Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 14:51
Čas čítania 2:14
Tímea Krauszová

Pandémia a lockdowny pomohli vyčistiť vzduch na Zemi. Planéta sa však paradoxne oteplila

TECH
Uložiť Uložené

Americké národné centrum pre výskum atmosféry tvrdí, že pokles emisií aerosolov má za následok mierne a dočasné oteplenie Zeme.

Lockdown sa postupne zaviedol v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu na celom svete. Ľudská aktivita sa, celkom logicky, spomalila a pandémii teda môžeme poďakovať za nižšie emisie niektorých znečisťujúcich látok v ovzduší.

Podľa najnovších výsledkov výskumu amerického centra pre výskum atmosféry (National Center for Atmospheric Research, NCAR) však nižšie emisie paradoxne spôsobili oteplenie planéty. Pozorovať sme ho mohli niekoľko mesiacov v roku 2020, podľa vedcov je to však len dočasný a celkom prirodzený jav, píšu na portáli SciTech Daily. Nemyslia si, že riešením globálneho otepľovania by teraz malo byť ďalšie znečisťovanie.

Odporúčané
Xiaomi ukázalo displej mobilu, aký nemá obdobu. Bude bez jediného konektora Xiaomi ukázalo displej mobilu, aký nemá obdobu. Bude bez jediného konektora 5. februára 2021, 18:35

Emisie klesli, teplota stúpla

Konkrétne klesli emisie aerosolov, ktoré však blokujú slnečné lúče. Keď ich množstvo v ovzduší na jar 2020 kleslo, teplé Slnko sa na povrch planéty dostalo ľahšie, a to najmä v industrializovaných krajinách, akými sú Rusko či Spojené štáty americké.

Práve tieto krajiny zvyčajne produkujú najviac aerosolov, no minulú jar zaznamenali zhruba o 0,1-0,3 °C teplejšie počasie, než vedci za pôvodných podmienok očakávali. Teplota nad územím USA a Ruska bola vyššia až o 0,37 °C. Výsledky pochádzajú z porovnania skutočných teplôt so simuláciou, ktorá nerátala so zmenou v miere znečistenia.

„Evidujeme veľký pokles v emisiách z najviac znečisťujúcich priemyslov, a to malo okamžitý, krátkodobý efekt na teploty,“ povedal vedec Andrew Gettelman, ktorý viedol výskum v NCAR. „Znečisťujúce látky ochladzujú planétu, takže dáva zmysel, že redukcia znečistenia oteplilo planétu.“

Táto nová štúdia zdôrazňuje, že o emisiách treba hovoriť oveľa komplexnejšie, pretože rozličné látky v ovzduší majú rozličný vplyv na atmosféru našej planéty. Aerosoly zvyčajne odrážajú slnečné lúče späť do vesmíru tým, že sú vďaka nim oblaky bledšie.

Oxid uhličitý a iné skleníkové plyny majú zase opačný efekt: teplý vzduch držia blízko povrchu Zeme a zvyšujú tým celkovú teplotu na planéte. Na prvý pohľad sa teda navzájom vyrovnávajú, vedci sa však snažili pochopiť, čo presne aerosoly robia a do akej miery ovplyvňujú dlhodobú klimatickú zmenu, pred ktorou stojíme.

Odporúčané
Marek z Očami farmácie: Bádateľ šíri dezinformačnú spodinu. Trestné stíhanie je opodstatnené (Rozhovor) Marek z Očami farmácie: Bádateľ šíri dezinformačnú spodinu. Trestné stíhanie je opodstatnené (Rozhovor) 14. januára 2021, 9:30

Znečistenie ochladzuje?

Vedci už mali celkom jasný obraz o vplyve oxidu uhličitého, no v prípade aerosolov ako sulfáty, nitráty či prach bolo ťažšie zistiť, aké následky so sebou prinášajú. Jednou z výziev pre vedcov, ktorí sa snažia vypočítať predpokladaný priebeh klimatických zmien, je práve množstvo a rýchlosť, akými bude ľudstvo produkovať emisie aerosolov a vplyv jednotlivých látok na teplotu a oblaky.

Vďaka výskumu NARC sú vedci o krôčik bližšie, rozumejú správaniu rôznych tipov aerosolov v rôznych atmosferických podmienkach. Faktom je, že vďaka pasívnejšiemu roku 2020 sa naozaj Zem oteplila v dôsledku čistejšieho vzduchu s menším množstvom aerosolov.

Gettelman však hovorí, že ide len o krátkodobý jav. Dlhodobé následky pandémie budú podľa neho pozitívnejšie, je možné, že sa im podarí spomaliť klimatické zmeny práve vďaka nižším emisiám oxidu uhličitého, ktorý sa v ovzduší udržuje dlhodobo. Naopak, aerosoly mali rýchlejší nástup účinku, no ten po niekoľkých rokoch zmizne.

Okrem toho, aj bez ohľadu na menšie množstvo aerosolov vo vzduchu, boli globálne teploty v roku 2020 blízko k rekordným výškam vďaka priemyselným emisiám. Je celkom možné, že menej aerosolov stačilo na to, aby NASA vyhlásila rok 2020 za najhorúcejší vôbec, povedal pre ABC News Gavin Schmidt, vedec, ktorý sa na výskume NCAR nepodieľal, no jeho výsledky potvrdzuje.

Gettelman si nemyslí, že akékoľvek znečisťovanie má nejaký pozitívny vplyv, ani napriek paradoxným výsledkom jeho výskumu. „Emisie aerosolov so sebou nesú závažné zdravotné riziká. Povedať, že by sme mali znečisťovať je nepraktické,“ povedal. Riešením je celkové znižovanie emisií, nie snaha vyrovnať skleníkové plyny aerosolmi. „Čistý vzduch trochu oteplí planétu, no zabíja oveľa menej ľudí ako znečistený vzduch.“

Domov
Zdieľať
Diskusia