Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2021, 16:34
Čas čítania 5:17
Kamila Šebestová

Diana aj Meghan chceli byť nezávislé a robiť veci samy za seba, no to sa nepáči kráľovskej rodine (Rozhovor)

Diana aj Meghan chceli byť nezávislé a robiť veci samy za seba, no to sa nepáči kráľovskej rodine (Rozhovor)
Zdroj: CBS, TASR/AP
REFRESHER MEGHAN MARKLE PRINC HARRY VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Rozhovor Meghan Marklovej a princa Harryho u Oprah vyvolal škandál a rozdelil svet na tábory – jeden s ňou súcití, druhý sa na ňu hnevá. Dosahy škandálu sme rozobrali s britským expertom.

Podľa viacerých britských médií Meghan Marklová s princom Harrym rozhovorom u Oprah zhodili na kráľovskú rodinu atómovú bombu. Niekto v rodine podľa Meghan vyjadril obavu z toho, že ich syn Archie bude mať tmavší odtieň pleti. Takisto sa kráľovskej inštitúcii údajne nepáčilo, keď chcela vyhľadať odbornú pomoc, pretože rozmýšľala nad samovraždou.

Meghan Markle a princ Harry pri rozhovore s Oprah.
Meghan Markle a princ Harry pri rozhovore s Oprah. Zdroj: Getty Images

Rasizmustabuizácia duševného zdravia sú v Británii veľmi citlivé témy. Rozhovor u moderátorky Oprah Winfreyovej vyvolal búrlivú debatu a rozdelil svet na dva názorové tábory – jeden s Meghan súcití, druhý sa na ňu hnevá.

Peter Murray je bývalým producentom BBC News a mediálnym expertom, ktorý vo Veľkej Británii pokrýval prípad princeznej Diany. Dnes učí mladých novinárov na Manchester Metropolitan University, odkiaľ nám priblížil aj prípad Harryho a Meghan. 

Profesor Peter Murray
Profesor Peter Murray Zdroj: Peter Murray
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo vyvolal rozhovor s Meghan a Harrym u Oprah škandál
  • Ako vnímajú Briti konflikt medzi Meghan a kráľovskou rodinou
  • Prečo majú britskí royals náročný život 
  • Či sú v kráľovskej rodine rasisti

Podľa výskumu YouGov si väčšina Britov myslí, že narodiť sa do kráľovskej rodiny je výsada, no zároveň bremeno. Prečo sa ku kráľovskému statusu britská verejnosť stavia takto? 

Za 25 rokov od rozhovoru s princeznou Dianou, čo bol pre našu generáciu podobný škandál ako interview s Meghan u Oprah, sa odhalilo veľa vecí zo zákulisia kráľovskej rodiny. Medzi nimi aj to, čo všetko musia vlastne robiť a ako veľa sa od nich očakáva. Zakaždým, keď vystúpia zo svojej limuzíny, svet čaká, že sa budú usmievať, budú slušní a vždy budú dávať najavo záujem o to, čo sa deje, aj keď ich to v skutočnosti nemusí práve zaujímať. Okrem toho sa musia venovať aj veľkému množstvu charitatívnej práce. 

Vieme, či sa Meghan a Harry zúčastnia na korunovácii kráľa Karola III.
Vieme, či sa Meghan a Harry zúčastnia na korunovácii kráľa Karola III. Zdroj: TASR/AP

Pred rokom, keď sa Meghan s Harrym rozhodli, že z britskej kráľovskej rodiny odídu, hovorili o všetkých týchto povinnostiach, ktoré od nich verejnosť vyžadovala. Upozornili na to, že členovia ich rodiny sú v jednom kole. Musia sa ukázať na niekoľkých podujatiach týždenne, veľa čítať, venovať sa zbierkam peňazí pre charitatívne organizácie. Jednoducho, musia toho robiť viac, než si ľudia myslia. Nie sú to len bohatí aristokrati, ktorí chodia na ryby, hrajú karty a míňajú peniaze zo štátnej kasy.

Takže Meghan s Harrym sa rozhodli vzdať titulu aj kvôli tomuto tlaku?

S členstvom v kráľovskej rodine sa naozaj spája strašne veľa práce. Sčasti to Harry a Meghan spomenuli u Oprah. Okrem povinností sa stretli aj s inými problémami, najmä s rasizmom, ktorému čelili z bulvárnych plátkov. Povedali si, že majú toho dosť, a ak chcú robiť charitatívnu prácu, môžu to skúsiť aj na vlastnú päsť a nielen z pozície členov kráľovskej rodiny.

Meghan a Harry pomáhajú charite v Bristole.
Meghan a Harry pomáhajú charite v Bristole. Zdroj: Getty Images

Na charitatívnu činnosť už teda nechceli využívať svoj status člena kráľovskej rodiny, ale status celebrity. Problém je, že ako celebrity ich vnímajú práve preto, že sú z kráľovskej rodiny, čo im prináša ťažkosti.

Odporúčané
„Bili ma hodinu a pol v kuse, nechali ma visieť ako mäso na ražni," opisuje väzeň život v ruskej base. Čo tam čaká Navaľného? „Bili ma hodinu a pol v kuse, nechali ma visieť ako mäso na ražni," opisuje väzeň život v ruskej base. Čo tam čaká Navaľného? 9. marca 2021, 15:28

Je rozdiel medzi kráľovskou rodinou a inštitúciou kráľovskej rodiny. V rozhovore s Oprah ju Meghan chladne nazýva firma.

Podobne ako interview s Dianou spred 25 rokov, aj tento rozhovor otvoril témy, o ktorých sa predtým nehovorilo. Zaujalo ma, keď Meghan hovorila o svojich myšlienkach na samovraždu a o tom, že sa kvôli tomu v kráľovskom paláci snažila kontaktovať HR oddelenie. Povedal som si, že nie je možné, aby členka kráľovskej rodiny musela ísť na oddelenie ľudských zdrojov pre zamestnancov kráľovského paláca. Ešte k tomu jej povedali, že jej nemôžu pomôcť, lebo by nevyzeralo dobre, keby vyhľadávala pomoc.

Môžeme Meghan porovnávať s princeznou Dianou?

Sú tam určité podobnosti. Inštitút kráľovskej rodiny pôsobí dosť mizogýnsky a nemá rád, keď do rodiny prídu mladé ženy, ktoré im „narúšajú“ pravidlá.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95778 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo majú spoločné Diana a Meghan
  • Čo vravia Briti na konflikt medzi Meghan Marklovou a zvyškom rodiny
  • Ako sa k veci postavila kráľovná
  • Či môže tento škandál oslabiť pozíciu kráľovskej rodiny
Domov
Zdieľať
Diskusia