Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 8:24
Čas čítania 1:38
Tímea Krauszová

Druhá vlna do Veľkej noci neskončí. Dáta bez pátosu zverejnili čiernu predpoveď

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovenskí analytici zverejnili svoju predpoveď, očakávajú, že už dnes prekročíme smutnú hranicu 8 000 mŕtvych a po Veľkej noci budeme na špičke v rebríčku úmrtnosti. Situácia je zlá.

Konca druhej vlny sa nedočkáme ani po Veľkej noci, kedy už bude v kolónke zosnulých svietiť 12-tisíc obetí Covidu-19. Počas pandémie zomrie tisíc ľudí v priemere za jedenásť dní (od začiatku roka 2021 na následky ochorenia alebo s pozitívnym testom na koronavírus zomrelo už 5 000 ľudí). Za bežných okolností zomiera na Slovensku na všetky choroby a príčiny dohromady okolo 5000 ľudí mesačne.

Tieto a ďalšie štatistiky prezentovali včera večer v statuse analytici z Dát bez pátosu. V ňom prinášajú čiernu predpoveď na najbližšie týždne do veľkonočných sviatkov.

Viac ako osemtisíc životov

Analytici včera predpovedali, že dnes bude počet úmrtí spojených s pandémiou na Slovensku k dnešnému dňu až na hranici ôsmich tisícov. Rátajú pritom so súčtom úmrtí na Covid a s Covidom, ktoré naše ministerstvo zdravotníctva rozlišuje.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

„Absolútna väčšina krajín má definíciu voľnejšiu a ráta medzi reportované úmrtia viac ľudí, lebo medzi nich zahŕňa kategóriu ‚s podozrením‘ - Belgicko, ‚pozitívni za posledných 30 dní‘ - Škandinávia a podobne,“ vysvetľujú na Facebooku, ako to vyzerá v iných krajinách. Metodika na Slovensku je v súlade s metodikou Svetovej zdravotníckej organizácie, analytici vyzdvihujú aj prácu slovenských patológov, ktorí sú presní. No pri predpovediach úmrtí musia dve kategórie, ktoré u nás rozlišujeme, sčítať.

Viac sa dozvieme až zo štatistík roka 2021, keď ich budeme môcť porovnať s predošlými rokmi. No podľa Dát bez pátosu vieme vďaka Eurostatu, že Slovensko malo v novembri „dosť neznámych úmrtí naviac“, ktoré zrejme súvisejú s ľuďmi, ktorí zomreli doma a nikto ich už neotestoval.

Odporúčané
Rumunsko pomôže Slovensku v boji proti Covidu-19. Pošlú lekárov a zdravotné sestry Rumunsko pomôže Slovensku v boji proti Covidu-19. Pošlú lekárov a zdravotné sestry 22. februára 2021, 19:08

Očakávajú, že počet úmrtí bude v najbližších týždňoch u nás iba rásť: tisíc úmrtí na Slovensku zaknihujeme za 11 dní (bývalo to 10), za posledných 30 dní k pondelku sme evidovali tritisíc úmrtí. Od začiatku tohto roka už zomrelo päťtisíc ľudí.

Predpoveď analytikov je pochmúrna: „Za 11 dní budeme mať celkovo 9 000, za ďalších 11 dní 10 000, takto sa dostaneme po Veľkej Noci na 12 000 úmrtí. S 1 455 úmrtiami na 1 milión obyvateľov sme dnes v TOP 10 v Európe (vynechajúc Gibraltar a San Marino a Čiernu Horu s počtom menej ako 1 milión obyvateľov). Po Veľkej Noci budeme na špici s Belgickom, Českom a Slovinskom, tesne za nami UK, Portugalsko a Taliansko.“

Podľa Our World in Data sme naozaj najhorší v počte úmrtí na milión obyvateľov. Nešťastne vedieme aj v rebríčku počtu hospitalizácií na milión obyvateľov. V top trojke sme s Lotyšškom a Českom. 

Napriek snahe analytikov byť pozitívni v minulosti, tentokrát už nepredpokladajú, že druhá vlna po sviatkoch skončí, čísla budú klesať vraj pozvoľne. Na priemer 1500 nových prípadov denne, ktorý v januári predpovedali už na február, sa podľa ich nových prepočtov dostaneme až v marci 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia