Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. februára 2021, 13:34
Čas čítania 2:15
Tímea Krauszová

Zuzana Čaputová: V komunikácii si rada nechám poradiť, ale určite nie od pána premiéra

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka dnes bola hosťom Michala Kovačiča v relácii Na telo. Vraví, že vláda si potrebuje vstúpiť do svedomia.

„Ľudsky ma nesmierne mrzí, že sme to nezvládli. Chcela by som ľuďom povedať: prepáčte, hoci nemám žiadne právomoci, aby som o pandemickej kríze rozhodovala. Je na mieste pozrieť sa dopredu, ako ďalej.“

Týmito slovami otvorila dnešnú diskusiu Na telo na Markíze prezidentka Zuzana Čaputová. Slovensko je aktuálne na smutnej špičke v rebríčku úmrtnosti aj hospitalizácií, sme doslova najhorší na svete. Aj preto sa podľa jej slov stretla s Borisom Kollárom a Igorom Matovičom, aby diskutovali, ako riešiť budúcnosť.

Výmena ministra zdravotníctva krízu nevyrieši

„Unavenejšieho človeka som ešte nestretla,“ reagovala na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Jeho prácu si váži a hovorí, že jeho rezort potrebuje nový impulz. Jeho výmena by mohla poslúžiť ako gesto. O jeho odstupe či odvolaní z pozície ministra sa v posledných dňoch hovorí veľa.

Zmena na jeho poste by podľa Čaputovej nestačila, pretože vláda má menežérsky problém, koalícia sa háda a podľa nej je aktuálne irelevantné vôbec sa vyjadrovať k tomu, či by sa Richard Sulík na ministerský post hodil. Sulík sa sám v priebehu týždňa nominoval ako „obeť“ so slovami, že ochotne preberie Krajčího rezort.

Odporúčané
Uniknuté opatrenia sú pravdivé, povedal premiér Matovič. Priznal sa, že sám občas nenosí rúška, obvinil z toho aj moderátora Uniknuté opatrenia sú pravdivé, povedal premiér Matovič. Priznal sa, že sám občas nenosí rúška, obvinil z toho aj moderátora 28. februára 2021, 11:41

V prípade, že by takpovediac padla vláda, prezidentka hovorí, že bude nútená zostaviť úradnícku vládu. No kým má vláda väčšinu, nemôže nikoho odvolávať, v jej právomoci je len kritika či apelovanie na poslancov, ministrov alebo aj na občanov.

„Pokiaľ ide o komunikáciu, ja si rada nechám poradiť, ale určite nie od pána premiéra. V decembri som sa vyjadrila na jeho adresu nie osobne, ale pragmaticky,“ zareagovala na dnešné premiérove slová. Matovič povedal, že si s prezidentkou nechce veci odkazovať cez médiá, ale napriamo. Prezidentka však hovorí, že vždy všetky informácie oznámila najskôr jemu, bez kamier či redaktorov.

„Mám pocit, že ak niekto vyjadrí kritiku vláde, tak sa stavajú do pozície obete. Ale obete sú na cintorínoch,“ reagovala na atmosféru vo vláde. „Pred rokom sme si volili zmenu. Mám pocit, že niekedy najväčším nepriateľom tejto vlády sú kroky jej predstaviteľov. Pritom kritika je len zúfalou snahou o zmenu,“ povedala ďalej. Myslí si, že kritika je na mieste, no nikdy z jej strany nebola osobná.

Slovensko je najhoršie na svete, ale hapruje nám aj manažment a komunikácia vlády

Domáce antigénové testy by podľa prezidentky zrejme mohli pomôcť. Hovorili o tom v kontexte psychológie a tiež epidemiologickej situácie. Antigénové testovanie núti ľudí k zvýšenej mobilite, navyše akýsi modrý papierik môže ľudí usvedčiť v tom, že sú zdraví, pričom to nemusí byť pravda.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00

Myslí si, že je to otázka najmä na odborníkov, že či je možné predchádzať falošným negatívnym výsledkom, ktoré by mohli byť následkom nekvalitného domáceho výteru. Podľa prezidentky by mohlo pomôcť, keby ľudia, ktorí dobrovoľne ostávajú doma, dostali aj nejaký príspevok navyše.

Pokiaľ ide o vakcíny, chce, aby sa využívali látky, ktoré sú už schválené. Potrebná nie je len efektivita, ale aj bezpečnosť vakcíny. „Pokiaľ táto časť nie je potvrdená, štandard by sme nemali zľavniť, tak ako to nerobíme pri ostatných vakcínach.“ Rusko zatiaľ o autorizáciu vakcíny Sputnik V však nepožiadalo. 

Nové opatrenia, ktoré sa už v predstihu dostali do médií, považuje za vhodné. No myslí si, že prišli neskoro a vláda by mala vyvodiť zodpovednosť. „My čelíme chaosu v manažmente, nie veľmi kvalitnej komunikácii. Toto je stále problém, žiadna zmena sa na tomto poli nedeje. Preto si nemyslím, že by výmena pána ministra Krajčího stačilo,“ povedala prezidentka. Situácia je závažná, no podľa nej je dôležité, aby to vláda uznala aj voči ľuďom a vstúpila si do svedomia.

Domov
Zdieľať
Diskusia