Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2021, 14:31
Čas čítania 6:05
Kamila Šebestová

Toto je 5 silných extrémistických skupín strednej Európy. Nenávidia liberálov, utečencov, LGBT a systém. Ako veľmi sú nebezpeční?

Toto je 5 silných extrémistických skupín strednej Európy. Nenávidia liberálov, utečencov, LGBT a systém. Ako veľmi sú nebezpeční?
Zdroj: HBO GO
POLITIKA EXTRÉMISTI NACIZMUS
Uložiť Uložené

Pripravení bojovať za vlasť proti pomyselnému nepriateľovi, ktorým je utečenec, homosexuál, „slniečkar“ alebo George Soros.

Skupina mladých chlapcov prechádza v aute cez Gabčíkovo. Vo vytržení ukazujú z okna na davy utečencov a hystericky kričia: „Chalani, tam sú utečenci, k*rvy. Čo ich tu je! Bordelári sk*urvení, hnusní! Horší než Cigáni.“ 

Do tábora v Gabčíkove smerujú utečenci zo Sýrie, ktorí tam dočasne nachádzajú útočisko. Rodičia nosia na pleciach unavené deti, niektorí z nich sa usmievajú a mávajú do kamery.

Chlapci zaparkujú, vystúpia z auta vo vojenských uniformách a postávajú pred utečencami. Nevraživo na nich zazerajú a komentujú ich presun do tábora. „Toto je invázia. Úplná kolonizácia. Mal som si zobrať ten samopal,“ hovorí veliteľ Slovenských brancov Peter Švrček v scéne dokumentu Až přijde válka

Slovenskí branci
Zdroj: HBO GO

Polovojenský útvar Slovenskí branci zachytil dokumentarista Ján Gebert, ktorý s jeho členmi strávil tri roky. Tento spolok je len jedným z mnohých, ktoré spája nenávisť voči utečencom. Z tohto pohľadu ich možno označiť za extrémistické. Väčšine podobných spolkov ide o „ochranu tradičných hodnôt“ alebo „ochranu vlasti“.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Okrem aktivizmu zameraného proti LGBT+ ich spája aj propagácia fyzickej sily, zbraní alebo bojových športov. Mnohým organizáciám velia veľmi mladí vodcovia. Fašistické hnutie Feuerkrieg Division, ktoré plánovalo útok na CNN, podľa portálu BBC viedol v Estónsku len 13-ročný chlapec. 

Feurkrieg Division nie je jediné hnutie, ktorého členovia sa podieľali na plánovaní teroristického činu. Či už išlo o streľbu na synagógy, mešity, alebo školy, politológovia sa zhodujú, že spolky mladých extrémistov môžu byť naozaj nebezpečné. Hoci (zatiaľ) nemôžeme prirovnávať mladých Slovenských brancov k medzinárodnej sieti teroristov, treba byť ostražitý.

Podľa odborníka na extrémizmus Miroslava Mareša z Masarykovej univerzity v Brne sú spolky mladých extrémistov nebezpečné najmä preto, že pre ne hrozí radikalizácia spoločnosti. Spolu s Miroslavom Marešom sme zmapovali päť extrémistických skupín tínedžerov, ktoré spájajú tri veci: túžba po vojne, mladý vodca a vízia utečenca ako nepriateľa.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa z mnohých tínedžerov stávajú extrémisti alebo neonacisti.
  • Ako poľskí extrémisti posielali primátorom úmrtné listy.
  • Čo je zač paramilitaristická skupina Slovenskí branci.

Slovenskí branci

Niektorí o nich hovoria ako o skupine tínedžerov, ktorí sa „hrajú na vojakov“. Nie je to však celkom tak.

Veliteľ Slovenských brancov Peter Švrček podstúpil tréning v militaristickej skupine ruských kozákov. Po návrate sa rozhodol vytvoriť polovojenskú organizáciu s totalitnými prvkami. Medzi jej členmi presadil, aby mohol byť navždy jej vodcom a aby sa jeho velenie nedalo zmeniť ani voľbami. 

Peter Švrček velí spolku Slovenskí branci.
Peter Švrček velí spolku Slovenskí branci. Zdroj: HBO GO

Príslušníci Slovenských brancov musia prejsť náročným výcvikom. Brodia sa blatom, lesom, podstupujú rôzne vojenské disciplíny, učia sa strieľať. Väčšina z nich sú tínedžeri, no nájdu sa medzi nimi aj tridsiatnici a štyridsiatnici. Podľa ich slov sa usilujú o „ochranu vlasti“, za najväčšieho nepriateľa pokladajú utečencov. V minulosti spolok vykazoval znaky krajne pravicového smerovania. Podľa portálu Aktuality.sk sa jeho symbol nápadne podobal znaku Hitlerovej mládeže, teda organizácie Hitlerjugend.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99177 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa z mnohých tínedžerov stávajú extrémisti alebo neonacisti.
  • Aké ďalšie extrémistické organizácie fungujú v regióne strednej Európy.
  • Ktorou rakúskou skupinou sa zaoberala aj SIS.
Domov
Zdieľať
Diskusia