Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 17:31
Čas čítania 0:41
Lukáš Čelka

Slovensko pravdepodobne bude mať tretiu vakcínu. AstraZeneca má však nižšiu účinnosť ako vakcína od Pfizeru

NEWS ASTRAZENECA VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že podľa výsledkov klinického testovania vakcíny sa jej podarilo znížiť počet symptomatických prípadov COVID-19 o 59,5 %.

Na Slovensko sa pravdepodobne dostane nová vakcína. Európska lieková agentúra (EMA) odporučila udelenie podmienečnej registrácie vakcíne AstraZeneca. Vakcína je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii.

Odporúčané
VIDEO: Bratislavčanovi, ktorý nakráčal so sekerou do Národnej rady, hrozí 8 rokov. Mal pri sebe papieriky s menami poslancov VIDEO: Bratislavčanovi, ktorý nakráčal so sekerou do Národnej rady, hrozí 8 rokov. Mal pri sebe papieriky s menami poslancov 29. januára 2021, 16:32


Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že podľa výsledkov klinického skúšania vakcíny sa jej podarilo znížiť počet symptomatických prípadov COVID-19 o 59,5 %. Väčšina účastníkov testov bola vo veku od 18 do 55 rokov. V tejto vekovej skupine je podľa liekovej agentúry vakcína jednoznačne bezpečná a účinná.


„Vakcínu tvorí modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť ochorenie. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela a ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín sám vytvorí," informovalo o vakcíne ministerstvo.

Výhodou vakcíny oproti Pfizer/BioNTech a Moderny je, že nemusí byť skladovaná pri tak nízkych teplotách. Na druhej strane, podľa doterajších testov má nižšiu účinnosť. Podobne ako ostatné sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 4 až 12 týždňov. Najčastejšie nežiaduce účinky vakcíny AstraZeneca sú zvyčajne mierne a krátkodobé.

Domov
Zdieľať
Diskusia