Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 14:12
Čas čítania 1:03
Tímea Krauszová

Slovenskí klimatológovia: Rok 2020 bol jeden z najteplejších rokov v histórii

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Pribúdajú u nás tropické dni, máme nadnormálne teploty a ničiace letné búrky.

Minulý rok so sebou nepriniesol len epidémiu koronavírusu. Ide o jeden z najteplejších rokov v histórii od začiatku meteorologických meraní na Slovensku. Pribúdajú u nás tropické dni, máme nadnormálne teploty a ničiace letné búrky. Klimatológ Jozef Pecho rok 2020 označil za rok krajných extrémov a veľkých zvratov. Zároveň ide o celosvetovo najteplejší rok spolu s rokom 2016 za posledných 140 rokov.

Nadnormálne teploty a zrážky

Rok 2020 bol podľa klimatológov Slovenského hydrometeorologického ústavu Jozefa Pecha a Pavla Faška nadnormálny v počte a miere zrážok aj v teplotách. Rok skončil s odchýlkou 1,3 °C a najteplejšími mesiacmi boli február a december. Najchladnejším bol marec. Všetky ročné obdobia okrem jari boli výrazne teplotne nadnormálne.

Najvyššiu dennú teplotu, 36 °C, namerali meteorológovia v júni v Senici, celkovo bolo najviac tropických dní, teda s dennou teplotou nad 30 °C, v niektorých mestách aj viac ako 30. Najnižšiu teplotu zase namerali v marci. Bolo to -21,7 °C v Poprade, píše Denník N

Odporúčané
Podľa klimatológa je možné, že Dunaj aj celý Žitný ostrov zmizne. Priprav sa na dlhé a suché letá (Rozhovor) Podľa klimatológa je možné, že Dunaj aj celý Žitný ostrov zmizne. Priprav sa na dlhé a suché letá (Rozhovor) 31. júla 2020, 10:16

Pokiaľ ide o zrážky, najviac sme ich mali v októbri, potom vo februári, a paradoxne bol „bláznivý apríl“ najsuchší a s „mimoriadne až extrémne vysokými mesačnými sumami slnečného svitu,“ povedali klimatológovia na tlačovej konferencii. V prvej polovici roka, najmä v období od 10. marca do 15. mája, sme zažívali extrémne suchá. Môže za to nedostatok snehu v predošlej sezóne, ale aj málo zrážok, anticyklonálne počasie v apríli, vysoký výpar a nadpriemerne veľa slnečného svitu. Ten miestami prekonal aj rekord spred 60 rokov.

Letnú sezónu 2020 výrazne poznačili aj búrky, ktoré boli mimoriadne silné. Spôsobili poškodenie infraštruktúry či vegetácií, tzv. supercela, ktorá sa v lete od Balatonu presunula cez Slovensko až do Poľska, v tom čase spôsobila veľké škody v oblasti Veľkého Medera.

Domov
Zdieľať
Diskusia