Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2021, 13:06
Čas čítania 4:48
Viktor Kniš

Spútali ho a spadol na hlavu, chýbajú 2 minúty záznamu, všetky zranenia si zavinil sám. Čo zistila komisia o Lučanského väzbe?

NEWS
Uložiť Uložené

Milan Lučanský sa v závere decembra pokúsil o samovraždu. Spôsobil si pri tom zranenia, ktorým o niekoľko hodín podľahol.

Príčinou smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského bola samovražda„Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali informáciu medializovanú ministerkou spravodlivosti a bývalým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorá hovorila o tom, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie pána Lučanského, a teda pokus o samovraždu,“ povedal predseda komisie Tomáš Čitbaj.

Komisia zložená z koaličných a opozičných poslancov, zástupcu novinárskej obce, Prezidentského paláca a verejnej ochrankyne práv mala k dispozícii podklady od ZVJS. 

Odporúčané
Lučanský vraj rozdával úplatky v kauze, v ktorej sa mali angažovať aj Fico s Kováčikom, tvrdí svedok Lučanský vraj rozdával úplatky v kauze, v ktorej sa mali angažovať aj Fico s Kováčikom, tvrdí svedok 15. februára 2021, 21:34

Prístup mala aj ku všetkým videozáznamom a k výstupom z elektronického monitoringu väzenských ciel. Rodina Milana Lučanského však komisii nedala prístup k zdravotnej dokumentácii ani k záznamu o pitve. „Najvážnejším limitom komisie pri objektivizácii skutkového stavu bola nemožnosť preskúmať zdravotnú dokumentáciu a predbežnú správu z pitvy,“ konštatuje komisia v správe. 

Pripravili sme prehľad najdôležitejších záverov vyplývajúcich z 23-stranovej správy, ktorú ministerstvo spravodlivosti zverejnilo na svojej stránke. Komisia okrem konštatovania zistení vytvorila aj súbor návrhov na zlepšenie podmienok vo väzbe. 

So závermi komisie sa nestotožnili poslanci za Smer-SD, Hlas-SD a ĽSNS. Kým Marian Kotleba a Denisa Saková hlasovali proti záverom,  poslanec Marián Saloň zo Smeru sa na hlasovaní nezúčastnil. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo má komisia pochybnosti, že kontrolujúci správne vyhodnotili Lučanského reakciu, keď o 16.30 hod. na pravidelnej kontrole vyzvali policajného exprezidenta, aby sa ohlásil.
  • Ako vysvetľuje komisia ministerstva chýbajúce minúty záznamu.
  • Čo sa dialo v celách č. 114 a 131 29. decembra a 9. decembra 2020.
  • Prečo Lučanský spadol v nemocnici z vozíka.
  • Aké podmienky mal počas väzby Lučanský vo svojej cele.
Milan Lučanský
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Čo sa dialo 29. decembra 2020 v cele č. 114

Milan Lučanský opustil svoju celu v deň pokusu o samovraždu dvakrát. Raz kvôli návšteve lekára a druhýkrát kvôli pohovoru s psychológom. „Pri návrate na celu (odvtedy už potom celu neopustil) neboli na kamerovom zázname identifikované žiadne viditeľné znaky násilia na tele menovaného v danom čase či evidentné zmeny správania alebo pohybu poukazujúce na prekonávanie bolesti či iné vizuálne pozorovateľné ťažkosti,“ ozrejmuje správa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia