Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021, 16:34
Čas čítania 0:53
Daniel Mikolášik

Incident s užitím liekov Moniky Jankovskej mal byť pokusom o samovraždu

NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Jankovskej stav je podľa jej advokáta výrazne zlý. Bol to akt zúfalstva, tvrdí.

Incident, ktorý sa stal väzobne stíhanej obvinenej bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici, bol pokusom o samovraždu. Vyplýva to z informácií jej advokáta Petra Erdösa po utorkovej návšteve Moniky J. vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Odporúčané
Jankovská skončila v nemocnici. Mala užiť viac liekov Jankovská skončila v nemocnici. Mala užiť viac liekov 31. januára 2021, 19:57

„Z môjho pohľadu je zdravotný stav mojej klientky výrazne zlý. Informovala ma, že požitie nadmerného množstva liekov bolo s jej plným vedomím a s vedomím aj následkov, ktoré to môže mať. Môžem jednoznačne povedať, že je to akt zúfalstva,“ skonštatoval Erdös.


Dôvodom zúfalstva podľa neho nie je samotná väzba a jej podmienky, ale skutočnosť, že sa nemôže dočkať práva na spravodlivý súdny proces a všetci degradujú jej výpovede a konštatujú, že to nie je priznanie.

Odporúčané
Monika Jankovská tvrdí, že lieky užila, lebo nemohla zaspať. Zostáva mimo ohrozenia života Monika Jankovská tvrdí, že lieky užila, lebo nemohla zaspať. Zostáva mimo ohrozenia života 1. februára 2021, 7:33


„Problém je ten, že orgány činné v trestnom konaní nekonajú. Ako môže poukazovať na nezákonnosť, ktorá sa deje voči nej? Pretože päť mesiacov od posledného predĺženia lehoty trvania väzby bol vykonaný jeden jediný výsluch týkajúci sa obvinenej,“ doplnil obhajca.

Na stanovisku Ministerstva spravodlivosti (MS) SR k incidentu sa nič nemení. „Obvinená sa pred príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže vyjadrila, že jej úmyslom nebolo siahnuť si na život. Vzhľadom na charakter však bola táto udalosť zo strany ústavu od začiatku vedená ako pokus o samovraždu. Tak ju aj ďalej vedieme a tak k tomu aj pristupujeme,“ uviedol pre TASR hovorca MS SR Peter Bubla.

Monika Jankovská
Monika Jankovská Zdroj: TASR/Ján Krošák
Domov
Zdieľať
Diskusia