Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2020, 9:35
Čas čítania 7:04
Tímea Krauszová

Ako sa darí zvieratám v bratislavskom útulku? Pandémia zvýšila počet adopcií, no desiatky psíkov strávia Vianoce bez rodiny

Ako sa darí zvieratám v bratislavskom útulku? Pandémia zvýšila počet adopcií, no desiatky psíkov strávia Vianoce bez rodiny
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková
REFRESHER BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Útulok Slobody zvierat v bratislavskej Dúbravke je momentálne jediným domovom pre zhruba stovku psíkov.

„Zrazilo ho nákladné auto a dlhý čas, asi pol roka, sa nemohol postaviť na zadné nožičky,“ povedala nám Kristína Devinská, koordinátorka kampaní pre Slobodu zvierat, keď nás predstavila 9-ročnému odvážnemu nemeckému ovčiakovi. V živote si už odskákal svoje, momentálne sa zotavuje z traumatickej nehody. Len vďaka dobrovoľníčke, ktorá s ním chodí pravidelne cvičiť, sa mu pomaličky darí stavať na nohy.

Soso, alebo ako ho volá Kristína, Sosino, je aj súčasťou programu adopcie na diaľku. Môžeš si vybrať niektorého zo psíkov, ktorí sú momentálne v útulku Sloboda zvierat a podporiť ich: peniaze sa použijú priamo na ich starostlivosť, či už na krmivo alebo na veterinárne náklady.

útulok,Sloboda zvierat
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Pri návšteve útulku v bratislavskej Dúbravke sme sa zoznámili s niekoľkými obyvateľmi, s ktorými sa osud nemaznal. Kristína nám ukázala areál a okrem nadchádzajúcich vianočných sviatkov a vplyve pandémie na adopcie psíkov sme sa rozprávali aj o celkovej situácii s opustenými zvieratami v Bratislave. V roku 2020 sa medializovalo viacero nechutných príbehov o týraní či dokonca zabíjaní psov, zákon sa v tejto oblasti sprísnil len v novembri.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Už sme museli dvakrát zavrieť kvôli opatreniam. Chceli sme chrániť aj našich dobrovoľníkov, keďže je nás málo,“ vysvetlila Kristína. Sloboda zvierat momentálne funguje, môžeš sa zapojiť ako dobrovoľník do venčenia, a prijímajú aj finančnú či hmotnú pomoc. Nesúvisí to len s Vianocami, celkovo sú financovaní len z darov (nepatria do žiadnej štátnej schémy) a pomoc sa im zíde po celý rok. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko psov sa momentálne v útulku nachádza,
  • dôvody, prečo by si nemal darovať psa ako vianočný darček,
  • v čom má koronavírus priaznivý vplyv na osudy opustených zvierat,
  • prečo by sa psy podľa Slobody zvierat nikdy nemali držať na reťazi,
  • a ktoré psíky majú nižšiu šancu na nový domov.

Vianoce v útulku: mnohí obyvatelia sa zotavujú z traumatických nehôd

„Nebola to sranda, dať mu nožičky dohromady. Začal sa však zviechať, už sa postavil aj na zadné nohy a intenzívne mu hľadáme domov,“ pokračovala v príbehu ovčiaka Kristína. Soso sa pri našej návšteve naozaj aj postavil na všetky štyri, no zadné labky za sebou pri chôdzi sťažka ťahal. Stačilo len vľúdne slovo a rád sa nechal hladkať, bolo úplne zjavné, že je pripravený na láskavú rodinnú starostlivosť.

„Je to úžasný psík, nezlomný,“ opísala ho Kristína. „Sosino“ je v útulku už rok a pol a vzhľadom na to, že veľmi veľa času ešte preleží, tak dúfajú, že mu čoskoro nájdu domov. Ideálne ešte počas zimy. Zvyčajne vraj zvieratá s hendikepom adoptujú v zahraničí, napríklad v Nemecku, kam sa dostanú cez partnerské organizácie. Soso zatiaľ to šťastie nemal.

útulok,Sloboda zvierat
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Koterce vo vonkajšom areáli útulku sú umiestnené v niekoľkých radoch. Časť z nich je vyhradená pre zvieratá v karanténe, pri ktorých hrozí nákaza. Odstup dva metre sme vďaka takmer ročnému výcviku dodržali s ľahkosťou, no predstava karantény u nás vyvolala úplne inú mieru empatie ako kedysi.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Časť pozemku je vyhradená aj pre psov, ktoré sú po operáciách či náročných nehodách a ešte sa zotavujú. „Momentálne nemáme plný stav, situácia je priaznivá. Celkom pekne sa nám rozbehli adopcie,“ vysvetlila nám Kristína zo Slobody zvierat. Dlhodobé propagovanie adopcie namiesto kúpy prinieslo svoje ovocie a v kombinácii s pandémiou koronavírusu ľudí motivovala, aby si vzali psov domov. Stále sú však desiatky psíkov, ktoré nemajú svoju rodinu.

Najsmutnejšie prípady sú pri krátkosrstých rasách, pre ktoré sú zimné mesiace v útulkoch utrpením. Jedného takéto psíka sme pri návšteve stretli. Volá sa Danty, je to takmer 13-ročný pitbulský veterán, no dobrou správou je, že už o pár dní poputuje k svojej novej rodine. Dlho bol hviezdou adopčného programu.

Danty strávi Vianoce v kruhu novej rodiny. Starý a krátkosrstý pes ako on by sa v zime v útulku trápil, mal šťastie, že si ho niekto adoptoval.
Danty strávi Vianoce v kruhu novej rodiny. Starý a krátkosrstý pes ako on by sa v zime v útulku trápil, mal šťastie, že si ho niekto adoptoval. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Z maximálnej kapacity 250-300 zvierat sa teraz v bratislavskom útulku starajú zhruba o 120. Ak majú možnosť, tak preberajú zvieratá aj z iných miest na Slovensku. Zvyčajne je to z východných a južných regiónov, kde sa psíky adoptujú menej často. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92451 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si ľudia začali viac adoptovať v roku 2020
  • Aké zvieratá končia často v útulku
  • Prečo nie je podľa Kristíny správne zovšeobecňovať a zo zanedbania či týrania zvierat viniť len Rómov
  • Na čo si treba pri kúpe psov dávať pozor
  • Prečo sú naše zákony nedostatočné a ku psíkom sa pomoc často dostane, až keď sú v zúfalom stave
Domov
Zdieľať
Diskusia