Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2021, 14:30
Čas čítania 5:34
Adam Novosad

Týchto 5 dovolenkových destinácií aktuálne od Slovákov nevyžaduje očkovanie, negatívny test ani karanténu

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Krajín, kde od teba na hraniciach nebudú vyžadovať vôbec nič, nájdeš momentálne len zopár. Avšak pozor, jedna vec je vycestovať, druhá vrátiť sa na Slovensko.

Nemáš očkovanie, budeš sedieť doma. Takto sa k medzinárodnému cestovaniu stavia v čase rýchlo sa šíriaceho delta variantu koronavírusu čoraz viac vlád, a tak ľuďom zostáva možnosť vybrať si medzi bezplatnou vakcínou alebo nekonečným testovaním či karanténou.

V prípade krajín ako Malta už cestovateľom dokonca od 14. júla nepomôže ani testovanie, pretože bez plného očkovania ťa na dovolenku na tento ostrovný štát nevpustia. Vo svete však momentálne napriek delta variantu existuje zopár krajín, kam sa môžeš vybrať bez očkovania, testu aj karantény.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Zaujalo nás, koľko krajín pomaly pristupuje k výlučnej podmienke očkovania na prechod hranicami. Rozhodli sme sa preto pozrieť na podmienky prevažne európskych krajín, kam ťa ako obyvateľa Slovenska, buď vďaka dobrej epidemickej situácii u nás, alebo vďaka tomu, že Slovensko je členom Európskej únie, pustia na dovolenku či výlet bez akýchkoľvek obmedzení, tak ako za starých čias. 

Dôležité: Nezabúdaj, že treba myslieť aj na cestu naspäť a riadiť sa pritom u nás platnými opatreniami.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde v Albánsku môžeš za nízke ceny zažiť tyrkysovú vodu a dlhé pláže.
  • Ktorá destinácia síce nie je príliš dovolenková, ale zaujme dobrodruhov a milovníkov kultúry.
  • Kde nájdeš jazero, ktoré ti plnohodnotne nahradí more.
  • V ktorej destinácii práve vytvorili nový národný park.
  • Ako sa do týchto krajín dostaneš.
  • Ktorá destinácia s uvoľnenými opatreniami je rovnako krásna ako Chorvátsko, ale výrazne lacnejšia.
  • Ktorá z týchto krajín je rozhodne najkontroverznejšou na vycestovanie.
  • Kde ťa môžu napriek splneniu podmienok na hraniciach otočiť a poslať domov.
Albánsko
Zdroj: Pixabay

1. Albánsko

Krajina, kde za svoje peniaze dostaneš najviac. Albánsko sa až pred pár rokmi stalo krajinou, kam začali obyvatelia Slovenska cestovať na dovolenku, pretože viaceré cestovné kancelárie spustili priame lety zo slovenských letísk do populárnych prímorských miest ako Durres (Drač). A ďaleko od pobrežia neleží ani hlavné mesto Tirana.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Ak sa však v Albánsku presunieš južnejšie, môžeš dovolenku stráviť v mestách Sarande či Ksamil, ktoré síce nie sú najväčšie, ale prakticky susedia s krásnym gréckym ostrovom Korfu. V praxi to znamená, že sa môžeš tešiť na idylické pláže s tyrkysovou vodou, avšak za zlomok ceny, ktorú by si zaplatil v Grécku. Ak chceš ísť na výlet na Korfu, trajektom sa tam dostaneš za pár minút.

Albánsko sa už od jari tohto roku zaradilo medzi krajiny, ktoré uprostred pandémie otvorili svoje hranice prakticky komukoľvek bez dodatočných podmienok a nariadení. Zrejme tak verili, že prilákajú väčšie množstvo turistov. Či im to vyšlo, zistíme až po skončení aktuálnej letnej sezóny.

V súčasnosti sa do Albánska dostaneš takmer ako za starých čias pred pandémiou. „Vstup do krajiny je možný bez nutnosti predloženia testu na COVID-19, iných dokumentov, ako aj bez nutnosti zotrvania v karanténe,“ vysvetľuje ministerstvo zahraničných vecí.

Netreba ti žiadny GreenPass s potvrdením o očkovaní ani antigénové či PCR testy, pretože Albánsko karanténu nevyžaduje. Treba si však dávať pozor na zvýšenú teplotu, lebo pri hodnote na 37,5 stupňa ťa vraj do krajiny nemusia pustiť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100682 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá destinácia síce nie je príliš dovolenková, ale zaujme dobrodruhov a milovníkov kultúry.
  • Kde nájdeš jazero, ktoré ti plnohodnotne nahradí more.
  • V ktorej destinácii práve vytvorili nový národný park.
  • Ako sa do týchto krajín dostaneš.
  • Ktorá destinácia s uvoľnenými opatreniami je rovnako krásna ako Chorvátsko, ale výrazne lacnejšia.
  • Kde ťa môžu napriek splneniu podmienok na hraniciach otočiť a poslať domov.
Domov
Zdieľať
Diskusia