Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2021, 10:24
Čas čítania 1:13
Tímea Krauszová

EÚ chce nové sankcie pre Bielorusko, vykážu ich z európskeho vzdušného priestoru. Dôvodom je zatknutie mladého novinára

EÚ chce nové sankcie pre Bielorusko, vykážu ich z európskeho vzdušného priestoru. Dôvodom je zatknutie mladého novinára
Zdroj: ČTK/AP
NEWS RAMAN PRATASEVIČ
Uložiť Uložené

Nové opatrenia zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore EÚ či pristávať na letiskách členských krajín.

V nedeľu 23. mája zrejme na príkaz bieloruského diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka odklonili civilné lietadlo spoločnosti Ryanair, ktoré pre údajný bombový útok muselo núdzovo pristáť v Minsku. Po pristátí zatkli bieloruského novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegovú.

Pratasevič bol v minulosti šéfredaktorom opozičného média, ktoré kritizovalo bieloruskú vládu. Podľa slov jeho kolegu je v nemocnici v kritickom stave. Niektorí svedkovia z lietadla tvrdia, že novinár mal strach, odkedy odklonili lietadlo, a myslel si, že ho čaká istá smrť. V súvislosti s touto kauzou už druhý deň zasadá mimoriadny samit EÚ. Lídri sa zhodli na ďalších sankciách pre Bielorusko; ide o štvrtý balíček opatrení, ktoré majú krajinu donútiť vrátiť sa k demokratickej vláde.

Odporúčané
Novinár, ktorého zadržali v lietadle v Bielorusku, leží v kritickom stave v nemocnici. Údajne má problémy so srdcom Novinár, ktorého zadržali v lietadle v Bielorusku, leží v kritickom stave v nemocnici. Údajne má problémy so srdcom 24. mája 2021, 19:49

Vykázaní z európskeho vzdušného priestoru

Lídri vyhlásili, že prijmú také opatrenia, ktoré zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore Únie. Okrem toho prídu aj o prístup na letiská členských krajín. Ide o ostrú a rýchlu reakciu na incident, ktorý európski lídri označujú za únos lietadla a štátom podporovaný terorizmus.

Domov
Zdieľať
Diskusia