Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2021, 9:30
Čas čítania 9:04
Tímea Krauszová

Najhoršie rozchody počas lockdownu: Zrazu som zistila, že má roky manželku. Vraj sa rozchádzajú, miluje ma a nechce o mňa prísť

REFRESHER ANKETY RANDENIE V 21. STOROČÍ ROZVODY A ROZCHODY VZŤAHY
Uložiť Uložené

Pýtali sme sa čitateľov, či zažili počas lockdownu rozchod. Náš inbox zahltili srdcervúcimi správami o ťažkých koncoch, no nestrácajú nádej.

„Delilo nás 90 kilometrov a tri okresy. Dlho sme spolu neboli, bývalá mi dala košom,“ napísal nám osemnásťročný Justin. Reagoval na našu anketu na Instagrame, v ktorej sme zisťovali, akými rozchodmi počas lockdownov prešli naši čitatelia a či k nim pandémia a s ňou spojené stresujúce obdobie prispeli. Desiatky ľudí nám hovorili o zničených romantických, ale aj kamarátskych vzťahoch: nezvládli odlúčenie, vzdialenosť, alebo sa na svetlo dostali veci, ktoré si predtým nevšímali.

Justinov vzťah s dnes už bývalou priateľkou trval zhruba desať mesiacov a pred koronakrízou bolo podľa jeho slov všetko v poriadku. Najväčším problémom bola diaľka. „Teraz zisťujem, že je dobré, že sme to ukončili. Sklamalo ma to, no už je to lepšie, lebo mám pri sebe kamošov.“

Silné priateľstvá sú zjavne veľmi dôležité pre zvládnutie tohto krízového obdobia. Mnohí ľudia však prišli aj o kamarátov, s ktorými sa poznali dlhé roky. Vraj sa im podarilo vyfiltrovať si tých falošných, posilniť rodinné či milenecké vzťahy (keďže spolu zrazu trávili oveľa viac času) a spoznať samých seba. Podľa klinickej psychologičky a psychoterapeutky Hany Ševčíkovej by sme sa však nemali pri rozchodoch unáhliť. V tejto dobe je normálne, že prehodnocujeme všetko (aj priateľstvá), no psychologička zdôrazňuje, že si musíme nájsť čas na dlhé priateľské rozhovory aspoň online.

Odporúčané
Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku 7. apríla 2024, 9:30

Z nášho inboxu a z telefonických či online rozhovorov s čitateľmi vyberáme niekoľko dojemných príbehov, ktoré sme označili za najhoršie rozchody počas lockdownu. Niektorým respondentom sme na ich žiadosť zmenili mená, neuvádzame pre ich ochranu ani mestá, v ktorých žijú či konkrétnejšie detaily o ich bývalých partneroch.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Toa Heftiba

Kamaráti? Určite s nimi spávaš!

Keď sa začala koronakríza, dnes už bývalý priateľ 23-ročnej Martiny prišiel náhle o prácu. Podnikal v gastrosektore a podľa jej slov zo dňa na deň „nemal čo robiť“. Odnieslo si to psychické zdravie, ale aj ich vzťah, do ktorého sa votreli hádky a žiarlivostné scény.

Podľa psychologičky Hany Ševčíkovej sa to vzhľadom na vyhrotené obdobie dá vo vzťahoch čakať. „Obdobie, ktoré je veľmi neisté, chaotické, náročné, pre mnohých až existenčne ohrozujúce, kedy sa ľudia boja o svoj život, o svojich blízkych, spoločnosť je polarizovaná, a nemá jasné a spoľahlivé vedenie, trvá už veľmi dlho. Dá sa povedať, že spoločnosť je traumatizovaná a to vedie k tomu, že ľudia nereagujú ako zvyčajne: sú predráždení, agresívnejší, prípadne depresívni. Vnímajú seba i svoje okolie ako horšie, než v skutočnosti sú,“ vysvetľuje.

Takéto nezvyčajne vyhrotené reakcie na vlastnej koži zažila aj Martina. „Odkedy sa na Slovensku  začal lockdown, celkovo sme sa rozišli dvakrát. Ešte sme sa snažili zachrániť to, mala som pocit, že potrebuje vedľa seba oporu, keďže sa začal kolotoč, ktorý neprial tomu, čo ho bavilo. Keď sa na to pozriem spätne, už vtedy bolo asi jasné, že to nebude mať dobrú dohru,“ opisuje koniec dvojročného vzťahu. Definitívne si povedali zbohom zhruba v októbri, no tým sa ich kontakt neprerušil.

Odporúčané
Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) 2. apríla 2024, 11:30

Martina sa začiatkom lockdownu presťahovala k rodičom, zrazu teda nemohli byť spolu tak často ako kedysi. Cestovanie cez okresy bolo nemožné, pandémia jednoducho nepriala vzťahom na diaľku. Viacerí čitatelia nám písali, že sa kvôli tomu rozišli, no v prípade Martiny to bolo o niečo komplikovanejšie.

„Zažila som niekoľko žiarlivostných scén, ak som nebola okamžite schopná zdvihnúť telefón, tak som podľa bývalého priateľa bola s niekým iným, aj keď som väčšinu času pracovala,“ povedala nám v úprimnej výpovedi. Vraj sa nevedel vžiť do toho, že iní ľudia majú naďalej povinnosti. „Neprospievalo to už asi ničomu, najmä mojej, ale ani jeho psychickej pohode.“  Keď sme ju požiadali, aby stručne zhrnula ich vzťah v období od začiatku prvého lockdownu, hovorí o extrémnom období plnom hádok.

Odporúčané
Emma a Agáta si dávajú pozor, kde sa na verejnosti chytia za ruku. Svoju lásku už nechcú ďalej skrývať Emma a Agáta si dávajú pozor, kde sa na verejnosti chytia za ruku. Svoju lásku už nechcú ďalej skrývať 17. januára 2021, 11:30

Pandémia podľa jej slov vrhla na vzťah nové svetlo, začala si všímať veci, ktoré jej predtým unikali. Výčitky vraj boli vzájomné. Varovné signály však boli vo vzťahu už skôr, než sa začalo obdobie izolácie, ona si ich v zamilovanosti najskôr nevšímala.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94180 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Martine nevyšiel ani druhý pokus o vzťah a kedy prišla pri hádke aj k zraneniu ruky
  • Ako sa Janka (33) po viac ako troch rokoch dozvedela, že jej priateľ má manželku a ako sa po tomto zistení cítila
  • Prečo sa spočiatku Ivana zdráhala odísť z toxického vzťahu, aj keď si od nej priateľ vydieraním vyžadoval fyzické uspokojenie
  • Ako pandémia rozbila harmonický vzťah a zrušila zásnuby, a ako sa s tým Daniel vyrovnal
Domov
Zdieľať
Diskusia