Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 10:13
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Čaputová píše Krajčímu: Zdravotníci sú frustrovaní, zvýšme im odmeny a počúvnime rady vedcov

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO MAREK KRAJČÍ ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka požaduje od ministra zdravotníctva vyriešenie ohodnotenia zdravotníkov aj zabezpečenie zbierania dát o mutáciách vírusu.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa obrátila na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a v liste od neho požaduje zlepšenie riešenia pandémie. Konkrétne od neho chce zabezpečenie sekvenovania vzoriek a riešenie ohodnotenia zdravotníckeho personálu. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Musíme mať dáta a potrebujeme si udržať zdravotníkov doma

Minulý týždeň vedci odporúčali analýzu pozitívnych testov na mutácie koronavírusu (tzv. sekvenovanie). Hovorili to počas stretnutia v Prezidentskom paláci. Čaputová teraz od Krajčího žiada, aby k tomuto sekvenovaniu pristúpil, pretože nám chýbajú dobré dáta. „Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt,“ napísala hlava štátu.

Odporúčané
Druhá vlna do Veľkej noci neskončí. Dáta bez pátosu zverejnili čiernu predpoveď Druhá vlna do Veľkej noci neskončí. Dáta bez pátosu zverejnili čiernu predpoveď 23. februára 2021, 8:24

Čaputová okrem toho označila za dôležité aj stabilizovať zdravotnícky personál. Finančnou motiváciou chce zabrániť ich odlivu do zahraničia, ktorý nám po skončení pandémie stále hrozí. „Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní či frustrovaní.“ 

O aktuálnej situácii bude prezidentka dnes diskutovať aj s premiérom Igorom Matovičom a predsedom Národnej rady Borisom Kollárom. Pokiaľ ide o Krajčího, viacerí poslanci z koalície hovoria o tom, že by mal odstúpiť. Podľa Denníka N medzi nich patrí lekárka Andrea Letanovská zo Za ľudí či Richard Sulík z SaS.

Bývalý člen permanentného krízového štábu Peter Visolajský pre Nko povedal, že ľudia aj zdravotníci voči ľuďom, ktorí boj s pandémiou vedú, stratili dôveru. Dokonca Peter Škodný, bývalý predseda permanentného krízového štábu, vraví, že Krajčí mal odstúpiť od pred povestným vianočným lockdownom. Na znak nesúhlasu. Krajčího návrh na prísny lockdown vtedy vláda nepodporila.

OĽaNo však ministra podporuje, ani on sám sa zatiaľ odstúpiť nechystá. Opakovane hovorí, že svoju prácu vykonáva čestne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia