Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. februára 2021, 16:06
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš

Dobroslav Trnka to dotiahol na web americkej vlády, zakázali mu vstup do USA

NEWS DOBROSLAV TRNKA
Uložiť Uložené

Dobroslavovi Trnkovi a jeho synovi Jakubovi zakázali vstup do Spojených štátov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zakázalo Dobroslavovi Trnkovi aj jeho synovi Jakubovi vstup do Spojených štátov kvôli „účasti na korupcii“. Podľa stanoviska rozhodol o zákaze vstupu pre Trnkovcov nový minister diplomacie Antony Blinken.

Ako prvý si informáciu na stránke amerického ministerstva všimol Denník N. 

„Dnes vyhlasujem verejné označenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku pre jeho účasť na závažnej korupcii. Vo svojej pozícii generálneho prokurátora Slovenskej republiky bol Trnka zapojený do korupčných skutkov, ktoré podkopávali právny štát a vieru slovenskej verejnosti vo vládne demokratické inštitúcie, úradníkov a verejné procesy,“ napísal minister. 

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka má už približne rok a pol pozastavený výkon funkcie. V súvislosti s nahrávkou Kočner-Trnka by však mohla byť na neho podaná obžaloba, keďže z audiozáznamu vyplýva, že ju roky kryl a následne sa ju pokúsil zobchodovať. Zatiaľ nie je jasné, ako tento spor dopadne.

Dobroslav Trnka
Zdroj: TASR

Kočner na Magnitského zozname

O zaradení Kočnera na globálny sankčný zoznam rozhodlo americké ministerstvo financií ešte v roku 2019 kvôli kauze falšovania TV zmeniek Markízy, ktorá v tom čase patrila pod americkú CME.

Odporúčané
Desaťtisíce Slovákov okradol o miliardy, súdom sa vďaka práceneschopnosti vyhýbal 15 rokov. Kto je Jozef Majský? Desaťtisíce Slovákov okradol o miliardy, súdom sa vďaka práceneschopnosti vyhýbal 15 rokov. Kto je Jozef Majský? 29. júla 2020, 16:32

 Z tohto opatrenia vyplýva, že podnikateľ obvinený z početných daňových podvodov nemôže používať americké finančné systémy alebo finančné zdroje v USA. To sa týka napríklad aj platobných kariet VISA alebo MasterCard. Kočner je prvým Slovákom, ktorému Spojené štáty zmrazili účty. Sankcie sa týkajú aj šiestich firiem Kočnera.  

„Toto opatrenie americkej vlády zabezpečí, že Marian Kočner nebude používať americké finančné systémy alebo finančné zdroje v USA s cieľom narúšania riadneho priebehu súdnych konaní. Opatrenie zároveň chráni americký finančný systém pred možným zneužitím zo strany Mariana Kočnera," uviedol na brífingu hovorca amerického veľvyslanectva na Slovensku Griffin Rozell.

Odporúčané
Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek 12. januára 2021, 14:41

„Občanom USA sa s nimi všeobecne zakazuje nadväzovať obchodné vzťahy. Marianovi K. a iným jemu blízkym subjektom sa taktiež zakazuje vstup do USA. Tieto opatrenia vyjadrujú našu neochvejnú podporu ľudským právam a vláde zákona po celom svete, ako aj podporu našim slovenským partnerom pri obhajobe týchto spoločných hodnôt,“ dodal Rozell.

Znamená to tiež, že s Kočnerom nemôžu ďalšie subjekty ani banky robiť žiadne obchody a transakcie.

Domov
Zdieľať
Diskusia