Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2021, 19:52
Čas čítania 1:12
Marián Mauik Biel

Ak máš smart hodinky s touto funkciou, môžeš zistiť či si chytil Covid-19 ešte pred príznakmi

TECH
Uložiť Uložené

Nová vedecká štúdia potvrdila úspešné detegovanie ochorenia pomocou bežnej nositeľnej techniky.

Apple Watch alebo náramky značky Fitbit, Garmin a ďalšie môžu fungovať aj na skorú diagnostiku infikovania sa vírusom Covid-19. Ukázali to nové štúdie od inštitúcií ako Mount Sinai Health System v New Yorku alebo Standfordská univerzita, píše CBS. Nie je pritom nutné, aby šlo o nejaké špecifické alebo len najdrahšie smart hodinky.

Štúdie ukázali, že infekcia koronavírusu už v úplných začiatkoch so sebou prináša zmenu srdečného pulzu. A presne tento parameter vedia smart hodinky zmerať. Konkrétne ide o meranie variability srdcovej frekvencie (HRV).

Zjednodušene povedané ide o variácie v čase medzi každým pulzom srdca. Tieto zmeny riadi autonómny nervový systém, ktorý je prepojený s časťou mozgu nazývanej hypotalamus. A ten sa zas reaguje na všetky zmeny v organizme. Malé zmeny nastanú pri infikovaní vírusom a telo na to podvedome zareaguje.

Domov
Zdieľať
Diskusia