Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. januára 2021, 12:24
Čas čítania 8:28
Adam Novosad

Palác pre Vladimira Putina za miliardu eur? Je to ako štát v štáte, hovorí Alexej Navaľnyj a vysvetľuje, kto vraj stavbu zaplatil

ZAUJÍMAVOSTI ALEXEJ NAVAĽNYJ RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Alexej Navaľnyj si pre ruského prezidenta Vladimira Putina pripravil nepríjemné prekvapenie spoza múrov väznice, kde skončil po návrate do Ruska. Miliardový palác, vydržiavané milenky a štedrí oligarchovia teraz hýbu svetom.

Alexej Navaľnyj takmer v lete minulého roku zomrel. Nenakazil sa koronavírusom, ale mali ho na pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina otráviť príslušníci tajnej služby FSB, ktorá mu do hotelovej izby údajne prepašovala toxickú látku novičok.

Teraz prezidentovi pripravil nepríjemné prekvapenie v podobe dvojhodinového dokumentárneho filmu o paláci za viac ako 1 miliardu eur. Ten údajne už roky stavajú práve pre Putina na brehoch Čierneho mora oligarchovia za peniaze ukradnuté z vreciek ruského obyvateľstva. „Toto je ako štát v štáte, kde vládne neodstrániteľný cár,“ vysvetľuje Navaľnyj.

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Nebyť pohotovej reakcie pilota na palube lietadla, v ktorom sa Navaľnyj viezol z mesta Tomsk do Moskvy, tak by opozičný politik a bloger pravdepodobne zomrel. Záchranárom a lekárom sa ho však po núdzovom pristátí v Omsku podarilo zachrániť.

Z Ruska ho neskôr previezli do Nemecka, kde ho na špičkovej berlínskej klinike vyliečili zo všetkých zostávajúcich účinkov otravy a Navaľnyj sa po piatich mesiacoch rozhodol vrátiť domov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo pricestoval Navaľnyj späť do Ruska, aj keď ho doma okamžite zatkli
  • Odkiaľ získal detailné plány údajného Putinovho paláca za viac ako miliardu eur
  • Prečo sa Putin cíti ako novodobý cár s palácom 39-krát väčším ako Monako
  • Ako palác chránia hraničné kontroly, bezletová zóna aj pozemky tajnej služby
  • Za akú toaletnú kefu a držiak na toaletný papier vraj Putin zaplatil až 1 000 eur
  • Ako z prísne tajného interiéru unikli fotky, kde pózujú robotníci s luxusom
  • Kde si vraj prezident nechal vybudovať striptérsku sálu a výherné automaty
  • Ako vraj Putin zo svojej milenky-upratovačky spravil akcionárku obrovskej banky
  • Ktorí ruskí oligarchovia zaplatili miliardy za výstavbu prezidentovho paláca

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Navaľnyj očakával, že ho ruské úrady nenechajú voľne pobehovať po krajine. V roku 2014 ho odsúdili na tri a pol roka väzenia za údajné podvody a pranie špinavých peňazí, čo on označil za politicky motivované a vykonštruované snahy o umlčanie, objasňuje Time.

Tento podmienečný trest mu však napokon mal uplynúť až v decembri minulého roku, lenže vyžadoval, aby sa Navaľnyj pravidelne hlásil svojmu probačnému pracovníkovi. Stretnutia však neabsolvoval, a zmeškal ich aj počas mesiacov, keď sa venoval rekonvalescencii v Nemecku, a tak mu ruské úrady pred príletom naspäť do Moskvy odkázali, že ho rovno zadržia.

Nechal sa zatknúť, aby ukázal, že sa Putina nebojí

Navaľnyj tomu neveril. „Je to nemožné. Som nevinný muž,“ vyslovil pred nástupom do lietadla na nemeckej pôde, ale v Rusku sa už chystala veľká šou. Na letisku, kam mal politik priletieť, sa zhromaždilo množstvo podporovateľov, viacerých z nich však polícia zatkla a lietadlo presmerovali. Navaľnyj z neho s manželkou vyšli ako slobodní občania, ale po pár chvíľach už bloger skončil v putách.

Varovali ho, že ho Putin nenechá slobodne odísť, ale Navaľnyj zrejme vedel, čo robí. Odviedli ho síce na policajnú stanicu, kde prebehlo vypočutie a provizórny súd ho okamžite poslal na 30 dní za mreže, lenže on mal stratégiu vopred premyslenú.

Z moskovskej väznice Matrosskaja Tišina sa prihlásil prostredníctvom Instagramu, kde si zažartoval. O väznici povedal, že sa zobudil v malej miestnosti, odkiaľ nemožno vyliezť. „Okno a železná posteľ. Táto posteľ nemá mechanizmus, ktorý vie zmeniť polohu chrbta a nôh,“ zasmial sa a zdôraznil, že mu zatiaľ nepichajú do tela žiadne hadičky a rozprávajú jeho rodným jazykom. „Veľké plus,“ zakončil, uvádza Denník N.

Domov sa nevrátil, aby sedel za mrežami. Na internet už z väzenia zavesil dvojhodinové video, v ktorom svetu odhaľuje megalomanský palác na pobreží Čierneho mora postavený pre novodobého ruského cára Vladimira Putina.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Putin sa vraj v túžbe po luxuse načisto zbláznil

Tento palác sa v minulosti objavil v médiách, ale Navaľnyj v dokumente vysvetľuje, že tentokrát sa mu s tímom z Nadácie pre boj proti korupcii (FBK) podarilo získať plány paláca, fotografie od zamestnancov a zoznamy prepychového vybavenia interiéru.

Navaľnyj sa musel do Ruska vrátiť preto, aby Putinovi ukázal, že sa ho nebojí. Keby video zverejnil z Nemecka, mohol by čeliť takýmto posmeškom, že radšej zostáva emigrantom, ako čeliť režimu doma v Rusku, a tak sa nechal zadržať a odviesť do väzenia.

Obyvateľov Ruska však vo videu nepozýva len na prehliadku paláca, ktorého stavba podľa neho pochádza z peňazí vytiahnutých z vreciek bežných ľudí. Na najbližší víkend zvolal po ruských mestách demonštrácie proti Putinovi.

„Pôjdeme tam, kde nikoho nepustia. Navštívime Putina a na vlastné oči uvidíme, že tento muž, vo svojich túžbach po luxuse a bohatstve, sa načisto zbláznil,“ rozpráva v úvode dokumentárneho videa Navaľnyj. Nevymýšľal si, pretože so svojimi spolupracovníkmi skutočne dokázali natočiť miesto, kde dnes stojí údajný palác Vladimira Putina.

Na papieri prezident nie je jeho vlastníkom, a samotný Kremeľ stihol na obvinenia zareagovať so slovami, že Putin predsa každý rok zverejňuje svoje majetkové priznanie a vlastníkom žiadneho paláca tak nemôže byť, ale Navaľnyj sa vo videu pokúsil odhaliť spleť transakcií, prevodov a prepojení, ktoré majú ukazovať, ako Putin umožnil oligarchom rozkrádať krajinu a na oplátku si vypýtal ten najväčší úplatok v histórii.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Najdrahší palác na svete. Nový Versailles, nový Zimný palác

„Je to ten najdrahší palác na svete. Nový Versailles, nový Zimný palác,“ konštatuje bloger vo videu. Stredobodom pozornosti sa stala majestátna stavba stojaca na pobreží Čierneho mora v meste Gelendžik.

Toto populárne letovisko zrejme padlo do oka aj ruskému prezidentovi, ktorý si vraj vybral výbežok pevniny pár kilometrov pod rovnomenným zálivom ako miesto, kde chce údajné úplatky od oligarchov premeniť na stavbu, o akej si môžu nechať zdať aj najbohatší ľudia sveta.

Navaľnyj vysvetľuje, že bežný smrteľník len ťažko pochopí honosnosť paláca. Na základe záberov z dronu odhadol celkovú rozlohu areálu, kde sa okrem paláca rozprestierajú aj vinice, amfiteáter či vlastný kostolík, na približne 39-krát väčšiu ako veľkosť celého Monaka. Z paláca dokonca vedie tunel až priamo na pobrežie mora, zatiaľ čo stavba sa týči na vrchu tesne nad plážou, vysvetľujú Sky News.

Význam paláca podľa videa potvrdzujú bezpečnostné opatrenia, ktoré okolo neho platia. Navaľnyj tvrdí, že si Putin nechal postaviť vlastný prístav, importovať kostolík z Grécka, vstupy do areálu chránia viaceré hraničné kontroly a údajne je nad palácom vyhlásená bezletová zóna. Takéto zóny sa pritom zvyčajne vyhlasujú len nad strategicky najdôležitejšími miestami v štáte.

Súkromie si vraj Putin chráni tak, že tisícky zamestnancov, ktorí na projekte pracovali a pracujú, si za bežných okolností nesmú do areálu vziať ani mobilný telefón s fotoaparátom. Napriek tomu sa Navaľnyj dostal k viacerým fotkám, kde robotníci pózujú s hriešne drahými kusmi nábytku, ktoré sa dajú v identickej podobe dohľadať v katalógu luxusnej talianskej značky. A ceny za jeden kus siahajú do desiatok tisíc eur.

Striptérska sála aj automaty ako z Las Vegas

„Toto je ako štát v štáte, kde vládne neodstrániteľný cár,“ pokračuje opozičný politik. Všetky bezpečnostné opatrenia podľa neho vyšli nazmar, pretože sa jeho nadácii podarilo skontaktovať s jedným subdodávateľom. Toto spojenie prinieslo ovocie, pretože Navaľnyj získal architektonické plány celého komplexu od ohromného paláca s rozlohou 17 691 metrov štvorcových až po rozľahlé vinárstvo.

Vnútri vraj Vladimir Putin rozhodne nešetril. Vyspať sa môže v jednej z jedenástich spální, oddýchnuť v mnohých obývačkách, salónikoch či jedálňach, ale skutočné vychytávky nájdeme v miestnostiach pod zemou či bez okien.

V jednej z nich nechal vybudovať kinosálu, inde zase dva kúpele či vlastnú pekáreň. Nemôže chýbať ani miestnosť plná výherných automatov na štýl Las Vegas, ba dokonca vlastná súkromná ľadová plocha. Ruský prezident je známy svojou láskou k hokeju.

Najviac sa Navaľnyj pobavil na miestnosti, ktorá má podľa plánov slúžiť ako miesto na fajčenie vodnej fajky. „Všetko by bolo fajn, lenže v tej miestnosti nie je ani jedno okno, ale z nejakého dôvodu tam je pódium, šatňa, svetlá a niečo veľmi podobné tyči. Dlho sme rozmýšľali, čo by to mohlo byť. Možno tam vyrábajú obrovské kebaby, alebo je to tréningové centrum pre hasičov,“ poznamenal bloger sarkasticky, keď opisoval miesto na striptérsku šou.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Najdrahší palác na svete za viac ako 1 miliardu eur

Cena takéhoto cárskeho rozmaru? Vraj len úvodná investícia do výstavby paláca mala stáť viac ako 1 miliardu eur, ale konštrukcia sa nezaobišla bez komplikácií.

Nadácia pre boj s korupciou vraj zistila, že stavby na pozemkoch s celkovou rozlohou presahujúcou možno až 68 hektárov viackrát postihli komplikácie ako zatekanie vody či nefungujúca ventilácia, a tak sa v interiéri vytvárala pleseň. Časť z paláca preto museli rekonštruovať, čo podľa blogera bude stáť stovky miliónov eur navyše.

Nepochybne šlo o drahý špás, pretože vnútri nájdeš 47 rôznych gaučov a pohoviek za cenu od 16-tisíc eur, ale aj stôl za 46-tisíc eur. Takéto nábytky vyrobené na mieru sa len ťažko nahrádzajú, ak nimi náhodou začala preliezať pleseň. V hlavnej spálni, kde by mal spávať pán domu, je dostatok priestoru na všemožné aktivity, keďže rozlohou dosahuje 260 metrov štvorcových.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Nepreniknuteľná pevnosť po zemi, zo vzduchu ani po vode

Slová o praktickej nepreniknuteľnosti do areálu a samotného paláca podľa dokumentov potvrdzuje viacero faktov. Obrovskú priľahlú oblasť totiž majú obklopovať pozemky, ktoré vraj vlastní ruská tajná služba FSB.

Majú vraj slúžiť ako nárazníková zóna pre prípad, keby sa k palácu chcel dostať niekto nepovolaný. Kým by prekonal pozemky vlastnené tajnou službou a dorazil až k stavbe, trvalo by mu to niekoľko desiatok minút a zrejme by ho medzitým s najväčšou pravdepodobnosťou zastavili.

Inak tomu nie je, ani keby sa potenciálny útočník plánoval na pobreží pod palácom vylodiť. Veľkú časť priľahlého mora si podľa blogera prenajíma podozrivá firma, ktorá by mala v týchto vodách loviť morské plody, ale podľa správ o svojej činnosti za posledné roky nechytila, nevyviezla ani nepredala ani jedného mäkkýša. Zrejme tak slúži len na to, aby bol prístup k palácu právne nedostupný ani po mori.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Toaletná kefa za 700 eur, držiak papiera rovno za 1 000

Jednou z najfascinujúcejších častí areálu sú vinice rozprestierajúce sa na 300 hektároch. Navaľnyj v dokumente poznamenal, že Putin vínom vypestovaným v týchto viniciach údajne pohostil čínskeho či bieloruského prezidenta, a tak si rozhodne dáva záležať na tom, aby boli vybavené špičkovými technológiami, uvádza Meduza.

A hriešne drahými toaletnými doplnkami. Vyšetrovanie ukázalo, že na dovoznom zozname pre vinice existujú položky ako kávový stolík za 48-tisíc eur, prémiová talianska kefa za 700 eur a držiak na toaletný papier za 1 000 eur.

Vladimir Putin si vraj potrpí na nehanebný luxus. Nechal si preto údajne talianskym architektom Cirillom Lafrancom postaviť stometrový drevený most uprostred lesa. Ten je dobre vidieť aj na dronových záberoch zverejnených vo videu od Navaľného, uvádza Denník N.

„Nemôžem zabudnúť na deň, keď sa naň klient prvýkrát prišiel pozrieť. Bol obklopený ochrankou a sprievodom. Aby som situáciu upokojil, nasadol som do svojho ťažkého Range Rovera a prešiel som cez most tam aj späť,“ tešil sa architekt podľa Rádia Svoboda.

Nekonkretizoval síce, pre koho mal most v skutočnosti stavať, ale z týchto slov a prepojení vybavenia paláca na talianske firmy vyplýva, že nedôverčivý klient mohol byť údajne samotný Putin či jeho zástupca.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: TASR/AP

Z milenky, ktorá robila upratovačku, spravil milionárku

Navaľnyj sa nezastavil len pri paláci. V závere dokumentárneho videa rozobral aj to, ako vraj Vladimir Putin zháňa peniaze pre svoje milenky, ktorých mal viacero. Bloger však rozprával o troch ženách prezidentovho života, s čím sa nespája len vášeň a rozkoš, ale aj povinnosti, pretože milenky vyžadujú luxusný životný štýl rovnako ako prezident, píše Meduza.

Z gymnastky Aliny Kabajevovej tak spravil šéfku mediálneho konglomerátu s platom 8,5 milióna eur ročne. O nič menej úspešnú kariérnu cestu mala podľa uniknutých údajov aj Svetlana Krivonogichová. Ruský prezident ju vraj stretol koncom 90. rokov a v roku 2003 sa im mala narodiť dcéra Elizaveta.

„Nikto nevie pochopiť, ako sa takéto šťastia usmialo na Krivonogichovú, ktorá kedysi pracovala ako upratovačka,“ sarkasticky vysvetľuje Navaľnyj. Dnes vraj dokonca vlastní pár percent akcií veľkej banky Rossiya Bank. A milenky sa údajne nezaobišli bez pozorností ako luxusný byt v Moskve či vlastná jachta.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Odkiaľ sa vzali miliardy pre Putina?Odkiaľ však pochádzajú peniaze, za ktoré postavili prímorský palác a financujú nimi vraj aj Putinovu rodinu? Vysvetlenie nie je podľa Navaľného vôbec zložité.

Keď prezident začínal svoju kariéru v najvyššom politickom úrade Ruska, urobil vraj s oligarchami dohodu. Nechal ich podľa neho rozkrádať štátnu ekonomiku, ale niekoľko desiatok percent vyžadoval späť vo forme všimného či úplatku. A nevedno ako, odrazu sa všimné premenilo na palác za viac ako miliardu eur.

„Toto všetko musí byť zaplatené. Znamená to, že potrebujeme finančnú schému a ľudí, ktorí túto schému naplnia peniazmi,“ konštatuje Navaľnyj a rovno otvorene menuje oligarchov prepojených na Putina. Samotný palác mali financovať bývalý šéf štátnej firmy Rosnefť Igor Sečin, súčasný líder Nikolaj Tokarev, ale aj boháč Gennadij Timčenko.

O peniaze sa vraj Putinovi stará hlavne Jurij Kovalčuk, pričom do úplatkárskeho fondu podľa videa prispieva aj ďalšia štátna firma Transnefť. Tento kruh nie je podľa Nadácie pre boj s korupciou uzatvorený a aktívne či pasívne doň prispievajú všemožní ruskí podnikatelia, privatizéri a najmä dlhoroční miliardári.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: TASR/AP

Putin zverejňuje majetkové priznanie, reaguje KremeľDokumentárny film od Navaľného si za prvý deň pozrelo viac ako 25 miliónov ľudí. Samotný bloger z väzenia zabáva Rusko nielen svojimi popismi na Instagrame, ale predstaviteľom Kremľa vytvára nové vrásky na čele, keď na najbližší víkend zvoláva demonštrácie po celej krajine. Keď takto odporcovia Putina protestovali na podnet Navaľného naposledy, tisícky z nich skončili zadržaní a v putách.

Kremeľ preto na obvinenia zareagoval. Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov celé vyšetrovanie vysmial a označil ho za klamstvo. „Opakujú starý príbeh. Bolo to v roku 2017 alebo 2016, ak sa nemýlim, keď sa prvýkrát spomínalo, že v Gelendžiku má byť nejaký Putinov palác. Nie je to pravda. Nie je žiadny palác, on nie je vlastníkom žiadneho paláca,“ vyhlásil hovorca pre CNN.

Pozemky sa podľa Peskova stali predmetom nezhôd, ale tieto osoby stojace za areálom vraj nemajú žiadne spojenie na prezidenta Putina. „Všetok prezidentov ruský majetok sa zverejňuje každý rok. V materiáli zo včera nie je nič nové,“ skonštatoval hovorca a pokúsil sa kauzu zmietnuť zo stola. Či sa Kremľu takýmito stručnými odmietavými vyjadreniami podarilo krízu zažehnať ukáže až víkend a účasť ľudí na protestoch, ktoré zvolal Navaľnyj z väzenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia