Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. marca 2021, 9:30
Čas čítania 5:18
Kamila Šebestová

Nikdy som sa necítila viac ponížená, opisuje Veronika reakciu polície po tom, čo im nahlásila kyberšikanu

Nikdy som sa necítila viac ponížená, opisuje Veronika reakciu polície po tom, čo im nahlásila kyberšikanu
Zdroj: Austin Distel / Unsplash
REFRESHER FACEBOOK HACKERI INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Polícia je podľa zákona v takýchto prípadoch povinná konať.

Hacknutie účtu na Facebooku alebo Instagrame sa môže javiť ako malichernosť. Ľahko sa však z neho môže stať nočná mora. Hackeri sa vedia šikovne dostať k správam či údajom z kreditnej karty a cez súkromný účet už veľmi ľahko hacknú firemný. Prípadne ukradnú identitu – stačí vytvoriť falošný účet pod tvojím menom alebo použiť tvoju fotku stiahnutú zo sociálnej siete. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa brániť proti hackerom, krádeži identity alebo kyberšikane.
  • Čo robiť, keď ti hacknú účet na sociálnej sieti.
  • Kedy môžeš podobné incidenty nahlásiť na polícii.
  • Ako by sa mala polícia zachovať a čo robiť v prípade, keď ti nepomôže.

„Za tieto incidenty môžu prevádzkovatelia stránok, no aj ich používatelia,“  tvrdí etický hacker Tomáš Zaťko, ktorý sa podieľal na zakladaní spoločnosti Citadelo. Dodáva, že podvody a šikanovanie by mala riešiť polícia. Tá však v niektorých prípadoch očividne zlyháva.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash/Sara Kurfess/na voľné použitie

Policajti ju vysmiali

Obeťou kyberšikany sa stala aj vysokoškoláčka Veronika. Jej bývalé spolužiačky zo strednej školy sa jej rozhodli v rámci „nevinnej“ zábavy založiť účet na Pokeci pod jej menom a priezviskom s nicknamom nadrzana69, ktorý odkazoval na jej reálny profil na Facebooku. Denne jej do správ na Facebooku chodili nepríjemné sexuálne návrhy od neznámych mužov. 

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: Unsplash/Josh Rose

„Pôvod týchto správ som zistila, až keď ma po niekoľkých mesiacoch prešla trpezlivosť a spýtala som sa jedného z mužov, ako ma našiel. Mala som šťastie, keďže mi povedal, nech skontrolujem daný nickname na Pokeci, pretože sa tam niekto za mňa vydáva a chce mi uškodiť,“ vysvetľuje Veronika.

Problém sa rozhodla riešiť najskôr konfrontáciou so spolužiačkami, ktoré podozrievala, no keďže zatĺkali a tvárili sa, že o tom nevedia, správy jej chodili naďalej. Profil zatiaľ nahlásila na Azete a po konzultácii s právnikom sa rozhodla ísť na políciu podať trestné oznámenie. To bola podľa nej najväčšia chyba. 

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

„Nikdy nezabudnem na ten pocit, ako som zahanbená a ponížená odchádzala z policajnej stanice, kde si policajt spravil zo mňa šou a prizval k tomu ešte ďalších kolegov. Kládli mi detailné otázky o obsahu správ od neznámych mužov a smiali sa na každej mojej odpovedi. Dvadsaťročné vyľakané dievča príde na políciu nahlásiť zneužitie osobných údajov a oni sa mi vysmejú do tváre. Bolo to ponižujúce," opisuje situáciu.

Veronika sa však nenechala zastrašiť a v ten istý deň napísala spolužiačkam, že ich nahlásila na polícii. Od toho dňa jej už správy vôbec nechodili. 

„Ešte dlho som sa s tým musela vyrovnávať, keďže mi bolo zle z myšlienky, že polícia si robila žarty z takejto vážnej situácie. Aj dnes mi je smutno, keď si spomeniem na to, akí dokážu byť ľudia zlomyseľní a ako dokážu niekomu ublížiť pre hlúpu zábavu,“ dodáva. 

Odporúčané
Šéf Infosecurity: Rusi zaklamali, že Sputnik už na Slovensku posúdili experti. Matovič nás posunul k Orbánovmu Maďarsku (Rozhovor) Šéf Infosecurity: Rusi zaklamali, že Sputnik už na Slovensku posúdili experti. Matovič nás posunul k Orbánovmu Maďarsku (Rozhovor) 2. marca 2021, 10:30

Podľa experta na IT bezpečnosť Tomáša Zaťka dokáže kyberšikana ničiť ľudské životy. Nie je to však len problém mladej generácie. S nevhodnou reakciou polície sa stretol napríklad aj dôchodca, ktorý v dôsledku internetovému podvodu prišiel o všetky úspory. 

„O pomoc nás prosil dôchodca, ktorého podvodníci nahovorili na investíciu a on tak prišiel o všetky úspory. Okrem toho sa aj zadlžil. Išiel na políciu a odmietli ho s tým, že to nevyriešia a nemal im naletieť.“  

Hoci by takéto prípady polícia podľa Zaťka odmietať nemala, najväčší problém je jej nedostatok tréningu a podpory ministerstva vnútra v tejto oblasti. 

Sociálne siete, hackeri, hacknutie účtu
Zdroj: Unsplash/Austin Distel


„Je však dôležité takéto incidenty hlásiť, pretože policajti by ich riešiť mali. Keď to odmietnu, zlepšujú si štatistiky vyriešených verzus nevyriešených prípadov. Jedine tým spôsobom, že bude čoraz viac takýchto nevyriešených prípadov online útokov, aj v oficiálnych štatistikách polície sa ukáže, že tu máme problém,“ dodáva.

Odporúčané
Tomáš Roller: Jeden vývojár nahodil Crysis 2 na torrenty a nepremenoval ho. Spôsobil tak revolúciu v hernom priemysle (Rozhovor) Tomáš Roller: Jeden vývojár nahodil Crysis 2 na torrenty a nepremenoval ho. Spôsobil tak revolúciu v hernom priemysle (Rozhovor) 7. marca 2021, 14:30

 „Obráťte sa na kontrolný orgán“

Polícia tvrdí, že sa na nich môže obrátiť ktokoľvek, kto má podozrenie, že sa stal obeťou trestného činu. 

„Konkrétne kyberšikanu a bezpečnosť online v prípadoch podozrenia z trestného činu rieši každé obvodné oddelenie či okresné alebo krajské riaditeľstvo Policajného zboru podľa vecnej a miestnej príslušnosti stanovenej zákonom, a ak je to potrebné, aj v spolupráci s odborníkmi na počítačovú kriminalitu z úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru,“ vysvetľuje hovorca polície Michal Slivka.

Dodáva, že ak je oznamovateľ nespokojný s postupom polície, môže sa obrátiť na kontrolné orgány. Podľa hovorcu polícia občanov neustále upozorňuje na ochranu osobných údajov aj citlivých informácií a odporúča „čerpať užitočné informácie z facebookovej stránky polície či youtubového kanála“.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR

Pomôcť vie aj Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT

„V prípade, že obvodné oddelenie odmietne takúto vec prijať, prosím, kontaktujte Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT aj s informáciou, ktoré obvodné oddelenie odmietlo vec prijať,“ vysvetľuje riaditeľ odboru vzdelávania, podpory a medzinárodnej spolupráce centra Matej Šalmík. Hoci SK-CERT nie je orgán činný v trestnom konaní, vie pomôcť s odporúčaniami, ako situáciu riešiť. 

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

„Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT treba kontaktovať, ak ste sa stali obeťou kybernetického útoku. Na tento účel máme zriadený aj formulár na našom webe,“ dodáva Matej Šalmík.

Riešenie? 

Problémom kyberšikany a online zločinu je, že sa môžu stať neustálym, každodenným problémom. Online svet nespí a erotické „DM-ky“ od cudzích chlapov vás môžu prenasledovať 24 hodín denne. Dá sa teda tento problém riešiť rýchlo?

Ak došlo k hacknutiu účtu, čo najskôr treba získať k nemu prístup. „Najlepšie sa to dá cez prevádzkovateľa služby, ktorého treba kontaktovať. Je to náročné a trvá to dlho, ale zároveň je to jediná cesta, ako toto konto získať naspäť,“ odporúča Tomáš Zaťko. 

Odporúčané
Mladý zdravý vojak zomrel za čudných okolností v karanténnom centre na covid-19. Podľa úradov si za smrť môže sám, povedala vdova Mladý zdravý vojak zomrel za čudných okolností v karanténnom centre na covid-19. Podľa úradov si za smrť môže sám, povedala vdova 2. marca 2021, 16:41

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti takisto radí, že sa treba zamyslieť nad údajmi, ktoré sú na hacknutom konte dostupné, a nad tým, ako ich môže útočník zneužiť. 

„Ak sa dostal útočník napríklad k finančným údajom, ako sú prístup do internetbankingu či údaje k platobnej karte, kontaktujte svoju banku. Zablokujte svoju platobnú kartu, zmeňte si prístupové údaje do internetbankingu, prípadne vykonajte iné kroky, ktoré vám banka odporučí,"  riaditeľ jedného z odborov SK-CERT Matej Šalmík. 

„Ak útočník získal vaše osobné údaje, napríklad meno a priezvisko, bydlisko, rodné číslo, číslo občianskeho preukazu a podobne, oznámte tieto skutočnosti na polícii. Útočník môže vaše údaje zneužiť napríklad na nákupy alebo uzatváranie zmlúv na vaše meno. Takéto konanie môže byť klasifikované ako trestný čin a polícia by o tom určite mala vedieť.“

Facebook, sociálne siete, hacknutie účtov
Zdroj: Pexels

Podobné odporúčanie má pre online používateľov aj právnik Michal Ridzoň, ktorý sa vo svojej profesii zameriava na kybernetické incidenty. Podľa neho je možné obrátiť sa na políciu pri podozrení zo spáchania trestného činu, čím je napríklad aj neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. V prípade, že by páchateľ šíril nepravdivé údaje, môže sa dopustiť trestného činu ohovárania

Odporúčané
Miluješ drsný, cynický a čierny humor? Týchto 10 instagramových profilov musíš sledovať Miluješ drsný, cynický a čierny humor? Týchto 10 instagramových profilov musíš sledovať 29. februára 2024, 16:30

„Príkladom je mladá žena, ktorá ukradla identitu inej ženy, vytvorila profil na sociálnej sieti, pridala k nemu fotky tejto ženy a následne ponúkala sexuálne služby. Všetko, čo táto mladá žena napísala na sociálnej sieti, sa spájalo s inou ženou, u ktorej to spôsobilo problémy v rodine. Mladá žena bola odsúdená na 12 mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok,“ vysvetľuje Michal Ridzoň. 

Podľa neho sú hacking aj online krádeže na Slovensku dostatočne podchytené zákonom. Problémom je však náročný proces vyšetrenia skutku a nedostatok kapacít na strane polície a znalcov.

„Napríklad taká krádež bicykla sa odhaľuje jednoduchšie a rýchlejšie. Odhaľovanie online krádeží je už sofistikovanejšie, vyžaduje znalosti z oblasti informatiky a často ide o kombináciu dôkazov. Na odhalenie páchateľa slúžia nielen záznamy o pridelených IP adresách, ale aj výpovede očitých svedkov či domové prehliadky, pri ktorých sú zaistené podozrivé počítače, mobily, karty alebo softvér,“ dodáva právny expert.

Odporúčané
Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) 11. marca 2021, 9:30

Ako tomu všetkému predísť

Keďže hackovanie dnes prebieha najmä prostredníctvom hesiel, je dôležité účty na sociálnych sieťach naozaj dobre zaistiť.  

Jednou možnosťou je používať na každý účet na sociálnych sieťach iné heslo, ktoré si môžete uložiť do správcu hesiel alebo si ich jednoducho zapísať na papier vedľa počítača.

Ďalším spôsobom, ako predísť hacknutiu, je používať dvojfázové prihlásenie, kde okrem hesla treba pri prihlasovaní zadať aj jednorazový kód. 

„Najlepšie je zabezpečiť sa oboma spôsobmi, no povedal by som, že dvojfázové overenie je ešte dôležitejšie,“ vysvetľuje Tomáš Zaťko. 

Podľa centra SK-CERT je dôležité používať silné heslá, nainštalovať si do digitálnych zariadení antivírusové programy a nereagovať na podozrivé správy. 

„Overujte si, kto správu odosiela a či o tom vôbec vie. Neklikajte na podozrivé linky alebo prílohy, lebo môžu obsahovať škodlivý kód, ktorý z vášho zariadenia môže ľahko získať citlivé údaje,“ radí kybernetické centrum. 

Hacknutím účtu totiž nestrácame len prístup k sociálnym sieťam, no uniknúť môžu naozaj citlivé informácie, správy, tajné údaje či čísla z kreditnej karty. To všetko hacker ľahko využije proti nám. Ochranu proti takýmto únikom preto netreba podceniť. V prípade hacknutia, krádeže identity alebo kyberšikany sa možno obrátiť aj na organizáciu Zodpovedne.sk alebo stránku Kyberšikanovanie.sk.

Odporúčané
Tomáš Roller: Jeden vývojár nahodil Crysis 2 na torrenty a nepremenoval ho. Spôsobil tak revolúciu v hernom priemysle (Rozhovor) Tomáš Roller: Jeden vývojár nahodil Crysis 2 na torrenty a nepremenoval ho. Spôsobil tak revolúciu v hernom priemysle (Rozhovor) 7. marca 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia