Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2021, 11:41
Čas čítania 2:28
Tímea Krauszová

Uniknuté opatrenia sú pravdivé, povedal premiér Matovič. Priznal sa, že sám občas nenosí rúška, obvinil z toho aj moderátora

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V relácii V politike dnes premiér moderátora obvinil z toho, že tiež niekedy nedodržiava opatrenia. Moderátor Norbert Dolinský sa voči tomuto obvineniu ohradil.

Igor Matovič dnes v diskusnej relácii V politike na TA3 potvrdil, že uniknutý dokument s navrhovanými úpravami opatrení je síce neoficiálna verzia, ale od podmienok, o ktorých vláda naozaj rokuje, sa prakticky neodlišuje. Avšak nemalo by ísť o veľmi vážne zmeny.

„Zásadným spôsobom už sprísňovať nemôžeme. Ten vírus je tak silný, ako sme my, ľudia, silní. Keby sme dodržiavali úplne základné opatrenia, ako sú rúška, odstupy a umývanie rúk, mali by sme tu menej prípadov,“ povedal premiér. Jedno možné sprísnenie avizoval v zatváraní fabrík, no podľa jeho slov to nikto nechce urobiť. Hlavným dôvodom pre zhoršenie pandemickej situácie je podľa neho nezodpovednosť a ľahostajnosť ľudí.

Odporúčané
Unikli sprísnené opatrenia, ktoré vraj Slovensko čakajú v najbližších dňoch na boj proti Covidu-19 Unikli sprísnené opatrenia, ktoré vraj Slovensko čakajú v najbližších dňoch na boj proti Covidu-19 27. februára 2021, 9:45

Prípady pribúdajú, lebo ľudia sú nezodpovední

V relácii kritizoval opäť nielen nenakúpené testy pred vianočným lockdownom, ale keďže vstupujeme do 11. týždňa lockdownu a počty pacientov naďalej rastú, myslí si, že problémom je nezodpovednosť ľudí. Na otázku, prečo musia ľudia naďalej cyklicky chodiť na testy a sám celoplošné testovanie už označil za neefektívne, odpovedal tým, že za to môže viacero faktorov.

Situáciu okrem ľudí zhoršuje britská mutácia, podľa Matoviča je testovanie jediná možnosť, ako objaviť ľudí, ktorí potenciálne môžu nakaziť ďalších. Podľa neho ide však zhruba len o 2 percentá ľudí (podľa prieskumu, ktorý premiér spomenul), ktorí testovanie považujú za rizikové. Zároveň dodáva, že nebyť cyklických testov, nevedeli by sme o tisícoch nových prípadov, ktoré za sobotu odhalili antigénové testy.

Nové pravidlá od marca? Stále nevieme

„Dnes poobede by mala mimoriadne zasadnúť vláda, kde vyjadríme súhlas s názorom vedcov. Na základe toho niektoré uznesenia vlády prijmeme ešte dnes,“ povedal premiér s tým, že sprísnenie nebude nejaké závažné. Nové opatrenia by teoreticky mali platiť od marca, čo však Matovič nepotvrdil. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Podľa neho je najdôležitejšie dodržiavať tie opatrenia, ktoré už sú platné. „Keby sme ich naozaj dodržiavali, do dvoch-troch týždňov tu nebudeme mať nové prípady,“ povedal. Zároveň sa však priznal, že aj on sám si asi desaťkrát zložil rúško, aj keď bol v miestnosti niekto iný. Dokonca naznačil, že nezodpovedný bol zrejme aj moderátor alebo hocikto iný. Moderátor Norbert Dolinský sa voči tomuto obvineniu ohradil.

Odkazy cez médiá a boj s novinármi

Matovič dnes hovoril aj o prezidentke Zuzane Čaputovej. Spolu s Borisom Kollárom sa s ňou počas týždňa stretol, aby sa rozprávali o aktuálnej situácii. Prezidentku požiadal, aby si prestali odkazovať veci cez médiá a radšej komunikovali priamo. Na médiá sa opäť sťažoval, pretože podľa premiérových slov doňho novinári „búšia“ odkedy nastúpila aktuálna vláda. Pri otázke, prečo je Slovensko najhoršia krajina na svete kritizuje, že keď sme boli tou najlepšou krajinou, nehovorilo sa o tom dosť veľa.

Nemyslí si, že nesie osobnú zodpovednosť za uvoľnení predvianočný lockdown. V tom čase podľa premiéra chcel Marek Krajčí veľmi prísny lockdown, zatiaľ čo Richard Sulík chcel v tom čase otvárať reštaurácie. Podľa neho pristúpili ku kompromisu a ten potom sprísnili, keďže výnimkový lockdown nezabral.

Očkovací plán pre Slovensko robia vedci a odborníci

„Mali by sme ísť podľa veku a podľa chorobnosti.“ Takto by sa podľa Matoviča mal zostaviť očkovací plán. Na Slovensku však o ňom rozhodujú odborníci a preto sa do toho nechce miešať. „Treba rešpektovať vedcov a odborníkov, lebo to študovali, a ja som si ani diplomovku poriadne nenapísal.“ Spomína však, že keď sa vakcinačný plán predstavil, ozvali sa mu „kľúčoví ľudia“ z troch slovenských redakcií s tým, či by mohli ich zamestnancov zaočkovať. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Aktuálne sa ľudia vo veku nad 65 rokov vo vakcinačnom pláne posunuli na neskôr, pretože sa pred nich „zaradili“ ľudia z krízovej infraštruktúry, napríklad predavači či taxikári, ktorí sú však mladší. Aj v zahraničí sa prístupy líšia, niekde očkujú ľudí, ktorí potenciálne môžu nakaziť mnohých, inde očkujú ľudí, ktorých by nákaza ohrozila na živote. Premiér sa skôr prikláňa k druhej možnosti. Zároveň stále zastáva názor, že ruská vakcína Sputnik V je dobrou vakcínou a bolo by správne, aby sa objednala.

Domov
Zdieľať
Diskusia