Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2021, 18:04
Čas čítania 5:20
Viktor Kniš

Sulík v roku 2015 v referende o rodine tvrdil, že nič nerieši a radšej sa pôjde sánkovať. Na Ficovom referende sa chce zúčastniť

POLITIKA RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Richard Sulík v minulosti nevidel dôvod zúčastňovať sa na referende o rodine.

„Ísť k referendu je zabíjanie času. Ja sa budem radšej sánkovať so svojimi deťmi,“ povedal predseda SaS Richard Sulík podľa Tlačovej agentúry SR v roku 2015. Referendum odmietli aj ďalší podpredsedovia strany Sloboda a solidarita.

„Strana SaS má vo svojom programe od začiatku bod registrované partnerstvá a toto v tom programe ostane. Teraz neviem povedať, či to bude o tri mesiace alebo o dva, o päť, ale rozhodne sa témy registrovaných partnerstiev nevzdávame,“ dodal vtedy predseda strany, ktorá sa pred voličmi prezentovala ako liberálna.

Dnes návrhy za zlepšenie práv homosexuálov svojich kolegov z SaS nazýva „opičky“.

Odporúčané
Ficovo a Pellegriniho referendum môže byť protiústavné. Ak by prešlo súdom, budeme európska rarita, tvrdí právnik Ficovo a Pellegriniho referendum môže byť protiústavné. Ak by prešlo súdom, budeme európska rarita, tvrdí právnik 7. mája 2021, 9:31
V tomto článku si prečítaš:
  • Čoho sa týkalo referendum, ktoré odmietol Richard Sulík komentovať.
  • Prečo chce podporiť referendum o odvolávaní svojej vlády.
  • Ako reagujú ostatní koaliční partneri.
  • Prečo je podľa ústavného právnika takéto referendum Fica a Pellegriniho o predčasných voľbách protiústavné.
  • Prečo je podľa sociológa pre Roberta Fica a Petra Pellegriniho výhrou akákoľvek alternatíva a akú rétoriku rozbehol šéf Smeru ešte predtým, ako Ústavný súd vôbec rozhodol.

Vo februári 2015 sa uskutočnilo tzv „referendum za rodinu“. Slovákov sa autori petície z Aliancie za rodinu pýtali, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí, a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Ja určite k referendu pôjdem, lebo je to nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali,“ vyhlásil Sulík v diskusnej relácii Na telo.

Účasť bola len o málo vyššia ako 20 % a referendum úspešné nebolo. V tom čase ho podľa očakávaní nepodporili ani poslanci zo strany Sloboda a solidarita na čele s predsedom Richardom Sulíkom. 

Richard Sulík.
Richard Sulík. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali“

Dnes už Sulík rétoriku zmenil, aj keď tentoraz za petíciou opäť nestoja jeho politickí kolegovia. Netají sa tým, že sa mieni zúčastniť na referende, ktorým chcú Robert Fico a Peter Pellegrini ako spoluorganizátori povaliť vládu. 

„Ja určite k referendu pôjdem, lebo je to nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali,“ vyhlásil Sulík v diskusnej relácii Na telo.

Dodal, že si je vedomý toho, že referendum o predčasných voľbách s veľmi vysokou pravdepodobnosťou nebude úspešné, keďže nálada na Slovensku sa po odchode Igora Matoviča z postu predsedu vlády výrazne upokojila a Eduard Heger zatiaľ vedie vládu zodpovedne. 

Odporúčané
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) 23. júla 2023, 14:30

„Ukáže sa, že tam nepríde ani polovica ľudí, a som pripravený sa o to aj staviť. No ja som politik a člen vlády, a preto svojou neúčasťou nechcem dávať najavo a vysielať signál, že by som nesúhlasil s referendom ako nástrojom,“ povedal v TV Markíza. 

Hovorkyňa Richarda Sulíka Katarína Matejková sa vyjadrila len k predmetu referenda z roku 2015. Či v tom čase predseda SaS považoval alebo nepovažoval referendum za „nástroj priamej demokracie“, preto nie je jasné. „V roku 2015 išlo o referendum s témami, ktoré strana SaS považovala za škodlivé pre rodinu a dlhodobo na to upozorňovala,“ napísala pre Refresher.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100158 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reagujú ostatní koaliční partneri.
  • Prečo je podľa ústavného právnika takéto referendum Fica a Pellegriniho o predčasných voľbách protiústavné.
  • Prečo je podľa sociológa pre Roberta Fica a Petra Pellegriniho výhrou akákoľvek alternatíva
  • Akú rétoriku rozbehol šéf Smeru ešte predtým, ako Ústavný súd vôbec rozhodol.
Domov
Zdieľať
Diskusia