Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2021, 9:09
Čas čítania 1:04
Kamila Šebestová

Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť

Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť
Zdroj: Getty Images/Stephanie Keith
NEWS GEORGE FLOYD
Uložiť Uložené

Derek Chauvin bude vo väzení sedieť poriadne dlho. V piatok večer o tom v USA rozhodol súd.

Bývalého policajta z Minneapolisu odsúdili za vraždu Georgea Floyda na 22,5 roka. Vysoký trest Dereka Chauvina žiadali tisíce ľudí po celom svete, najmä v rámci hnutí Black Lives Matter. Jeho finálny rozsudok vyniesol sudca Peter Cahill, ktorý verejnosť uistil, že jeho rozhodnutie neovplyvnil postoj verejnosti. 

„Tento rozsudok vychádza z vášho zneužívania dôvery a právomoci a takisto z krutosti, ktorú ste dali najavo Georgeovi Floydovi,“ povedal Peter Cahill odsúdenému. Dodal, že hoci rozhodnutie nespravil na základe empatie, zobral do úvahy bolesť, ktorú cítia rodiny (kde došlo k podobným incidentom), najmä príbuzní Georgea Floyda. 

Hoci prokurátor navrhol, aby Derek Chauvin vo väzení strávil až 30 rokov, verejnosť reaguje na rozsudok pozitívne. Počas súdneho konania mali svedkovia či poškodení viaceré emotívne prejavy. Púšťali aj video 7-ročnej dcéry Georgea Floyda, ktorá svojmu otcovi odkázala, že ho ľúbi a chýba jej. 

Brat Georgea Floyda si utiera slzy počas procesu s expolicajtom Derekom Chauvinom.
Brat Georgea Floyda si utiera slzy počas procesu s expolicajtom Derekom Chauvinom. Zdroj: TASR/AP/Court TV

„Chcem to vedieť priamo od neho. Čo si si v tej chvíli myslel? Čo ti prechádzalo hlavou, keď si mal koleno na krku môjho brata?“ adresoval brat Georgea Floyda otázky Derekovi Chauvinovi, pričom plakal. „Keď si videl, že už má na sebe putá a že nepredstavuje žiadnu hrozbu, prečo si aspoň nevstal? Prečo si tam zostal?“

Odporúčané
Slovenská policajtka z USA: Kvôli zákrokom niektorých policajtov škatuľkujú všetkých, je to nespravodlivé (Rozhovor) Slovenská policajtka z USA: Kvôli zákrokom niektorých policajtov škatuľkujú všetkých, je to nespravodlivé (Rozhovor) 22. júna 2020, 8:45

Terrence Floyd spomínal na incident zachytený na policajnú kameru, keď Derek Chauvin deväť minút kľačal na krku Georgea Floyda. Hoci George Floyd opakoval, že nemôže dýchať, Derek ho nepustil. Po zatknutí zomrel. Do incidentu boli zapletení ešte ďalší traja policajti. Tých čaká súdne pojednávanie v auguste.

Derek Chauvin na súde pred vynesením verdiktu vyjadril rodine Floydovcov sústrasť.

„Chcem rodine Floydovcov vyjadriť sústrasť. Dúfam, že jej to prinesie aspoň čiastočný pokoj v duši. V budúcnosti sa však ešte objavia ďalšie zaujímavé informácie,“ povedal bývalý policajt.

Odporúčané
Francúzski fanúšikovia si pomýlili Budapešť a Bukurešť, zápas svojho národného tímu museli napokon sledovať v telke Francúzski fanúšikovia si pomýlili Budapešť a Bukurešť, zápas svojho národného tímu museli napokon sledovať v telke 26. júna 2021, 8:14
Domov
Zdieľať
Diskusia