Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2021, 16:04
Čas čítania 1:33
Tímea Krauszová

Slovenskí podnikatelia musia štátu vrátiť tisícky eur, ktoré dostali v rámci pandemickej pomoci

Slovenskí podnikatelia musia štátu vrátiť tisícky eur, ktoré dostali v rámci pandemickej pomoci
Zdroj: TASR - Roman Hanc
NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ide o podporu za viac ako pol roka.

Alexandra Danilov priniesla pre TV Markíza reportáž o živnostníkoch, ktorí teraz doplácajú na vlastnú nepozornosť. Jeden fotograf napríklad musí štátu vrátiť takmer tritisíc eur – nejde pritom o žiaden pokus o podvod, on aj jeho účtovníčka boli po kontrole zarazení.

Išlo o úprimnú chybu, no štát neponúka možnosť vysporiadať len mesiace, v ktorých došlo k chybe v papieroch. V čase, keď si ešte stále nemôžu svojím podnikaním zarábať, musia vrátiť tisícky eur, ktoré dostali v priebehu minulého roka ako pomoc na prežitie. 

Odporúčané
Ako sa to nerobí podľa Bad Influence: Cibulková na Maldivách, Attila Végh s robotickým vysávačom a „investorka“ Aless Ako sa to nerobí podľa Bad Influence: Cibulková na Maldivách, Attila Végh s robotickým vysávačom a „investorka“ Aless 28. februára 2021, 9:30

Vrátiť musia všetky peniaze, ktoré kedy dostali

V mesiacoch, keď nemohol fotiť, mal nulové zárobky. Fotograf Ľuboš nulové tržby aj vykazoval a žiadal o podporu. V lete si jeden mesiac zarobil fotením v škôlke – v tomto mesiaci o podporu ani nežiadal. Niektorí rodičia mu však zaplatili neskôr, v pokladnici tak vyskočili príjmy a kontrola tak jeho žiadosť vyhodnotila ako nepravdivú, pretože mal tržby, hoci v žiadosti uvádzal, že žiadne nemá. Ponúkol, že vráti tie peniaze, ktoré dostal v daných mesiacoch. No štát od neho žiada všetko, čo mu kedy vyplatili. Teraz čaká na odpoveď na odvolanie.

Chýb v žiadosti môže aj podľa expertov byť veľmi veľa. Často ide o nepozornosť pri vypĺňaní alebo o takúto nenápadnú chybu. Úrady pre niekoľkoeurovú nepozornosť však žiadajú späť úplne všetko, čo živnostníkom v priebehu pandémie vyplatili. 

V prípade Ľuboša by dokonca aj napriek tržbe za daný mesiac mal nárok na podporu v rovnakej výške, ako ju dostal. Problém teda nie je v tom, žeby klamal alebo podvádzal. Ide o úprimnú chybu, ktorá by v praxi nijak neovplyvnila peniaze, ktoré mu štát poslal. 

Každý piaty žiadateľ „podvádzal“

Ústredie práce si overilo už viac ako tisíc žiadostí o prvú pomoc a takmer každá piata mala nejakú chybu. Späť si od ľudí teraz žiadajú viac ako pol milióna eur, informuje Markíza. Fotograf má smolu, že chybu urobil minulý rok. Všetky peniaze bude musieť naozaj vrátiť. Nové zmluvy v roku 2021 sú už zhovievavejšie, v prípade chybných údajov musia ľudia vrátiť peniaze len za mesiac, v ktorom chyba vznikla.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Opravný výkaz možno poslať kedykoľvek, no najmä predtým, než ti na dvere zaklope kontrola. Vtedy je už neskoro. Problémom však je, že tieto rady by si na webstránkach prvej pomoci hľadal márne. Nie sú tam. Pri nahlasovaní opravy musíš dodržať rovnaký výpočet poklesu tržieb ako pri pôvodnej žiadosti. Ak si ju podal tento rok, prídeš len o podporu za konkrétny mesiac.

Domov
Zdieľať
Diskusia