Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. januára 2021, 10:41
Čas čítania 0:37
Adam Novosad

Covid-19 spôsobuje silný zápal pľúc, ktorý sa šíri ako lesný požiar, popísali prvýkrát vedci. Môže poškodiť mozog aj srdce

NEWS
Uložiť Uložené

Dlhé trvanie zápalu pľúc spôsobeného ochorením Covid-19 predstavuje riziko.

Vedci prvýkrát systematicky analyzovali priebeh zápalu pľúc, ktorý spôsobuje koronavírus. Zatiaľ čo pri bežnom zápale pľúc sa baktérie alebo vírusy rozširujú do veľkých oblastí v pľúcach veľmi rýchlo, v prípade ochorenia Covid-19 sa zápal pľúc šíri po menších častiach a oveľa pomalšie, informuje ČT24.

Odborníci preto predpokladajú, že následky ako poškodenie samotných pľúc, mozgu, obličiek či srdca nespôsobuje intenzita zápalu, ale skôr jeho dlhé trvanie. Svoje zistenia publikovali v časopise Nature, kde postup koronavírusového zápalu pľúc prirovnali k lesným požiarom.

Covid-19 spôsobuje silný zápal pľúc, ktorý sa šíri ako lesný požiar, popísali prvýkrát vedci. Môže poškodiť mozog aj srdce
Zdroj: TASR/AP

Tie zvyčajne fungujú tak, že sa viacero menších ohnísk postupne vyvíja a nakoniec spojí v nezastaviteľnom požiari, ktorý ničí všetko, čo mu stojí v ceste. Takto podľa vedcov funguje zápal pľúc na základe ochorenia Covid-19, pretože postupne postihuje viaceré orgány ľudského tela. Poškodzuje obličky, mozog a dokonca aj srdce.

Odporúčané
Matovič vybuchol v reakcii na kritiku plošného testovania. Tancujete na hroboch ľudí, tak nám tie vakcíny sami vyrobte Matovič vybuchol v reakcii na kritiku plošného testovania. Tancujete na hroboch ľudí, tak nám tie vakcíny sami vyrobte 13. januára 2021, 12:00

Vedci preto konštatujú, že v analýze nedokázali identifikovať vyššiu závažnosť zápalu pľúc spôsobeným ochorením Covid-19 v porovnaní s bežnou formou. Trvalé následky preto s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobuje najmä schopnosť vírusu napadnúť bunky pľúc, ktorými sa následne šíri dni či týždne.

Domov
Zdieľať
Diskusia