Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Ibo.sk.
1. júna 2021, 15:43
Čas čítania 1:52
Sponzorovaný obsah

Fotopasce a nočné videnie – od poľovníctva a akčných filmov až po univerzálne využitie

TECH
Uložiť Uložené

To, čo bolo pôvodne vyvinuté na pomoc poľovníkom pri sledovaní zveri najmä v nočnom období, si postupne našlo svoje široké uplatnenie aj v ďalších odvetviach a ľudských činnostiach. Ide o bezpečnosť, ochranu, ale aj zábavu, šport či turistiku.

O fotopasciach a nočnom videní hovoríme, ak sa bavíme v prvom rade o moderných poľovníckych technológiách, ktoré zmenili túto prácu či poslanie takmer od základov. V súčasnosti môžeš sledovať pohyb zveri vo svojom revíri už aj z pohodlia domov na svojom telefóne. A uprostred najtemnejšej noci nemusíš čakať na svit mesiaca ani plašiť zvieratá priamym svetlom. To všetko dnes vyriešila technika a prínos to má aj v mnohých ďalších oblastiach.

Fotopasce

Ak by sme chceli fotopasce definovať, povedali by sme, že ide o moderné maskované fotoaparáty s automatickou spúšťou. Najdôležitejšími vlastnosťami týchto zariadení sú: záznam fotografie a videa, výdrž až niekoľko mesiacov na batérie, časovo nastaviteľný interval samospúšte a ľudským okom neviditeľný infračervený blesk. Nadštandardnou funkciou je aj automatické odosielanie záznamov na vzdialené zariadenia.

Fotopasca
Zdroj: J. NATAYO/Shutterstock.com

Preto ide o dokonalé prístroje na použitie v teréne. Prispieva k tomu aj ich farebné vyhotovenie, ktoré dokonale splýva s najbežnejšími prírodnými povrchmi. Moderná fotopasca sníma tepelné stopy v prostredí a spúšťa sa iba pri tepelnom pohybe, takže reaguje na živé tvory (zvieratá a ľudí) alebo napr. automobily či motocykle, ktorých pohonné jednotky majú vyššiu teplotu ako okolie. Eliminujú sa tým zbytočné záznamy pri náhodnom pohybe lístia a konárov vplyvom prírody a pod.

Okrem využitia v poľovníctve, na monitorovanie zvierat i pytliakov, tak fotopasce majú veľký význam aj pri ochrane majetku, keď sa inštalujú do priestorov potenciálne ohrozených zlodejmi. Často sa využívajú aj v kriminalistike, ochranárstve, zoológii a dokonca aj v umení.

Dosah senzora bežne dostupných fotopascí je až okolo 20 metrov a zorný uhol až do 180 stupňov. Na trhu je množstvo modelov v rôznych cenových reláciách so základnými, pokročilými i špičkovými funkciami.

Nočné videnie

Poznať ho môžeš najmä z akčných filmov, mladšie ročníky určite aj z videohier. Nočné videnie je v podstate ďalekohľad, prípadne puškohľad, ktorý umožňuje vidieť aj v úplnej tme. A to vďaka tomu, že zachytáva akékoľvek infračervené a viditeľné svetlo, ktoré je pre ľudské oko bežne neviditeľné, a následne vo výstupe zosilní signál na špeciálnej zelenej obrazovke.

Ľudské oko totiž dokáže vnímať najviac odtieňov práve zelenej farby. Špičkou sú digitálne prístroje s obrovským dosahom až 150 metrov.

Fotopasca
Zdroj: PhotocechCZ/Shutterstock.com

Keďže zariadenia na nočné videnie sa dnes už vyrábajú pre viaceré segmenty zákazníkov, okrem nočného lovu či nočného pozorovania zveri v poľovníctve sa používajú, samozrejme, aj v silových zložkách, v jaskyniarstve, pri prieskumných misiách, pri táborení, na športové účely a taktiež na ochranu a bezpečnosť.

Existuje niekoľko generácií, ktoré sú v súčasnosti na trhu a líšia sa kvalitou, technológiou, dosahom, rýchlosťou spracovania svetelného signálu, čitateľnosťou displeja, životnosťou, odolnosťou a, samozrejme, cenou.

Na rozdiel od minulosti sú prístroje na nočné videnie dnes už cenovo oveľa dostupnejšie a vďaka tomu si ich môže dovoliť širšia skupina zákazníkov s rôznymi záujmami či koníčkami. Samozrejme, stále ide o prepracované drahé zariadenia, no ak by si nad niečím takým premýšľal, pri troche šťastia vychytáš nejaké zľavové kódy a možno ušetríš viac, ako si myslíš.

Domov
Zdieľať
Diskusia