Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2021, 9:36
Čas čítania 8:07
Adam Novosad

10 dní, 7 utopených. Ako je možné, že sa na Slovensku zrazu topí toľko ľudí, a čo robiť, ak máš problém vo vode?

ZAUJÍMAVOSTI KÚPALISKO POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Utopenie sa patrí medzi najrozšírenejšie príčiny smrti po celom svete. Na Slovensku sa však v posledných týždňoch akoby roztrhlo vrece s tragédiami, keď najmä mladí ľudia prichádzajú o život v jazerách, riekach aj zaplavených lomoch.

Aj keď vieš plávať, neznamená to, že sa nemôžeš utopiť. Na Slovensku sa v posledných týždňoch akoby roztrhlo vrece s tragickými prípadmi detí, mladých aj starších osôb, čo sa vybrali plávať, ale domov sa už nevrátili.

Ročne sa na Slovensku utopia desiatky ľudí, ale predchádzajúci týždeň bol nezvyčajne tragický. V priebehu 10 dní prišlo o život až sedem osôb; vo vode sa chceli len schladiť alebo si v nej zašantiť.

Odporúčané
Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) 30. mája 2021, 14:30

Ako teda postupovať, ak sa vo vode dostaneš do krízovej situácie, stratíš pocit istoty a prepadne ťa panika, že sa utopíš? Existujú jednoduché základné pravidlá a návody, ktoré treba dodržať, nezľaknúť sa a najmä nevstupovať do vody pod vplyvom alkoholu či drog. Rizikových faktorov je aj bez návykových látok viac, než by si bežný človek mohol myslieť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde všade sa v posledných dňoch utopili ľudia.
  • Prečo fakt, že vieš plávať, neznamená, že sa nemôžeš utopiť.
  • Či je na Slovensku dosť plavčíkov a koľko zarábajú.
  • Aká býva najčastejšia príčina utopenia sa.
  • Ako je možné, že až 80 percent obetí utopenia sa sú spravidla muži.
  • Ktoré tri veci si treba uvedomiť vo vode, ak sa začneš topiť.
  • Koľko minút trvá, kým sa človek utopí.
  • Ako dokážeš identifikovať človeka, ktorý sa topí, ale nekričí ako v akčnom filme.
  • Prečo nikdy nesmieš bojovať s vodou či prúdom, ktorý ťa v nej ťahá.
utopenie
Zdroj: PZ SR
Od utopenia sa k utopeniu– 7. júna sa v rieke Váh utopil 13-ročný chlapec, keď sa šiel do rieky kúpať s kamarátmi, ale doma rodičom povedal, že idú len na zmrzlinu.
– 19. júna sa utopil 34-ročný muž na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove, keď do vody skočil zo skokanského mostíka a už sa spod hladiny nevynoril.
– 22. júna sa utopil 18-ročný mladík v zaliatom kameňolome v Poprade-Kvetnici, kam sa šiel kúpať s kamarátmi, aj keď je v lome kúpanie zakázané.
– 24. júna sa utopil 19-ročný chlapec v Turzovskom jazere v Gelnici, keď sa v horúčavách chcel schladiť so svojím kamarátom.
– 25. júna záchranári prehľadávali vodnú plochu na štrkopieskoch v Batizovciach pri Poprade, kde vraj zmizla jedna osoba.
– 25. júna sa v rieke Topľa utopil 9-ročný chlapec v obci Soľ, ktorý sa šiel do rieky kúpať.
– 27. júna sa utopil 20-ročný mladík, ktorý sa šiel kúpať do vodnej nádrže Domaša v rekreačnej oblasti Eva, ale už sa z vody nevynoril.
– 27. júna sa vo vodách Zemplínskej šíravy stratil 25-ročný muž, ktorý sa šiel kúpať v oblasti Medvedia hora, ale potápači ho našli až 28. júna v päťmetrovej hĺbke.

 

7 úmrtí za 10 dní nie je úplne bežnéZaznamenať sedem smrtí utopením sa v priebehu 10 dní nie je bežný jav. Na druhej strane štatistiky hovoria jasnou rečou, pretože utopenie sa patrí celosvetovo, ale aj na Slovensku k najrozšírenejším spôsobom úmrtia. Z dostupných údajov vyplýva, že od roku 2001 do roku 2016 zahynulo na Slovensku dohromady 1 770 osôb, ktoré sa utopili.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Štatistiky naznačujú, že v priebehu rokov bolo možné pozorovať rastúci trend, keďže v roku 2001 sa utopilo 53 obyvateľov Slovenska, v roku 2008 už 115 osôb a rekord doteraz drží rok 2013, keď sa utopilo 147 ľudí. 

„Takéto prípady sa nám opakujú každoročne a väčšinou sú prepojené na počasie. Keď sa objavia takéto teplá, samozrejme to k vode ťahá aj neplavcov, ktorí sa chcú ovlažiť. Ten posledný prípad troch chlapcov, ktorí sa topili v kameňolome, bol klasickým spojením neplavcov, hlbokej vody a kúpania sa bez akejkoľvek pomôcky do vody,“ hovorí skúsený profesionál Igor Baran z Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža (VZS SČK).

Tieto úmrtia prichádzajú prevažne v júni, júli, auguste a v polovici septembra. V porovnaní s autonehodami (ročne okolo 200 mŕtvych) je obetí utopenia sa o niečo menej, avšak tieto incidenty sa nedejú počas celého roka, ale sú skoncentrované do pár mesiacov. 

plavčík
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Skúsený záchranár vraví, že Slovensko je krajina, kde je veľa vodných plôch a tokov. Máme asi 350 otvorených vodných plôch, ako sú priehrady, vyše 250 bazénov a kúpalísk a viac ako 9-tisíc kilometrov riečnej siete.

„My sme krajina, ktorá poskytuje slušné podmienky na rekreáciu pri vode, otázkou však je, ako je zaistená bezpečnosť,“ upozorňuje Baran so slovami, že záchrana topiacich sa ľudí je podľa neho pre verejných činiteľov stále na okraji záujmu, aj keď ročne na Slovensku zomrie na utopenie sa okolo 120 ľudí.

Plat plavčíka? Ani sa nepýtajte

Pri bazénoch je bezpečnosť ľudí zabezpečená a počty utopených sa rok čo rok rapídne znižujú. Problémom sú otvorené vodné toky, kde vodná záchranná služba pôsobí veľmi sporadicky.

Odporúčané
Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) 7. októbra 2023, 12:30

„Keď som začínal s prácou plavčíka, vo významnom stredisku ako Zlaté piesky nás bolo dvanásť. Dnes tam pôsobia dvaja až štyria plavčíci, pričom v letných mesiacoch je tam priemerná návštevnosť okolo 15-tisíc ľudí denne. Nehovorím, že sú všetci vo vode, ale na toľko ľudí sú štyria plavčíci mizerný počet,“ spomína na svoje začiatky Baran.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100104 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je na Slovensku dosť plavčíkov a koľko zarábajú.
  • Aká býva najčastejšia príčina utopenia sa.
  • Ako je možné, že až 80 percent obetí utopenia sa sú spravidla muži.
  • Ktoré tri veci si treba uvedomiť vo vode, ak sa začneš topiť.
  • Koľko minút trvá, kým sa človek utopí.
  • Ako dokážeš identifikovať človeka, ktorý sa topí, ale nekričí ako v akčnom filme.
  • Prečo nikdy nesmieš bojovať s vodou či prúdom, ktorý ťa v nej ťahá.
Domov
Zdieľať
Diskusia