Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2021, 14:30
Čas čítania 1:21
Adam Novosad

Analytik reaguje na uniknuté opatrenia: Samotestovanie doma môže byť nebezpečné, ľuďom dáme priepustku správať sa nezodpovedne

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Antigénové testy z prednej časti nosovej dutiny môže niesť značné riziko.

Domáce testovanie antigénovými testami môže byť nebezpečné. Myslí si to analytik Martin Smatana, ktorý kedysi viedol štátny Inštitút zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva. Smatana v statuse na Facebooku reagoval na uniknuté návrhy nových opatrení, ktorými chce vláda po diskusii s odborníkmi stabilizovať a zlepšiť epidemiologickú situáciu na Slovensku.

Odporúčané
Slovenskí lekári dostanú manuál, koho odpojiť alebo pripojiť na pľúcnu ventiláciu. Podmienky má poznať verejnosť Slovenskí lekári dostanú manuál, koho odpojiť alebo pripojiť na pľúcnu ventiláciu. Podmienky má poznať verejnosť 27. februára 2021, 12:02

Jeden z návrhov počíta so zavedením pravidelného domáceho testovania antigénovými testami. Nemalo by ísť o rovnaké testy, aké sa používajú na mobilných odberových miestach, ale o testy so sterom z prednej časti nosovej dutiny. „Teraz je na stole tretie využitie antigénových testov – samotestovanie ľudí v školách a firmách (2x týždenne) a zatiaľ nevieme ako často v domácnostiach,“ konštatuje analytik.

 

Do tretice všetko dobré, či sa na nás chystá ďalšia antigénová „atomovka“? Média zverejnili návrh pandemických...

Posted by Martin Smatana on Saturday, February 27, 2021

Tieto novšie a menej invazívne antigénové testy sa testovali vo viacerých krajinách a používajú sa aj v Rakúsku. Smatana však upozorňuje na hodnoty senzitivity a citlivosti testov na odhaľovanie koronavírusu v organizme. „AG z prednej časti nosa sú teda trošku menej citlivé ako štandardné AG testy,“ vysvetľuje analytik. Fungujú pritom lepšie, ak u človeka identifikujú vyššiu virálnu dávku.

Smatana návrh chváli, ale má pocit, že menej invazívne antigénové testy sú na základe dát najlepšie využiteľné v rizikových regiónoch a uzavretých kolektívoch. V školách či firmách tak učitelia alebo nadriadení vedia odkontrolovať, či pozitívny človek ide do karantény.

Odporúčané
Unikli sprísnené opatrenia, ktoré vraj Slovensko čakajú v najbližších dňoch na boj proti Covidu-19 Unikli sprísnené opatrenia, ktoré vraj Slovensko čakajú v najbližších dňoch na boj proti Covidu-19 27. februára 2021, 9:45

Problém podľa analytika nastáva s návrhom zavádzať domáce samostery. „Považujem to dokonca za potenciálne zlý a nebezpečný krok,“ hovorí analytik. Podľa neho negatívny výsledok testov po plošnom testovaní ukázal, že ľudia často menia svoje správanie a stávajú sa menej obozretnými. Ak im štát zadarmo rozdá domáce testy, ktoré sú menej presnejšie, morálny hazard podľa neho len zvýšime.

Smatana preto chce veriť, že nejde o „ďalší plošný antigénový fetiš“, ktorý by v ľuďoch prebudil myšlienky ako „veď čo, spravím si zajtra doma test a ak bude negatívny idem si ďalej a pozitívny zamlčím“. Upozorňuje, že domáce samotestovanie by zrejme znížilo mobilitu, ale treba sa zamyslieť, na úkor akého rizika.

Domov
Zdieľať
Diskusia