Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2021, 12:02
Čas čítania 0:44
Adam Novosad

Slovenskí lekári dostanú manuál, koho odpojiť alebo pripojiť na pľúcnu ventiláciu. Podmienky má poznať verejnosť

NEWS
Uložiť Uložené

Etická komisia ministerstva zdravotníctva pracuje na transparentných pravidlách.

Situácia v slovenských nemocniciach je natoľko vážna, že lekári musia rozhodovať o tom, ktorých pacientov odpoja a pripoja na pľúcnu ventiláciu. V zápale boja proti pandémii sa tak môže stať, že ošetrujúci lekár je príliš zainteresovaný do jednotlivých prípadov a pripojenie uprednostní u pacienta na základe osobnej preferencie, uvádza TA3.

Etická komisia ministerstva zdravotníctva preto v najbližšom čase plánuje vydať manuál, podľa ktorého budú musieť nemocnice postupovať. Jej predseda Jozef Glasa vysvetľuje, že lekári potrebujú jasné a transparentné pravidlá, ktoré môžu ukázať verejnosti, že pri pripájaní pacientov na pľúcnu ventiláciu neprebiehajú žiadne tajné dohody na základe súkromných kontaktov.

Odporúčané
Vicepremiér Štefan Holý ako kriticky dôležitý pendler nechodí do britskej karantény, teraz mal znovu pozitívny test Vicepremiér Štefan Holý ako kriticky dôležitý pendler nechodí do britskej karantény, teraz mal znovu pozitívny test 27. februára 2021, 9:07

Cieľom pripravovaného manuálu je preniesť zodpovednosť z ošetrujúcich lekárov – intenzivistov či anesteziológov – na kvalifikovanejších lekárov, ktorí sa s konkrétnymi pacientmi nestretli.

Glasa konštatuje, že pre lekárov v nemocniciach býva rozhodovanie o pľúcnej ventilácii často srdcervúce. Objavili sa už však podozrenia z toho, že nemocnice uprednostnili človeka na základe veku či stavu, čo sa rodinám hospitalizovaných osôb môže zdať nespravodlivé.

Etická komisia tak plánuje v manuáli nastaviť presné kritériá, podľa ktorých bude uprednostňovanie pripájania pacientov na pľúcnu ventiláciu prebiehať. Jozef Glasa ako jej predseda chce dosiahnuť stav, aby verejnosť vedela, že tieto rozhodnutia neprebiehajú ľubovoľne, ale výlučne s prihliadnutím na objektívne odborné faktory.

Domov
Zdieľať
Diskusia