Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2021, 11:30
Čas čítania 3:44
Tímea Krauszová

Emma a Agáta si dávajú pozor, kde sa na verejnosti chytia za ruku. Svoju lásku už nechcú ďalej skrývať

KULTÚRA SEXUALITA SLOVENSKO UMENIE
Uložiť Uložené

Emma a Agáta sú na jednom z 27 portrétov z dielne Doroty Holubovej s názvom Neskrývaná láska. Portréty zachytávajú ľudí a rodiny z LGBTI komunity a pripomínajú, že niektorým ľuďom pre ich orientáciu hrozia verbálne alebo aj fyzické útoky.

„Štve ma, že keď sa opäť cítim normálne, znovu príde nejaký idiot, ktorý má potrebu mi povedať, že som zvrátený,“ znie časť Lukášovho príbehu, ktorý sprevádza jeho portrét. Je jedným z modelov slovenskej fotografky Doroty Holubovej, ktorá má momentálne výstavu s názvom Neskrývaná láska.

Odporúčané
Mrakodrap, diaľnica, most, aj celé mestské štvrte. V roku 2030 bude Bratislava vyzerať úplne inak Mrakodrap, diaľnica, most, aj celé mestské štvrte. V roku 2030 bude Bratislava vyzerať úplne inak 28. decembra 2020, 9:30

Holubová vytvorila kolekciu intímnych portrétov a cez svoj objektív zachytila príbehy LGBTI párov a rodín žijúcich na Slovensku. S textami, ktoré sú súčasťou jednotlivých diel, jej pomáhal študent žurnalistiky Michal Dudoň.

„Unavuje ma dožadovať sa akceptovania LGBTI komunity. Štve ma, že keď sa opäť cítim normálne, tak znovu príde nejaký idiot, ktorý má potrebu mi povedať, že som zvrátený. Homosexualita tu vždy bola a stále bude. Jediné riešenie, ktoré existuje na vyriešenie ‚problému‘ s LGBTI komunitou, je, že ju celá civilizácia bude akceptovať. LGBTI komunita nepotrebuje strácať nádej, pretože to nie je o nej, ale o tom, ako ju chcú prijať ostatní.“ Lukáš, zo série Neskrývaná láska
„Unavuje ma dožadovať sa akceptovania LGBTI komunity. Štve ma, že keď sa opäť cítim normálne, tak znovu príde nejaký idiot, ktorý má potrebu mi povedať, že som zvrátený. Homosexualita tu vždy bola a stále bude. Jediné riešenie, ktoré existuje na vyriešenie ‚problému‘ s LGBTI komunitou, je, že ju celá civilizácia bude akceptovať. LGBTI komunita nepotrebuje strácať nádej, pretože to nie je o nej, ale o tom, ako ju chcú prijať ostatní.“ Lukáš, zo série Neskrývaná láska Zdroj: Dorota Holubová

S autorkou projektu Dorotou Holubovou sme sa spojili. Prezradila nám viac o tom, ako výstava vznikala, prečo sa o tejto téme rozhodla nafotiť portréty a kde môžeš navštíviť výstavu, na ktorej otvorení bola aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Umenie je účinný nástroj

„Vnímam, že fotografia a všeobecne umenie, je vynikajúci a účinný nástroj na poukazovanie a rozširovanie povedomia o rôznych témach,“ hovorí portrétna a dokumentárna fotografka z Bratislavy. Jej prácu už niekoľkokrát ocenili na Slovak Press Photo, nominovali ju už aj na novinársku cenu za jej sériu Balifornia. LGBTI komunite sa venuje dlhodobo, plánuje to aj v budúcnosti.

Podľa jej slov pracovala na projekte od marca 2020 až do vernisáže, ktorá bola v decembri. „Na fotografovanie som najskôr oslovila mojich kamarátov a kamarátky z LGBT komunity a tí mi poradili ďalších. V ďalšej fáze projektu mi pomáhal kolega Michal Dudoň, ktorý robil s portrétovanými ľuďmi rozhovory a editoval popisky k fotografiám v podobe krátkych príbehov.“

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

V zbierke Neskrývaná láska (Disclosed Love) je 27 portrétov párov, rodín, ale aj jednotlivcov.  Súčasťou portrétov sú taktiež citácie účastníkov projektu, ktoré sú priradené ku fotografiám, spolu tvoria jeden celok.

Na fotkách nájdeš lesby, gejov, bisexuálnych aj transrodových ľudí. Žijú vo vzťahoch, mnohí z nich majú aj vlastné rodiny a rozhodli sa neskrývať svoju lásku. Holubová na to ani nevidí dôvod, podľa nej majú skôr dôvod na hanbu homofóbni ľudia. Myslí si však, že sa s tým stále dá niečo robiť. Jej portréty majú potenciál rozšíriť povedomie o LGBTI komunite a najmä pomôcť aj tým, ktorí takýchto ľudí v okolí nemajú, uvedomiť si, že sa ľúbia rovnako ako heterosexuáli.

Marián a Ľubomír Holubovej zapózovali spolu so svojou rodinou. So svojím mužom vychovávajú dve deti, Hanku a Matúša. O výchove detí homosexuálnym párom hovoria, že sa od heterosexuálnych párov až tak nelíši. 

Marián a Ľubomír s deťmi, fotografia zo zbierky Neskrývaná láska
Marián a Ľubomír s deťmi, fotografia zo zbierky Neskrývaná láska Zdroj: Dorota Holubová

„S Ľubom sme spolu 17 rokov. Pôvodne sme sa prikláňali k možnosti adopcie, ale keďže na Slovensku nie je možné absolvovať tento proces ako gay pár, vzdali sme sa toho. Boli sme oslovení našimi blízkymi priateľkami, lesbickým párom, či by sme si nechceli založiť rodinu a spoločne s nimi sa podieľať na výchove detí.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93579 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyriešili Ľuboš s Mariánom rodičovstvo po legislatívnej stránke
  • Čo si myslia o výchove detí dvoma gejmi
  • Ako reagovala prezidentka Zuzana Čaputová na výstavu
Domov
Zdieľať
Diskusia