Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2021, 15:28
Čas čítania 4:22
Kamila Šebestová

„Bili ma hodinu a pol v kuse, nechali ma visieť ako mäso na ražni," opisuje väzeň život v ruskej base. Čo tam čaká Navaľného?

„Bili ma hodinu a pol v kuse, nechali ma visieť ako mäso na ražni," opisuje väzeň život v ruskej base. Čo tam čaká Navaľného?
Zdroj: archív TASR
POLITIKA ALEXEJ NAVAĽNYJ RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Ruského opozičného lídra minulý týždeň v utajení previezli do takzvanej trestaneckej kolónie číslo 2.

„Osloboďte Navaľného!“ žiadajú nahnevaní Rusi pred veľvyslanectvom v Berlíne s transparentmi v rukách. Zatknutie lídra ruskej opozície spôsobilo vo svete rozruch. Jeho prevezenie do takzvanej trestaneckej kolónie číslo 2 však ešte väčší. Pôvodne o tom nepovedali jeho rodine ani právnikom. 

Ruské trestanecké kolónie sa líšia na základe závažnosti trestného činu, ktorého sa väzeň dopustí. Líšia sa aj podmienky, v akých väzni žijú, v niektorých však môžu byť veľmi drsné. O kolóniách sa často hovorí aj ako o novodobých ruských gulagoch. Praktiky dozorcov spôsobili vážne ublíženie na zdraví či smrť viacerým väzňom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kam presne poslali ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.
  • Ako to vyzerá v ruskej trestaneckej kolónii.
  • Prečo je Alexej Navaľnyj pre Putina nebezpečný.
  • Ako reaguje Rusko na jeho zatknutie.
Ruskí emigranti v Nemecku protestujú proti zatknutiu Navaľného.
Ruskí emigranti v Nemecku protestujú proti zatknutiu Navaľného. Zdroj: Getty Images

Novodobé gulagy? 

Ak ste videli známu americkú sci-fi sériu Príbeh služobníčky, pri slove kolónie vás zamrazí. Automaticky človeku evokuje pracovné tábory so zlými podmienkami pre život. Alexej Navaľnyj sa nachádza údajne v jednom z najhorších ruských trestaneckých táborov – v takzvanej kolónii číslo 2, ktorá je vo Vladimírskej oblasti približne 200 kilometrov od Moskvy. 

Odporúčané
Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele 6. februára 2021, 14:30

Ruské noviny Novana Gazeja minulý týždeň uverejnili videá, ktoré unikli z trestaneckých kolónií. Na obidvoch videách dozorcovia udierajú väzňov. Gruzínec Važa Bočorišvili v dôsledku zranenia ľadvín útok neprežil.

Šikana väzňov v trestaneckej kolónii v Rusku.
Šikana väzňov v trestaneckej kolónii v Rusku. Zdroj: Novaja Gazeta

Prečo teda nastal tento náhly presun do kolónie z väzenia, kam Alexeja Navaľného umiestnili po vynesení rozsudku? Viacerí sa domnievajú, že zámerom vlády je izolovať ho od Ruska. 

Odporúčané
Palác pre Vladimira Putina za miliardu eur? Je to ako štát v štáte, hovorí Alexej Navaľnyj a vysvetľuje, kto vraj stavbu zaplatil Palác pre Vladimira Putina za miliardu eur? Je to ako štát v štáte, hovorí Alexej Navaľnyj a vysvetľuje, kto vraj stavbu zaplatil 23. januára 2021, 12:24

„Režim ho má v hľadáčiku a dáva si veľký pozor na to, kto k nemu môže ísť. Chce, aby bol čo najviac izolovaný od ruskej spoločnosti a verejného priestoru. Aby sa nemohol vyjadrovať a aby za ním nemohol nikto chodiť,“ vysvetľuje pre Refresher odborník na ruskú politiku Pavel Havlíček z českého výskumného centra AMO.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95551 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako to vyzerá v ruskom väzení.
  • Či sú tam podmienky podobne hrozné ako kedysi v gulagoch.
  • Ako sa budú správať k Navaľnému.
Domov
Zdieľať
Diskusia