Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 12:33
Čas čítania 1:00
Lukáš Čelka

Krajčí chce spoplatniť interupcie pre ženy nad 40 rokov: Jeho rozhodnutie rozhorčilo aj Cigánikovú

NEWS
Uložiť Uložené

„Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s Covidom."

Minister zdravotníctva Marek Krajčí chce, aby si ženy nad 40 rokov platili za interrupciu. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú ministerstvo zverejnilo ešte v sobotu v zbierke zákonov, ktorá má platiť od 1. marca.

Na vyhlášku upozornila poslankyňa Spolu Simona Petrík. V minulosti mohli ísť ženy po  štyridsiatke na interrupciu bezplatne, keďže to bolo vo vyhláške zaradené medzi zdravotné dôvody interrupcie. Tento bod však ministerstvo z vyhlášky vyhodilo. Krajčí chcel zmenu presadiť  v auguste minulého roka.

„Veľmi nenápadne tak minister Krajčí týmto ženám spoplatnil interrupcie a ešte argumentuje tým, že „je v jeho záujme zrušiť diskrimináciu žien na základe veku.“ To je teda riadny bizár, poviem vám, pretože touto zmenou diskrimináciu naopak prehlbuje," napísala Petrík vo svojom blogu na portály Ženy v meste

Petrík tvrdí, že týmto krokom diskriminuje všetky ženy, pretože ak doteraz bola interrupcia nespoplatňovaná len pre ženy nad 40 rokov, diskriminované boli len mladšie ženy. Teraz si však budú musieť priplatiť všetky bez ohľadu na vek.

Odporúčané
Matovič opäť bráni plošné testovanie a spomína, ako nazval Sulíka idiotom: Pribudnú ďalšie tisíce obetí Matovič opäť bráni plošné testovanie a spomína, ako nazval Sulíka idiotom: Pribudnú ďalšie tisíce obetí 15. februára 2021, 7:54

„Mnohé medzinárodné ľudsko-právne dohovory, ktorých súčasťou je aj Slovensko, napríklad Dohovor o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien, požadujú, aby práve interrupcie boli pre všetky ženy bez rozdielu veku čo najviac dostupné, a preto náklady spojené s nimi by mali byť hradené z verejného zdravotného poistenia," dodala Petrík s tým, že keďže sa to u nás nedeje, Slovensko je dlhodobo kritizované medzinárodnými inštitúciami.

Krajčí týmto krokom rozčúlil aj Cigánikovú

„Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s Covidom. Medzičasom je totiž v tejto otázke najneúspešnejším ministrom na svete," rozhorčila sa nad spoplatnením interubcií na svojom facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia