Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2021, 14:30
Čas čítania 5:12
Katarína Danková

Pomocou veštieb a mágie vybudoval svoje impérium. Kto bol v skutočnosti Christian Dior?

Pomocou veštieb a mágie vybudoval svoje impérium. Kto bol v skutočnosti Christian Dior?
Zdroj: instagram.com/nasimstories
OSOBNOSTI DIOR
Uložiť Uložené

Ak by v 14 rokoch nestretol vešticu, možno by sa zo svetoznámeho módneho návrhára stal diplomat, ako to chcel jeho otec. Značku, ktorú si dnes obliekajú tisíce žien, budoval Dior nielen svojím srdcom a talentom, ale i veštením z kariet.

Pri mene Dior sa nám hneď vybaví francúzska luxusná módna značka, ktorá je na trhu už od nepamäti. Vďačíme jej za mnohé dnešné módne výdobytky: červený rúž na bežné nosenie, rôzne dĺžky sukní či preslávené parfumy spájajúce v sebe jednoduchosť s eleganciou, ale i škandalóznu vôňu femme fatale.

V tomto článku si prečítaš:
  • Že jeho kariéra mala mať úplne iný smer.
  • Ako sa dostal k móde a pre koho pracoval.
  • Prečo počas vojny obliekal manželky nacistov.
  • Ako sa stal z malého ateliéru celosvetový módny dom.
  • Po kom pomenoval svoju prvú voňavku a prečo.
  • Aké revolučné prvky vniesol do povojnovej módy.
  • Prečo chodil k veštici a ako mágia ovplyvnila jeho život.
  • Ako sexuálna orientácia ovplyvnila jeho rodinu.
  • Prečo je jeho smrť nejasná.

Kto však stál za vznikom tohto slávneho francúzskeho impéria a čo všetko mu obetoval, vie len málokto. Velikán módy pred 75 rokmi založil svoj ateliér s rovnomenným názvom, z ktorého je dnes uznávaná svetová značka Christian Dior

Odporúčané
História módy: Nosili by sme dodnes kožené bundy a roztrhané jeansy nebyť Vivienne Westwood? História módy: Nosili by sme dodnes kožené bundy a roztrhané jeansy nebyť Vivienne Westwood? 24. marca 2017, 12:17

Jeden z najslávnejších módnych návrhárov, ktorý oslobodil povojnové ženy od nudnej a stereotypnej rovnošaty, skonal predčasne vo veku 52 rokov. Začiatkom roka by pritom oslávil svoje narodeniny. 

Nevydarená kariéra diplomata

V roku 1905 sa v obci Granville v Normandii narodil budúci módny zázrak. Christian vyrastal v bohatom prostredí, pretože jeho otec pracoval ako výrobca hnojív, čo bolo v tom čase jedno z výnosnejších zamestnaní. Aj keď mal ďalších štyroch súrodencov, práve z neho chcel otec vychovať diplomata. Presťahovali sa do Paríža a mladý Christian Dior začal študovať politickú vedu.

Štúdium dokončil, no začal sa venovať úplne odlišnej činnosti. Aj za finančnej pomoci otca si otvoril malú galériu umenia, v ktorej vystavoval aj Pablo Picasso, Jean Cocteau či Max Jacob. Jeho talent na umenie tak každým dňom rástol. Nanešťastie, rodinu Diorovcov postihla viacnásobná tragédia. Smrť matky a staršieho brata nasledoval krach otcovho podnikania. Christian, aby dokázal podporiť svoju rodinu, zatvoril galériu a zamestnal sa.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tell me Dior (@tell_me_dior)

Prvé pôsobenie v módnom priemysle

Popri práci v žurnále Figaro Illustre, pre ktorý robil ilustrácie, predával svoje skice. Jeho nadanie si všimol návrhár švajčiarskeho pôvodu Robert Piguet a najal ho za svojho asistenta. Druhá svetová vojna však všetko zmenila a Christiana povolali do vojenskej služby.

Odporúčané
10 najlepších high fashion siluet tenisiek. Vychutnaj si model Louis Vuitton za tisícku aj extravagantné Balenciagy   10 najlepších high fashion siluet tenisiek. Vychutnaj si model Louis Vuitton za tisícku aj extravagantné Balenciagy 12. apríla 2023, 11:00

Po vojne sa vrátil do Paríža a začal pracovať po boku Pierra Balmaina pre návrhára Luciena Longa. Ako ostatné módne ateliéry, tak aj ten, v ktorom pracoval mladý Dior, sa musel prispôsobiť dopytu a obliekať manželky nacistických dôstojníkov a francúzskych spolupracovníkov, len aby ich móda prežila.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BAZHENOVA Design (@bazhenova_design)

Začiatky vlastnej značky

16. december 1946, Avenue Montaigne 30, Paríž. To je dátum založenia a adresa sídla malej, no ambicióznej módnej značky. To všetko vďaka magnátovi v oblasti bavlnenej tkaniny Marcelovi Boussacovi, ktorého očarila Diorova tvorba už v začiatkoch. 

Jeho debut prišiel ani nie po dvoch mesiacoch existencie módneho domu Dior. Prvá kolekcia síce niesla jemne mätúce a pre svet veľa nehovoriace dva názvy „Huit“ a „Corolle“ (v preklade osem a koruna kvetu), no o to symbolickejšie vyjadrovali majstrovské dielo tej doby. Editorka magazínu Harper's Bazaar Carmela Snowová však kolekciu prekrstila na jednoduchší a univerzálnejší názov „New Look“. Aj vďaka tejto Američanke sa stal Dior známym aj za hranicami Francúzska.

V tom období sa do Paríža dostala aj jeho mladšia sestra Catherina, ktorá prežila koncentračný tábor, do ktorého ju uvrhli pre pripojenie sa k francúzskym odbojom. Práve na jej počesť pomenoval Christian svoju prvú voňavku kolekcie New Look – Miss Dior

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BRAND IS... (@nasimstories)

Revolučný pohľad na módu

Po neustálom šetrení látkami v režime vojny prišla doslova márnivosť. Diorove šaty množstvom použitej látky či zlatých nášiviek a lemov priam kričali po nových časoch. Zmena nastala aj v dĺžke šiat. Kým vo vojnovom období ženy nosievali kratšie šaty a sukne, Christian, práve naopak, sukne predlžoval a rozširoval. Jeho šaty mali úzke ramená, zúžený pás, zdôraznené prsia a dlhú, širokú sukňu. Zdôraznil pritom ženskosť, klasickú eleganciu a krásu každej ženy.

Odporúčané
Dior veľkolepo predstavil novú kolekciu pri pyramídach v Egypte. Oblečie ťa do outfitov s fotkami z vesmírneho teleskopu NASA Dior veľkolepo predstavil novú kolekciu pri pyramídach v Egypte. Oblečie ťa do outfitov s fotkami z vesmírneho teleskopu NASA 5. decembra 2022, 13:00

Modely Diora chceli nosiť všetky ženy po celom svete. Práve vďaka móde dokázal aj zo strednej vrstvy urobiť „šľachtu“. Bohaté dámy zas nemali núdzu a dokázali utrácať za značkové šaty celé majetky. Christian Dior teda neustále prichádzal s novými nápadmi berúcimi dych. Paríž sa vtedy znova stal centrom svetovej módy.

Každá jeho nová kolekcia žala úspechy. Desať rokov diktoval a vytváral legendárnu módu, ktorá prežíva dodnes. V kolekciách sa zameriaval aj na línie ženského tela a svetu ponúkol H-líniu, A-líniu a Y-líniu šiat. Jeho prehliadky rovnako prekvapili inovatívnosťou. Modelky sa na móle so šatami hrali a doslova predvádzali majstrovo umenie v praxi.

Aby svoju módu dokázal lepšie priblížiť aj zahraničiu, 43-ročný Christian odišiel do USA a otvoril tam svoj prvý zahraničný obchod Dior New York Inc. Počas ďalších rokov svoje podnikanie rozšíril do ďalších 15 krajín sveta.

Prevratnú módu spopularizovali aj významné a slávne osobnosti. Diora dokonca pozvali na kráľovský dvor, aby svoju kolekciu predviedol britskej kráľovskej rodine. Kráľ Juraj V. údajne zakázal mladým princeznám Alžbete a Margaréte nosiť New Look pre prípad, že by išlo o nevhodný príklad. Meno Dior sa však stalo synonymom štýlu a elegancie.

Náhla smrť a nikdy neobjasnené detaily

Módny velikán akoby cítil svoj koniec. Keď mal presne 5O, vybral si za svojho nástupcu iba 19-ročného Yvesa Saint Laurenta, ktorý u neho pracoval ako asistent a v ktorom videl veľký talent. O dva roky neskôr a len niekoľko mesiacov po dosiahnutom úspechu – titulke magazínu Time – Dior náhle skonal. Stalo sa tak v talianskych kúpeľoch v Montecatini, kam si šiel oddýchnuť a nabrať nové sily do ďalšej sezóny.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93854 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako zomrel Christian Dior.
  • Prečo existujú rôzne verzie jeho smrti.
  • Kedy prvýkrát navštívil vešticu a čo mu vyveštila.
  • Prečo ho ostatné módne značky kritizovali.
  • Kto z jeho rodiny sa stal neonacistom.
  • V čom tkvela mágia obľúbeného čísla Diora.
  • Prečo bol posadnutý kvetmi.
Domov
Zdieľať
Diskusia