Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2021, 14:30
Čas čítania 5:18
Lukáš Čelka

Časť škôl na Slovensku znova otvorila svoje brány. Boli sme sa pozrieť, ako pandémia zmenila vyučovanie a vedomosti žiakov

REFRESHER
Uložiť Uložené

Počas minulého týždňa prevládal na Slovensku zmätok a vláda sa nevedela dohodnúť, či a za akých podmienok školy otvoriť. Rozhodnutie padlo až na poslednú chvíľu. Boli sme sa pozrieť v jednej z otvorených škôl a zisťovali, ako zmenila pandémia vyučovanie,

Od pondelka niektoré školy po dlhej dobe otvorili svoje brány, aj keď len pre žiakov prvého stupňa či maturantov. Časť žiakov a študentov sa tak vrátila k prezenčnej výučbe, na akú boli zvyknutí pred príchodom pandémie.

My sme sa preto boli pozrieť, ako to na jednej z otvorených škôl vyzerá a ako sa žiakom darí vrátiť sa do starých koľají. Riaditeľka základnej školy (pozn. redakcie Základná škola na Hradnej ulici v Nových Zámkoch), ktorú sme navštívili, Marta Bystrická, nám prezradila, že otvorenie síce prebiehalo hekticky, ale nakoniec ho zvládli.

Niektoré školy po dlhej dobe konečne otvorili. Boli sme sa pozrieť v jednej z nich.
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo nás čakalo po príchode do školy
  • Kde zriadila škola odberné miesto
  • Ako sa deti po tak dlhej dobe opäť dostávajú do starých koľají
  • Ako sú na tom žiaci po vedomostnej stránke
  • Čo si myslí riaditeľka o spôsobe komunikácie vlády so školami
  • Prečo si myslí, že monitor bude tento rok skreslený
  • Kedy sa budú pravdepodobne očkovať učitelia
Odporúčané
Ako sa darí zvieratám v bratislavskom útulku? Pandémia zvýšila počet adopcií, no desiatky psíkov strávia Vianoce bez rodiny Ako sa darí zvieratám v bratislavskom útulku? Pandémia zvýšila počet adopcií, no desiatky psíkov strávia Vianoce bez rodiny 17. decembra 2020, 9:35

Museli sme prejsť „previerkou“

 Hneď ako sme prešli hlavnými dverami a dostali sme sa do priestorov školy, nás zastavili dve zamestnankyne. Nemuseli povedať nič, z ich tváre sa dalo jasne vyčítať, že si kladú otázku kto sme a čo tu robíme. Skôr ako sa však stihli ozvať a povedať nám, že tu nemáme čo hľadať, sme im ozrejmili dôvod našej návštevy.

Keď sme vysvetlili, že sme novinári a máme dohodnuté stretnutie s pani riaditeľkou, ešte predtým, ako nás pustili ďalej do školy sme museli podstúpiť to, čo každý žiak. Zamestnankyne nám zmerali teplotu, spýtali sa na aktuálny negatívny test a dohliadli na to, aby sme si poctivo vydezinfikovali ruky.

Niektoré školy po dlhej dobe konečne otvorili. Boli sme sa pozrieť v jednej z nich.
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Ako sme kráčali priestormi školy, mali sme pocit, že napriek návratu žiakov do škôl je úplne vyľudnená. Zo žiadnej z tried sa neozýval detský smiech či krik, ako sme si to pamätali z čias, keď sme sami boli školáci. Konečne sme dorazili do riaditeľne.

Otváranie školy bolo hektické

Medzi jednou z prvých otázok, ktoré sme položili riaditeľke školy, Marte Bystrickej, bolo, že prečo je tak prísne kontrolovaný vchod do jej priestorov. Ozrejmila nám, že do školy nemôže vstúpiť žiadna cudzia osoba, iba tie, o ktorých vie a majú jej povolenie na vstup, ako napríklad my. „Samozrejme, aj tie však musia mať negatívny test, odmeranú teplotu a vydezinfikované ruky,“ dodala Bystrická.

Ešte počas minulého týždňa prevládal na Slovensku chaos v pandemických opatreniach a nariadeniach týkajúcich sa návratu detí do škôl. To, že sa školy nakoniec definitívne otvoria a za akých podmienok, vláda rozhodla až na poslednú chvíľu.

Podľa slov riaditeľky bolo otváranie školy aj v jej prípade hektické, ale nakoniec to stihli. „Nevedeli sme presne, či sa vôbec škola od pondelka otvorí, nakoľko rozhodnutie ministra prišlo neskôr, ako by sme si predstavovali. Kvôli tomu vznikli zmätky s nástupom detičiek, všetko sme však vyriešili.“

Bystrická tvrdí, že drvivá väčšina rodičov ich žiakov sa otvorenej škole veľmi teší. Našli sa však aj takí, ktorí sa kvôli obavám z ochorenia rozhodli svoje dieťa nechať doma.

Miesto telocvične odberné miesto

Aj keď sa samotné deti netestujú, v rámci opatrení musia mať všetci zamestnanci školy negatívny test a rovnako ho musí mať aj zákonný zástupca dieťaťa. Kvôli tejto podmienke sa škola rozhodla zriadiť v priestoroch telocvične vlastné odberné miesto. „Tu testujeme všetkých zamestnancov a aj rodičov našich žiakov. Verím, že po prázdninách, lebo skôr asi nie, k nám nastúpia aj deti druhého stupňa. Tie by sme však už chceli testovať nosovými testami, ktoré robia výter z prednej časti nosa,“ dodala Bystrická s tým, že o testoch kloktaním nemajú zatiaľ žiadne informácie.

Odporúčané
Rúško na pol žrde, kávičky s kamoškami v interiéri. Aj takto to vyzerá v niektorých nákupných centrách v Bratislave Rúško na pol žrde, kávičky s kamoškami v interiéri. Aj takto to vyzerá v niektorých nákupných centrách v Bratislave 10. decembra 2020, 14:30

Škola nebola ani predtým úplne prázdna

Riaditeľka nám prezradila, že školu navštevuje pomerne veľký počet detí, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre. „Takto zamestnaní rodičia od nás dostali ponuku, že ich deti môžu navštevovať školu, kým sú oni v práci. Prichádzali sem o siedmej hodine ráno a zo školy odchádzali o štvrtej poobede, riadne naučené so spravenými úlohami, aby rodič, ktorý je maximálne vyťažený v práci, nemal ešte ďalšie starosti.“

Niektoré školy po dlhej dobe konečne otvorili. Boli sme sa pozrieť v jednej z nich.
Zdroj: Facebook / Základná škola Hradná

Škola zabezpečila každému jednému z takýchto žiakov vlastný notebook s pripojením na internet a vzdelával sa online, rovnako, ako keby bol doma s rodičom, ale bol pod dohľadom pedagóga. Keď mu online hodiny skončili mal zabezpečený obed a poobedie strávil aktivitami podobnými školskému klubu.

Očkovanie učiteľov už o týždeň?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94667 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa deti po tak dlhej dobe opäť dostávajú do starých koľají
  • Ako sú na tom žiaci po vedomostnej stránke
  • Čo si myslí riaditeľka o spôsobe komunikácie vlády so školami
  • Prečo si myslí, že monitor bude tento rok skreslený
  • Kedy sa pravdepodobne budú očkovať učitelia
Domov
Zdieľať
Diskusia