Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2021, 18:22
Čas čítania 1:03
Lukáš Čelka

Slovenskí lekári predpisujú psychiatrické lieky od začiatku pandémie častejšie: Izolácia škodí všetkým, najviac však seniorom

NEWS
Uložiť Uložené

Od vypuknutia pandémie, psychiatri predpísali svojim pacientom viac ako 660 tisíc balení liekov.

Je všeobecne známe, že izolácia k psychickému zdraviu nepomáha. Že je to naozaj tak, potvrdzuje to aj zvýšený počet predpisovaných psychiatrických liekov počas pandémie. Zaznamenali ho súkromné zdravotné poisťovne Union a Dôvera.

Izolácia „lezie na mozog“ všetkým, ale hlavne pri nej trpia seniori, u ktorých môže spôsobiť  aj rýchlejší začiatok demencie. Od vypuknutia pandémie psychiatri predpísali svojim pacientom viac ako 660-tisíc balení liekov. 

Odporúčané
Europoslankyňa Beňová označila fotografa za blba a bonzáka. Odfotil ju totiž s rúškom na brade. Europoslankyňa Beňová označila fotografa za blba a bonzáka. Odfotil ju totiž s rúškom na brade. 23. januára 2021, 10:52

„Trend je stúpajúci, pribúdajú úzkostné stavy, depresie aj panické ataky. Len v našej zdravotnej poisťovni ide o viac ako 12% nárast predpisovaných psychiatrických liekov v porovnaní s minulým obdobím. Tento rok to pravdepodobne bude ešte viac,“ uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.  

Dupaľová zdôraznila, že požiadať o pomoc v náročnom období nie je hanbou. Rovnako iné choroby, aj tie duševné sa ľahšie liečia v počiatočných štádiách. „Spojiť sa s lekárom je možné aj vďaka telemedicíne, cez telefón alebo video hovor," doplnila revízna lekárka Unionu Ingrid Dúbravová.


Zdravotná poisťovňa Dôvera sa snaží pomôcť komunikáciou a sprostredkovávaním užitočných rád, ako situáciu zvládnuť. „Prostredníctvom portálu akobuk.sk sme priniesli informácie, ktoré pomáhajú zvládať stres spojený s koronakrízou, vyhorením, prácou z domu či stratou príjmu. Test, ktorý vyhodnocuje riziko vyhorenia, vyplnilo viac ako desaťtisíc ľudí," hovorí PR špecialista Dôvery Matej Štepianský .


Všeobecná zdravotná poisťovňa zase upozorňuje, že najmä starší ľudia znášajú samotu a izoláciu v čase pandémie ťažšie, čo sa môže prejaviť na ich zdraví. „Izolácia a minimum sociálnych kontaktov sťažuje aj identifikovanie varovných príznakov demencie a iných kognitívnych porúch. Naša poisťovňa preto pre svojich poistencov starších ako 60 rokov uhrádza u všeobecného lekára špeciálne vyšetrenie s cieľom včasného rozpoznania straty sebestačnosti u starších ľudí," uviedol Matej Neumann, hovorca VšZP.

Domov
Zdieľať
Diskusia