Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2021, 11:03
Čas čítania 0:40
Kamila Šebestová TASR

Na Slovensku bude fungovať linka na podporu duševného zdravia

NEWS DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Po pandémii sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo zriadiť špeciálnu linku. Tá má pomáhať duševne chorým v núdzi.

Na Slovensku bude fungovať národná linka na podporu duševného zdravia. Plánuje ju zriadiť Ministerstvo zdravotníctva SR. Podľa jeho hovorkyne bude dôležitým nástrojom pre ľudí. Pomáhať im budú klinickí psychológovia s minimálne desaťročnou praxou.  

„Dôležitá je o to viac v tomto období, keď mnohí ľudia počas pandémie ochorenia covid-19 prišli o zdroj príjmu a obmedzené boli sociálne kontakty,“ povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva sa teraz podľa nej aktívne venuje aj oblasti duševného zdravia. Pred viac ako rokom tam zriadili odbor duševného zdravia, Radu vlády SR pre duševné zdravie a do budúcna k nim pribudne aj národná linka na podporu duševného zdravia. 

Dodala, že po tejto linke dlhodobo volala laická aj odborná verejnosť. Podľa viacerých odborníkov tu takáto linka veľmi chýbala, psychológovia aj psychiatri boli počas pandémie extrémne preťažení. MZ SR bude v blízkej budúcnosti informovať o konkrétnom telefónnom čísle a dátume spustenia linky.

Pokiaľ budú mať ľudia problém s duševným zdravím, linka by im mala pomôcť v núdzi. Podľa výskumov sa totiž psychický stav obyvateľov Slovenska zhoršil najmä vplyvom pandémie. 

Odporúčané
Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť 26. júna 2021, 9:09
Domov
Zdieľať
Diskusia