Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. mája 2021, 15:15
Čas čítania 1:36
Tímea Krauszová

Čínska raketa, ktorá sa nekontrolovane rúti k Zemi, spadne v priebehu tohto víkendu. Je šanca, že sa zrúti na Slovensko?

Čínska raketa, ktorá sa nekontrolovane rúti k Zemi, spadne v priebehu tohto víkendu. Je šanca, že sa zrúti na Slovensko?
Zdroj: NASA
TECH
Uložiť Uložené

Podľa odhadov by to mohlo byť už dnes v noci.

Čína vo štvrtok 29. apríla úspešne vypustila do vesmíru prvý modul svojej budúcej orbitálnej stanice s názvom Tchien-che 1. Stanica má byť dokončená niekedy okolo roku 2022.

Modul Tchien-che (v preklade nebeská harmónia) do vesmíru vyniesla raketa Dlhý pochod 5B. Misia sa podarila, no nad modulom stratili Číňania kontrolu. Teraz sa neriadene rúti späť na Zem a nikto nevie, kde a kedy presne dopadne. Podľa portálu iMeteo by to malo byť v sobotu v noci.

CZ-5B zachytená teleskopom AROAC-T08.
CZ-5B zachytená teleskopom AROAC-T08. Zdroj: EUSST

Neriadená strela

Čínska nosná raketa CZ-5B váži takmer 22 ton, a hoci najpravdepodobnejšie skončí v oceáne, nie je to isté. Podľa EUSST to bude niekde medzi 41,5 stupňa severnej zemepisnej šírky a 41,5 stupňa južnej zemepisnej šírky (Slovensko je teda prakticky neohrozené). Nedá sa však vylúčiť, že spadne na pevninu. Odhadnúť to je veľmi ťažké.

Odporúčané
TEST: Vyskúšali sme 8 olejov na bradu. Vyrovnajú sa produkty domácich výrobcov aj ostrieľanej zahraničnej konkurencii? TEST: Vyskúšali sme 8 olejov na bradu. Vyrovnajú sa produkty domácich výrobcov aj ostrieľanej zahraničnej konkurencii? 8. mája 2021, 12:30

„Teraz máme chybu v odhade asi deň. Táto raketa sa pohybuje rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu. Ak netrafíte o jednu minútu, už ste 500 kilometrov mimo. Ak sa pomýlite o 10 minút, už môžete trafiť iný kontinent,“ povedal pre Denník N Jiří Šilha, astronóm z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. Teoreticky by mohla spadnúť na juhoeurópske krajiny, Afriku, Južnú Ameriku, ale aj na teritórium USA či Áziu. Šilha odhaduje šancu, že by došlo k úmrtiu, na jedna k niekoľkým tisícom.

Ani informácie o tom, že Čína nad raketou stratila kontrolu, nie sú potvrdené. Ide o dohad postavený na fakte, že raketa rotuje okolo vlastnej osi, čo pri kontrolovanom páde nie je bežné. Väčšina by mala zhorieť v atmosfére, no 20 – 40 % dopadne na Zem. Ide najmä o časti, ktoré sú odolné voči teplu (trysky či palivová nádrž).

Minulý rok kusy čínskej rakety Dlhý pochod 5 spadli na územie Pobrežia Slonoviny, kde spôsobili niekoľko menej závažných škôd vo vidieckej oblasti.

Americké vesmírne velenie, ktoré objekt pozoruje, odhadlo, že raketa vstúpi do zemskej atmosféry ešte tento víkend. Podľa ich radarov zúžili časové okno na dnešnú noc, najneskôr by mala dopadnúť v nedeľu ráno. Tolerancia je niekoľko hodín.

Presnejší odhad bude možný až niekoľko hodín pred dopadom.

Domov
Zdieľať
Diskusia