Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2021 o 14:30
Čas čítania 5:29
Peter Hlavička

Pokémon mánia: Hodnoty kartičiek stúpajú a trend sa pomaly dostáva aj na Slovensko

Pokémon mánia: Hodnoty kartičiek stúpajú a trend sa pomaly dostáva aj na Slovensko
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.ebay.com/itm/Pokemon-Card-Lot-100-OFFICIAL-TCG-Cards-Ultra-Rare-Included-GX-EX-MEGA-HOLOS-/151239684662" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">ebay.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI POKÉMON
Uložiť Uložené

Za Charizarda z prvej edície v perfektom stave sú zberatelia ochotní platiť stovky tisíc eur.

Trh so zberateľskými kartičkami hokejových, futbalových alebo baseballových hráčov existuje už vyše sto rokov a nie je žiadnou novinkou, že niektoré z nich môžu mať miliónové hodnoty. V deväťdesiatych rokoch sa do tohto segmentu pridali aj zberateľské kartové hry typu Magic: The Gathering, Yu-Gi-Oh! alebo Pokémon. 

Aj napriek všetkým obmedzeniam prežili reselleri tenisiek pomerne úspešný rok, ktorý so sebou priniesol jedno veľké prekvapenie. O tom, že Pokémon Charizard patrí v posledných mesiacoch medzi najžiadanejších sa už síce vedelo, no definitívne to potvrdil americký raper Logic, ktorý kartičku z roku 1999 v októbri 2020 v aukčnej sieni Iconic Auctions vydražil za 179 000 €. Rekord však nedržal dlho. Rovnakú kartičku totiž niekto kúpil už 15. decembra v sieni Goldin Auctions za 300 000 €.  

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako vznikol novodobý hype okolo Pokémon kartičiek
  • Ktoré kartičky majú najväčšiu hodnotu
  • Či zbohatneš na svojej zbierke Pokémon kartičiek z detstva

Britská spoločnosť Raisin UK, poskytujúca finančné služby, pred Vianocami zverejnila správu, v ktorej informuje o alternatívnych spôsoboch investovania. Namiesto akcií na burze, cenných papierov alebo nehnuteľností vo forme grafu zhrnula to, aké výnosné je obchodovanie so zberateľskými predmetmi. 

Na prvom mieste sa síce umiestnili luxusné hodinky, ktoré dokážu svojmu majiteľovi ročne priniesť zisk až 20 000€, no k ich kúpe je väčšinou treba 6-ciferný kapitál. Na druhú stranu komiksy a zberateľské kartičky, ktoré stoja 1-2 € môžu časom nadobudnúť tisícnásobne väčšiu hodnotu a práve preto obsadili striebornú resp. bronzovú priečku v rebríčku. 

Do zoznamu sa okrem iného dostal aj reselling tenisiek, ktorý ale obsadil predposlednú priečku. Z krátkodobého hľadiska (0-2 roky) síce dokážu zberatelia tenisiek zdvoj alebo strojnásobiť svoju investíciu, ale 20 a viac rokov staré páry tenisiek ani zďaleka nevykazujú taký nárast hodnoty ako napr. nerozbalené počítačové hry a hracie konzoly. 

Majitelia resell obchodu s oblečením a teniskami Cool Kicks, ktorý sa po vlne nepokojov v USA a pandemickom roku rozhodli otvoriť vlastnú predajňu so zberateľskými kartičkami.

Prečo práve Pokémoni? 

Pokémoni oslávia vo februári tohto roku svoje 25. výročie, čo znamená, že väčšina novodobých „investorov“ s nimi strávila takmer celý svoj život. Rovnako dôležitú úlohu hrá aj fakt, že Pokémoni sú celosvetovým fenoménom, ktorý sa pred pár rokmi naplno prejavil aj pri spustení mobilnej videohry Pokémon Go. 

Jedným z hlavných miest, kde sa s kartičkami obchoduje je dobre známa platforma eBay. Tá v roku 2020 zaznamenala vyše 160 miliónov vyhľadávaní kľúčových slov spojených s Pokémonmi a počet predaných kartičiek narástol od januára do septembra o 60%. 

Prečo začínajú reselleri tenisiek obchodovať s Pokémon kartičkami?
Zdroj: @TheMaverickGal/Twitter

Príčin je hneď niekoľko. Mladí ľudia kupujú Pokémon kartičky pravdepodobne z nostalgických dôvodov. V detstve si ich totiž nemohli dovoliť vo veľkom alebo k nim vo svojej krajine nemali dobrý prístup.

Dôvodom môže byť aj rozmach streamerov a youtuberov, ktorí tvoria kvantá obsahu.  Influenceri a celebrity ako spomínaný raper Logic si môžu dovoliť na kartičky míňať státisíce eur. Na druhej strane tu máme skupinu, často menej populárnych youtuberov, ktorí na princípe unboxing resp. unpacking videí rozbaľujú archívne balíčky kartičiek pred kamerou. K tejto skupine tvorcov videoobsahu sa pridal aj DJ a producent Steve Aoki, majiteľ jedného z najznámejších resell butikov v USA Sean Wotherspoon, alebo kontroverzný youtuber Logan Paul. Ten vo svojom novembrovom livestreame rozbalil balíčky kartičiek za  163 000€ a dodnes na tomto videu nazbieral vyše 10 miliónov zhliadnutí. 


Pokémon kartičky sa zbierali a predávali so ziskom aj v roku 2019, ale oveľa prozaickejší dôvod novodobej mánie je pravdepodobne pandémia. Mnohí ľudia sa totiž na internete priznali, že počas karantény nemali čo robiť a z nudy tak začali predávať svoje kartičky alebo nakupovať nové. 

Akú hodnotu majú tvoje kartičky z detstva?

Správy o rekordy lámajúcich cenách za kartičky Charizarda obleteli celý internet a už aj na Slovensku sa tak našli desiatky ľudí, ktorí sa rozhodli speňažiť svoje zbierky z detstva. Ako však väčšina z nich hneď zistila, to že okolo Pokémon kartičiek je opäť hype neznamená, že každá z nich má hodnotu tisícok eur. My sme si tak pre teba pripravili 4 základné kroky, podľa ktorých môžeš zistiť ich približnú hodnotu. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké faktory ovplyvňujú hodnotu kartičiek
  • Aký význam má hodnotenie spoločností PSA/Beckett
  • Prečo majú niektorí Pokémoni vyššiu hodnotu než iní
  • Ako si môžeš overiť hodnotu svojich kartičiek
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93231 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia