Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021 o 9:30
Čas čítania 5:36
Tímea Krauszová

Študenti, ktorí sa vrátili do škôl, nám povedali, aké to tam je: Boja sa maturít, cez prestávky riešia Covid

ZAUJÍMAVOSTI ANKETY MILENIÁLI
Uložiť Uložené

„Covid téma je u nás v triede stále, či už cez prestávky alebo počas hodin s učiteľkami. Všetci to vnímame približne rovnako a máme obavy hlavne z maturít.“

„V škole sa cítim ako v meste duchov. Prídete na chodbu a ticho. Žiadni žiaci, zamilované pariky a ani otravný zvonček. Dokonalý námet na hororový film,“ opisuje Michaela, ktorá chodí na Strednú priemyselnú školu v Dubnici nad Váhom.

Od pondelka 8. februára sa do škôl mohli vrátiť žiaci prvého stupňa základných škôl a taktiež žiaci končiacich ročníkov stredných škôl. Rozhodnutie, či otvoria alebo nie, nechala vláda na samosprávy a regionálne úrady verejného zdravotníctva, ktoré mali rozhodnúť podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v konkrétnom okrese.

Podmienkou je negatívny antigénový test aspoň jedného z rodičov a v prípade stredoškolákov ho musí mať aj samotný študent. Časť mladých ľudí tak opäť po dlhých týždňoch sedí v triedach, časť sa naďalej učí z domu.

Necelých 6 % z odpovedajúcich na našich instagramových príbehoch sa do školských lavíc tento týždeň vrátili. Ozvali sa nám študenti z rôznych regiónov, pričom väčšina z nich prízvukuje, že sú radi, že konečne mohli „vypadnúť“ z domu a učia sa po starom. Situácia v školách však podľa ich opisu nie je jednoduchá.

Odporúčané
Najhoršie rozchody počas lockdownu: Zrazu som zistila, že má roky manželku. Vraj sa rozchádzajú, miluje ma a nechce o mňa prísť Najhoršie rozchody počas lockdownu: Zrazu som zistila, že má roky manželku. Vraj sa rozchádzajú, miluje ma a nechce o mňa prísť 8. februára 2021 o 9:30

Ako zvládnem maturitu? Netuším

Počas online výučby sa na maturity študenti pripravujú len málo a zo skúšky dospelosti majú obavy. Aspoň tak to vníma osemnásťročná Michaela, ktorá v Dubnici nad Váhom  študuje odbor technicko-informačné služby.

„Online výučba sa nedá porovnať s prezenčnou. Niektoré hodiny sme nemávali a dostávali sme iba poznámky, čo z jednej strany bolo aj lepšie, no pri niektorých predmetoch výklad učiteľa veľmi chýbal,“ opisuje posledné týždne, ktoré strávila v „škole“ u seba doma za počítačom.

Robili aj cvičenia zamerané na prípravu na maturitné skúšky a keď sa tento týždeň vrátili do školy, učitelia ich na blížiacu sa maturu neustále upozorňovali. „Môj pohľad na maturitu je taký, že sa jej nebojím, skôr mám rešpekt voči tomu, ako dopadne skúška, ktorú som nikdy nemala a nie som na ňu pripravená tak, ako by som mala,“ povedala nám. Verí však, že skúšky zvládne, keďže má za sebou poctivé štyri roky, počas ktorých chodila do školy.

Michaela je štvrtáčka na SPŠ v Dubnici nad Váhom. Ohľadom maturity má veľké pochybnosti.
Michaela je štvrtáčka na SPŠ v Dubnici nad Váhom. Ohľadom maturity má veľké pochybnosti. Zdroj: archív respondentky

„Že by som bola dostatočne pripravená na maturitu? Nemyslím si. Tento posledný rok štúdia bol chaotický,“ začala svoju odpoveď štvrtáčka Lucia, ktorá študuje na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Viac informácií dostali len k jednému predmetu, pri ostatných im učitelia najmä radili, aby sa učili, lebo maturity sú za rohom.

Nevie však, ako budú prebiehať – v tomto období to totiž nie je jasné ani ministerstvu školstva.

„Maturitná skúška bude ťažká,“ myslí si Andrej zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne. Celý školský rok mal doteraz len dištančnú výučbu a tiež sa sťažuje, že to s tradičnou prezenčnou nejde porovnávať. „Je to takisto veľká záťaž na psychiku, keďže sme toho mali hrozne veľa.“ Až na sprísnenie pravidiel si však myslí, že atmosféra je v škole dobrá.

Odporúčané
Časť škôl na Slovensku znova otvorila svoje brány. Boli sme sa pozrieť, ako pandémia zmenila vyučovanie a vedomosti žiakov Časť škôl na Slovensku znova otvorila svoje brány. Boli sme sa pozrieť, ako pandémia zmenila vyučovanie a vedomosti žiakov 11. februára 2021 o 14:30

Učňov čakajú praktické skúšky bez praxe

Martin sa učí za elektromechanika v Trenčíne. Svoj odbor má rád, baví ho a verí, že záverečné učňovské skúšky zvládne ľavou zadnou... keď doberú učivo. V škole sa učia zrýchlene, aby stíhali naplniť osnovy. „S učivom som na tom tak polovične. V prvý týždeň som zistil, že veľa vecí sme ešte nepreberali,“ povedal nám. Podľa neho má návrat do školy výhody aj nevýhody. Je rád za skvelú partiu spolužiakov, s ktorými opäť trávi každý deň, no prišiel o voľnosť, ktorú počas online výučby mal.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebiehala online výučba na zdravotnej škole
  • Kde praxujú študenti z odborných škôl
  • O čom sa počas prestávok študenti bavia a či sa boja, že sa nakazia
  • Prečo niektorým vyhovovalo byť doma a ťažko sa im na staronový režim v škole zvyká
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94630 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia