Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2021, 9:45
Čas čítania 1:09
Adam Novosad

Unikli sprísnené opatrenia, ktoré vraj Slovensko čakajú v najbližších dňoch na boj proti Covidu-19

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Obmedzovanie výnimiek či povinnosť nosenia respirátorov čakajú Slovensko po rokovaní vlády s odborníkmi.

Vláda na čele s Igorom Matovičom takmer celý uplynulý týždeň rokovala s odborníkmi o tom, ako budú vyzerať opatrenia na boj proti koronavírusu v najbližšej budúcnosti. Súčasný zákaz vychádzania nefunguje tak efektívne, ako si vláda predstavovala, a tak bude treba jednotlivé obmedzenia sprísňovať, upozorňuje Pluska. Tieto opatrenia však stále nie sú oficiálne, a tak v hre zostáva možno aj vypnutie krajiny či iná forma obmedzení.

Aj keď diskusie prebiehali už od utorka 23. februára, závery rokovaní vláda stále neprezentovala verejnosti. Do médií však medzitým unikli údajné návrhy nových opatrení, ktoré počítajú so sprísňovaním režimu na hraniciach či povinným nosením respirátorov.

Ak sa situácia po sprísnení opatrení nezlepší do 21. marca, tak Slovensko zrejme čaká vypnutie krajiny, tvrdé obmedzenie pohybu a pozastavenie výroby vo fabrikách, spresňuje Denník N.

Odporúčané
Vicepremiér Štefan Holý ako kriticky dôležitý pendler nechodí do britskej karantény, teraz mal znovu pozitívny test Vicepremiér Štefan Holý ako kriticky dôležitý pendler nechodí do britskej karantény, teraz mal znovu pozitívny test 27. februára 2021, 9:07

Od 8. marca vraj začne platiť povinnosť nosenia respirátorov FFP2 v obchodoch aj MHD, čo od 15. marca doplní rovnaká povinnosť v akomkoľvek interiéri. Na hraniciach začne platiť sprísnený režim, používať sa bude aplikácia E-hranica kontrolujúca dodržiavanie karantény po príchode zo zahraničia a aj pendleri zo susedných krajín sa budú musieť preukazovať maximálne 72 hodín starým negatívnym testom.

Osoby s pozitívnym testom na Covid-19 viac nebudú môcť vyjsť z domu na nákupy. Doteraz mohli v prípade núdze s respirátorom nakupovať potraviny či nevyhnutné produkty, ale po novom by mohli ísť maximálne k lekárovi či do lekárne v odôvodnených prípadoch. Výnimky zo zákazu vychádzania by mali platiť len medzi 5:00 až 20:00.

Odporúčané
MMA bojovník s nacistickými hákovými krížmi dostal v Rusku nakladačku. Údery na hlavu musel zastaviť rozhodca MMA bojovník s nacistickými hákovými krížmi dostal v Rusku nakladačku. Údery na hlavu musel zastaviť rozhodca 27. februára 2021, 8:42

Od 20:00 do 1:00 by mal platiť tvrdý zákaz vychádzania s výnimkou cesty na výkon práce či k lekárovi. Do prírody mimo svojho okresu nebude na základe nových opatrení možné chodiť.

Odborníci navrhli, aby raz za dva týždne Slovensko pretestovalo všetky pozitívne vzorky na prítomnosť britskej a juhoafrickej mutácie, aby vláda a úrady vedeli, ako ďalej postupovať. Na základe výsledkov tohto skúmania pozitívnych vzoriek potom podľa všetkého bude treba upravovať podmienky platnosti COVID automatu, rovnako ako aktualizovať stratégiu očkovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia