak bude v prechodných ustanoveniach upravovať návrat zatiaľ jednodávkovo zaočkovaných ľudí, ktorí vycestovali za starých podmienok, tak, aby sa im „čo najmenej komplikoval život“. „Následne sa prejde na štandardný režim, keď na hraniciach budú dve kategórie – chránení a nechránení,“ povedal Lengvarský s tým, že zaočkovaní jednou dávkou budú považovaní za nezaočkovaných.

Domov
Zdieľať
Diskusia