Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2021, 12:29
Čas čítania 0:40
Kamila Šebestová

Slovensko má najdrahšie potraviny z celej V4

NEWS GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Informovala o tom analytička portálu FinGO Lenka Buchláková.

Cena potravín je na Slovensku dlhodobým problémom. Niektorí hovoria, že v porovnaní so susedným Rakúskom máme síce nižšie ceny, no horšiu kvalitu potravín. Podľa analytického portálu FinGO však predávame potraviny drahšie než ostatné susediace krajiny V4.

V Českej republike, Maďarsku a Poľsku sú ceny v priemere o 14 percent lacnejšie než u nás. Ak porovnáme Slovensko s Maďarskom, ceny sú dokonca nižšie až o 20 percent, pri Poľsku až o 30 percent. Slovensko je momentálne ôsmou najlacnejšou krajinou v EÚ.  

Podľa Lenky Buchlákovej však došlo k inflácii vo viacerých krajinách Európskej únie, nielen na Slovensku. 

V EÚ má najnižšie ceny Bulharsko, naopak, najdrahšie sa žije v Dánsku. Ak porovnávame krajiny v rámci Európy, tak v prípade potravín a nealkoholických nápojov bolo v roku 2020 najdrahšie Švajčiarsko,“ povedala finančná analytička. Cigarety a alkohol sú podľa nej najdrahšie v Írsku, bývanie v Luxembursku. 

Finančná analytička dodáva, že na nákup potravín Slováci dávajú až pätinu z rodinného rozpočtu. Priemerná štvorčlenná rodina s dvomi deťmi do 14 rokov minie údajne mesačne viac ako 330 eur na potraviny a nealkoholické nápoje. 

Odporúčané
Na Slovensku bude fungovať linka na podporu duševného zdravia Na Slovensku bude fungovať linka na podporu duševného zdravia 26. júna 2021, 11:03
Domov
Zdieľať
Diskusia