Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Beryko.
27. mája 2021, 13:00
Čas čítania 2:41
Sponzorovaný obsah

Vymeň auto za elektrokolobežku. Ušetríš kopu peňazí a všade sa dostaneš načas!

Vymeň auto za elektrokolobežku. Ušetríš kopu peňazí a všade sa dostaneš načas!
Zdroj: so súhlasom xiaomicesko.cz
TECH
Uložiť Uložené

Elektrická kolobežka môže byť skvelou náhradou tvojho auta. Je rýchla, prenosná, šetrí peňaženku, ale aj tvoj čas.

Je jedno, či žiješ na dedine, v menšom meste alebo v metropole, elektrické kolobežky si dnes našli cestu do každého kúta sveta. Sú mobilné, obratné, dokážu prejsť na jedno nabitie desiatky kilometrov, ľahko sa parkujú a predstavujú skvelý spôsob prepravy najmä v slnečných letných dňoch. 

Preto ak ešte nemáš elektrokolobežku, v spolupráci so značkou Beryko, distribútorom kolobežiek Xiaomi, sme pre teba pripravili prehľad tých najväčších benefitov, pre ktoré by si mal vyskúšať tento technologický gadget a nahradiť ním (ak je to možné) svoje auto.

1. Pomáhaš prírode

Obrovskou výhodou elektrokolobežiek je ich lokálne bezemisná jazda. To v praxi znamená, že žiadnym spôsobom neznečisťuješ životné prostredie tým, že jazdíš. Ak prejdeš na elektrokolobežke počas jej životnosti povedzme 3 000 kilometrov, odľahčíš podľa výpočtov (použili sme ekvivalent benzínového auta so spotrebou 7 l/100 km) prírodu o 854 kilogramov emisií CO2!

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz

2. Odbremeňuješ mestskú premávku a parkoviská

Ak často jazdíš po meste autom a rozhliadaš sa navôkol, určite si si všimol, že vo väčšine áut sedia maximálne jeden až dvaja ľudia. Do práce sa pritom aj v čase home officeov denne presúvajú státisíce ľudí. Teraz si predstav, že iba 1 % z nich by presadlo na elektrickú kolobežku. Premávka by bola oveľa menšia a cesty prázdnejšie. Jazdou na elektrickej kolobežke teda aj ty prispievaš k tomu, aby bola doprava plynulejšia a cesty prázdnejšie.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz

3. Vyhneš sa zápcham

Keď už sme načali tie zápchy... Určite nie je príjemné stáť zaseknutý v premávke a sledovať hodinky, či na miesto, kam sa potrebuješ prepraviť, prídeš včas. Ľudia sú v zápche nervóznejší, majú tendenciu tlačiť sa a môžu spôsobiť i dopravnú nehodu. Na elektrokolobežke tento problém neriešiš, keďže pomedzi zápchu či popri nej efektne prefrčíš bez spomalenia rýchlosťou až 25 km/h.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz

4. Zaparkuješ ľahko vnútri i vonku

Do školy, do práce či na miesto stretnutia, kamkoľvek môžeš úplne v pohode doraziť elektrokolobežkou a s parkovaním nebudeš mať problém. Mnohé z nich sa navyše dajú zložiť do kompaktnejších rozmerov a odniesť v ruke, vďaka čomu nebude problém dostať kolobežku do výťahu a nechať ju odloženú na chodbe v officee, kde nikomu nebude prekážať. 

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz

5. Potešíš peňaženku

V neposlednom rade je obrovskou výhodou náklad na jeden kilometer, ktorý ťa nestojí prakticky nič. Elektrokolobežkou pritom môžeš jazdiť prakticky všade a nahradiť ňou môžeš väčšinu krátkych ciest, ktoré obyčajne absolvuješ autom. Len si skús prerátať, koľko ťa mesačne stojí tankovanie auta a koľko jázd dokážeš nahradiť práve kolobežkou. 

Pri výbere kolobežky pozeraj na dojazd a výkon

Nie je kolobežka ako kolobežka. Samozrejme, základ je veľmi podobný, až rovnaký v prípade drvivej väčšiny kolobežiek a vychádza z legislatívnych nariadení. Elektrická kolobežka by teda mala mať maximálnu rýchlosť obmedzenú na 25 km/h. Rozdiely nájdeš v podstatných detailoch, na ktoré by si sa mal zamerať. 

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz

V prvom rade by si mal pozerať na proklamovaný dojazd. Väčšina kolobežiek má zabudovanú batériu, ktorá ťa dokáže odviezť teoreticky až 30 kilometrov na jedno nabitie, ktoré trvá 5 – 6 hodín. Sú však aj typy kolobežiek, ktoré sú určené pre začiatočníkov a majú menší dojazd (20 km), ako i nižšiu maximálnu rýchlosť (20 km/h). Takouto kolobežkou je aj Xioami Mi Scooter Essential, ktorý je vhodný pre menej náročných alebo neskúsených kolobežkárov. Už v jeho výbave však nájdeš rekuperáciu, predné i zadné LED svetlo, displej zobrazujúci stav batérie a rýchlosť, ale aj volič jazdných režimov.

Zlatou strednou cestou pre všetkých je model Xiaomi Mi Scooter 1S, ktorý ponúkne maximálku 25 km/h, dojazd 30 km (v závislosti od tvojej hmotnosti) a 250 W motor, ktorý ustojí aj jemné stúpanie. Od základnej kolobežky ho delí aj prítomnosť tempomatu. Túto kolobežku môžeš u nás vidieť najčastejšie, keďže patrí medzi populárnu voľbu elektrokolobežkárov.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz

Ak si skúsený elektrokolobežkár a potrebuješ vyšší výkon, verzia Xioami Mi Scooter Pro bude voľbou pre teba. Má síce vyššiu hmotnosť (14,2 kg), no na oplátku ponúkne dojazd až 45 km a výkonnejší 300 W motor, ktorý si lepšie poradí so stúpaním. Maximálna rýchlosť je stále obmedzená na 25 km/h, no jazdci, ktorí modelom Pro jazdia, hovoria, že ich kolobežka akceleruje občas až do rýchlosti 30 km/h!

Pre tých, ktorí chcú byť iní, má Xioami v ponuke aj limitovanú edíciu variantu Mi Scooter Pro, ktorá vznikla v spolupráci s tímom F1 Mercedes-AMG Petronas. Samozrejme, kolobežka nepatrí medzi najlacnejšie, no je vyhotovená v unikátnych tímových farbách, vďaka čomu budeš na ceste neprehliadnuteľný! 

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Xiaomicesko.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia