Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. marca 2021, 7:01
Čas čítania 0:55
Kamila Šebestová

Chemikálie spôsobujúce scvrkávanie penisu či ubúdanie spermií sú všade okolo nás

Chemikálie spôsobujúce scvrkávanie penisu či ubúdanie spermií sú všade okolo nás
Zdroj: Unsplash / Dainis Graveris
NEWS PLODNOSŤ
Uložiť Uložené

Toxické látky, ktoré vedú k neplodnosti, sa dajú nájsť v plastových obaloch, nepremokavom oblečení, šampónoch či elektronike.

Kríza plodnosti je celosvetový problém a nevyhýba sa ani Slovensku. Vedci prišli na to, že ju spôsobujú aj látky, ktoré nás obklopujú v každodennom živote. Ide najmä o ftaláty a bisfenoly či perfluoroalkylové látky (PFAs), ktoré chemici prezývajú aj trvalé chemikálie, pretože sa nedajú zo životného prostredia odfiltrovať. 

Shanna Swan pôsobí ako epidemiologička na vysokej škole medicíny v New Yorku. Vo svojej profesii sa venuje najmä výskumu životného prostredia a plodnosti. V knihe Count down zverejnila znepokojivé tvrdenie o tom, že do roku 2045 úplne vymrú spermie.

Jej zistenie je podložené faktom, že za posledné desaťročia klesol počet spermií u mužov až o 60 percent. Podľa vedkyne sa zmenila aj plodnosť žien. V niektorých častiach sveta je priemerná žena vo veku približne 20 rokov neplodnejšia než jej babička, keď mala 35 rokov. Tento fenomén je podobný aj u mužov – priemerný muž má dnes o polovicu menej spermií, ako mal jeho starý otec. 

Odporúčané
Slovenskí chlapi sú čoraz viac neplodní. Majú o polovicu spermií menej oproti roku 1990, sú neplodnejší ako ženy Slovenskí chlapi sú čoraz viac neplodní. Majú o polovicu spermií menej oproti roku 1990, sú neplodnejší ako ženy 26. februára 2020, 14:36

Terajší stav plodnosti ohrozí prežitie ľudstva,“ píše vo svojej knihe Shanna Swan. Dodáva, že sme v globálnej existenčnej kríze. 

Podľa denníku Guardian vedci zistili, že vyššie spomínané chemikálie majú okrem znižovania kvality semena tiež vplyv na scvrkávanie sa penisu. Dajú sa nájsť naozaj takmer vo všetkom – v plastových obaloch, v nádobkách na jedlo, v nepremokavom oblečení či zložení kozmetických produktov.

Toxické látky spôsobujúce neplodnosť dokonca obsahujú aj koberce alebo elektronika. V Spojených štátoch amerických ich dokonca objavili v moči novorodencov, ktorí boli po umytí s rôznymi šampónmi, krémami či detskými púdrami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia