Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2021, 9:44
Čas čítania 1:04
Daniel Mikolášik

VIDEO: Neriadená čínska raketa padajúca z vesmíru zasiahla Zem. Zrútila sa blízko Maldív

VIDEO: Neriadená čínska raketa padajúca z vesmíru zasiahla Zem. Zrútila sa blízko Maldív
Zdroj: NASA
NEWS
Uložiť Uložené

Raketa síce nikoho nezasiahla, no NASA kritizuje Čínu za nedostatok transparentnosti celej misie.

Čína vo štvrtok 29. apríla úspešne vypustila do vesmíru prvý modul svojej budúcej orbitálnej stanice s názvom Tchien-che 1 (v preklade Nebeská harmónia). Do vesmíru ho vyniesla raketa Dlhý pochod 5B, a hoci sa misia podarila, nad modulom stratili kontrolu a teleso sa tak nekontrolovateľne rútilo späť na Zem. Nikto nevedel, kde a kedy presne dopadne.

Napokon sa tak udialo v noci zo soboty na nedeľu (o 4.24 h SELČ), zvyšky najväčšej čínskej rakety dopadli do Indického oceánu západne od súostrovia Maldivy, píše The Guardian. Aj napriek obavám, že by raketa mohla dopadnúť do ktorejkoľvek obývanej časti Zeme, pri zrútení nakoniec nikoho nezasiahla.

Odporúčané
Čínska raketa, ktorá sa nekontrolovane rúti k Zemi, spadne v priebehu tohto víkendu. Je šanca, že sa zrúti na Slovensko? Čínska raketa, ktorá sa nekontrolovane rúti k Zemi, spadne v priebehu tohto víkendu. Je šanca, že sa zrúti na Slovensko? 8. mája 2021, 15:15

Väčšina zvyškov z rakety zhorela počas pádu v atmosfére, na Zem z nej dopadlo len oko 20 – 40 percent. Ide najmä o časti, ktoré sú odolné voči teplu (trysky či palivová nádrž). Čínska nosná raketa CZ-5B váži takmer 22 ton a pohybovala sa rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu.

V Ománe, Izraeli či Saudskej Arábii mali obyvatelia možnosť pád rakety vidieť dokonca na vlastné oči. Niektorým pozorovateľom sa rútiace čínske teleso podarilo zachytiť na kameru. Na sociálnych sieťach sa tak aktuálne šíri množstvo záberov samotného pádu zvyškov rakety.

Informácie o tom, že Čína nad raketou stratila kontrolu, však nie sú potvrdené. Ide o dohad postavený na fakte, že raketa rotovala okolo vlastnej osi, čo pri kontrolovanom páde nie je bežné. Čína totiž neposkytla informácie a nedostatok transparentnosti celej misie kritizoval aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Domov
Zdieľať
Diskusia