Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021, 13:40
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

HOAX: Matovičova sestra, Kotleba a dezinformačné weby nepravdivo tvrdia, že 56-ročná Slovenka zomrela, lebo sa dala zaočkovať

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Facebookom sa šíri informácie, že na Slovensku zomrela 56-ročná žena kvôli zhoršenému zdravotnému stavu po podaní vakcíny.

Neprávoplatne odsúdený šéf ĽSNS Marian Kotleba zdieľa na Facebooku nepotvrdené informácie konšpiračného portálu, ktorý sa odvoláva na kompiláciu komentárov zdiaľaných na profile Matovičovej sestry.

Diskutujúci v príspevku tvrdia, že po podaní vakcíny mala zomrieť 56-ročná žena. Vraj sa zamestnankyni mestského úradu bezprostredne po podaní očkovacej látky zhoršil zdravotný stav, uvádza človek, ktorý vystupuje ako brat zosnulej. 

Marian Kotleba napriek tomu šíril nepotvrdenú a zjavne nepravdivú informáciu, že ako „rodený Bystričan“ vie povedať, že je to pravda.

Kotleba, Matovičova sestra aj dezinformačný portál šíria hoax, ktorý už vyvrátilo ministerstvo zdravotníctva.

 „56-ročná zamestnankyňa mestského úradu v Banskej Bystrici bola 8.1. očkovaná proti Covidu-19 v nemocnici v Banskej Bystrici. Očkovaná bola preto, lebo prichádzala do kontaktu s klientmi a zamestnancami domovov sociálnych služieb. 

Následne sa nakazila koronavírusom a 27. 1. zomrela,“ uvádza ministerstvo na sociálnej sieti. 

„Účinnosť prvej dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech je na úrovni 52 percent, preto je možné sa nakaziť aj po prvom očkovaní. Po podaní druhej dávky vakcíny účinnosť stúpne na 95 percent,“ dodáva rezort zdravotníctva. 

Odporúčané
Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) 5. apríla 2022, 18:30

Túto informáciu potvrdil riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michaa Palkovič. Nariadená pitva nepreukázala súvis medzi očkovaním a dôvodom úmrtia, predbežne teda tento súvis vylučuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia