Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 21:01
Čas čítania 1:27
Lukáš Čelka

SaS vidí v sčítaní obyvateľstva možnosť na odluku štátu od cirkvi. Stihla sa do neho zapojiť už aj prezidentka

NEWS
Uložiť Uložené

Sčítanie je podľa hlavy štátu dôležité pre praktické využitie.

SaS vidí v sčítaní obyvateľstva príležitosť na postupnú odluku cirkvi od štátu. „Sčítanie umožňuje prihlásiť sa k voľbe „bez vyznania“ alebo k „inému vyznaniu“. Táto voľba neznamená, že je človek automaticky ateista alebo nehľadá pravdu a koná nemorálne. Naopak, ide o zodpovedné rozhodnutie, ktoré nám umožňuje znížiť celkový objem financií pre cirkvi,“ vyjadril sa poslanec Miroslav Žiak.

„Tie sa tak stanú oveľa slobodnejšími a menej naviazanými na štát, ako sme boli svedkami doteraz. Sčítanie sa tak stáva príležitosťou vyjadriť svoj názor, že už viac nechceme financovať cirkvi z našich daní.

Je dôležité si uvedomiť, že len od posledného sčítania dostali cirkvi viac ako pol miliardy eur. Ak by ale sčítanie znamenalo pokles prihlásených pre určitú cirkev o desať percent, tá môže prísť aj o milión eur. Občania Slovenska tak dnes dostávajú možnosť ukázať, že ich viera v Boha nezávisí od viery v cirkev,“ dodal.

Odporúčané
Krajčí chce spoplatniť interupcie pre ženy nad 40 rokov: Jeho rozhodnutie rozhorčilo aj Cigánikovú Krajčí chce spoplatniť interupcie pre ženy nad 40 rokov: Jeho rozhodnutie rozhorčilo aj Cigánikovú 15. februára 2021, 12:33

Do sčítania sa zapojila aj prezidentka

Zuzana Čaputová sa dnes tiež zapojila do sčítania obyvateľstva. Sčítanie je podľa hlavy štátu dôležité pre praktické využitie. Vyplnenie  dotazníka bolo podľa Čaputovej rýchle a pomerne jednoduché. Prezidentka do sčítania povzbudila aj ďalších ľudí a poprosila tiež, aby so zadaním dát pomohli technicky menej zdatným ľuďom. 

„Je to príležitosť raz za desať rokov odovzdať údaje štátu práve preto, aby z toho mohli vyplývať naše práva a možnosti," povedala Čaputová. Dodala, že to nie je iba o zbere dát bez ďalšieho využitia a sčítanie má konkrétny vplyv na život ľudí.

„Od toho sa odvíjajú informácie alebo suma peňazí, ktoré vaše obce a mestá môžu cez podielové dane dostať," poznamenala hlava štátu s tým, že z toho vyplývajú aj isté oprávnenia pre národnostné menšiny.

Na margo toho, že v dotazníku ostali zachované dve otázky o národnosti, sa Čaputová vyjadrila, že by nebolo správne, ak by sa hárok menil na poslednú chvíľu. Nebolo by to podľa nej ani v súlade s pravidlami. „Som rada, že zostala možnosť uviesť dve národnosti. Som za to, aby sa to interpretovalo ako dve rovnocenné možnosti," podotkla hlava štátu.


Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám. Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.
Domov
Zdieľať
Diskusia