Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2021, 18:35
Čas čítania 1:42
Marián Mauik Biel

Xiaomi ukázalo displej mobilu, aký nemá obdobu. Bude bez jediného konektora

TECH APPLE XIAOMI
Uložiť Uložené

Oficiálne sa koncept volá Quad-Curved Waterfall Display, teda zakrivený "vodopádový" displej na štyroch stranách. Vyzerá úchvatne, ale jeho reálne využitie je otázne.

Nedá sa uprieť, že by tento prototyp nevyzeral ako zo sci-fi filmu. Ale viac nás zaujala predstava mobilu bez jediného tlačidla, nabíjacieho konektora alebo slotu pre SIM kartu.

Spoločnosť Xiaomi nie je len výrobca cenovo dostupných smartfónov a elektrických kolobežiek. Je to konglomerát so všetkým, čo k tomu patrí. Okrem iného aj s vlastným centrom vývoja a výskumu. Odtiaľ prichádza čerstvý koncept nevšedného displeja, ktorý však bude znamenať hlavne iný prístup ku celkovému používaniu smartfónov.

Odporúčané
Samsung Galaxy S21 Ultra: Toto už je lákadlo aj pre jablčkárov (Recenzia) Samsung Galaxy S21 Ultra: Toto už je lákadlo aj pre jablčkárov (Recenzia) 1. februára 2021, 12:30

Quad-Curved Waterfall Display je presne to, čo názov prezrádza. Obrazovka mobilu, ktorá je zakrivená zo štyroch strán. Výrazné zakrivenie displeja (a nie iba skla nad ním) majú viaceré značky na mnohých smartfónoch.

Naposledy napríklad Huawei Mate 40 Pro alebo Motorola Edge+, predtým zas Sony Xperia XZ3 alebo Samsung Galaxy S6 edge+ a iných. Ale stále boli zakrivené len na pravej a ľavej strane, bez nejakého dopadu na spôsob fungovania mobilu.

Mi Mix Alpha
Mi Mix Alpha Zdroj: Xiaomi

Xiaomi s displejmi experimentuje už dlhšie. Spoločnosť bola prvá, čo už v roku 2006 predstavila Mi Mix – model s takmer nulovým rámikom. Predvlani zas ukázal funkčný prototypmi Mi Mix Alpha, ktoré obrazovka sa omotávala okolo celého tela mobilu. Do predaja nakoniec nedorazil.

Teraz sa čínska firma chváli tým, že po tisícoch pokusov sa im podarilo vytvoriť technológiu na výrobu displejov zakrivených nie iba po stranách, ale aj na hornej a dolnej časti. Teda v ruke taký mobil vyzerá ako zaoblený kus skla.

Domov
Zdieľať
Diskusia