Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2020, 15:54
Čas čítania 1:22
Tímea Krauszová

Minister zdravotníctva Marek Krajčí chce sprísniť opatrenia od 4. januára. Len tie môžu zabrániť úmrtiam a odľahčiť zdravotníctvo

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Je známe, že epidémia sa dá kontrolovať iba v nižších číslach, argumentuje minister.

„Vláda rozhodla, že od 10. januára sa má na území SR dodržiavať COVID automat. Budem sa o to striktne zasadzovať,“ sľúbil Krajčí. Počas sviatkov sa netestovalo, efekt Vianoc a novoročných osláv sa teda prejaví až o niekoľko dní. Účinnosť terajších opatrení, ktoré sa vo veľkej miere spoliehali na zodpovednosť jednotlivcov, nie je podľa ministra možné už teraz predpovedať.

„Predpokladám však, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate posunul od 10. januára zo súčasnej čiernej fázy, ktorá znamená tvrdý lockdown, do bordovej farby, kedy je umožnená aj limitovaná školská dochádzka a cesta do zamestnaní na základe negatívneho testu, nie staršieho ako 7 dní.“

Myslí si, že je zmysluplnejšie sprísniť opatrenia už od 4. januára a takýto návrh chce predložiť aj vláde.

Odporúčané
Zdravotník z urgentu: Osobne si myslím, že najlepšie riešenie by bolo spraviť aj lockdown na sociálnych sieťach Zdravotník z urgentu: Osobne si myslím, že najlepšie riešenie by bolo spraviť aj lockdown na sociálnych sieťach 30. decembra 2020, 14:30

S konzíliom odborníkov nesúhlasí

„Napriek aj môjmu vnímaniu závažnosti situácie, považujem za potrebné uviesť, že Konzílium odborníkov bez diskusie so mnou, či s Inštitútom zdravotných analýz publikovalo predikciu 4500 hospitalizovaných ku 11. januáru 2021. Tento scenár nepovažujem za realistický,“ povedal minister zdravotníctva Milan Krajčí v stanovisku, ktoré nám hovorkyňa zdravotníctva Zuzana Eliášová zaslala. 


Podľa Krajčího je aktuálna situácia kritická a trend nepriaznivý, no myslí si, že vyhodnocovať situáciu je komplikované kvôli rôznym vplyvom. Dôvodom je nielen miešanie rodín či známych počas sviatkov, ministerstvo eviduje zníženú mobility pre dovolenky či nové opatrenia, navyše výpočty komplikuje aj potenciálny vplyv novej mutácie koronavírusu.

Minister však tvrdí, že konzílium odborníkov nadhodnotilo situáciu, v skutočnosti by sa nemocnice mohli preplniť v prípade pesimistického scenáru až na prelome januára a februára (odborníci predpovedali, že to bude už na konci aktuálneho lockdownu). „K 11. januáru IZA očakáva počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením covid-19 v rozmedzí 3000 až 3500 pacientov, čo je však nepochybne taktiež kritická hodnota,“ uviedol minister. 

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Skúsenosti zo zahraničia podľa rezortu zdravotníctva potvrdzujú, že prísny lockdown na obdobie aj niekoľkých týždňov je účinným riešením, ktoré dokáže znížiť reprodukčné číslo. „Je známe, že epidémia sa dá kontrolovať iba v nižších číslach. Tvrdé opatrenia zamedzia množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížia enormný tlak na ústavné zdravotné zariadenia a vytvoria priestor na postupnú vakcináciu zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb ako aj našich najrizikovejších spoluobčanov,“ uzavrel minister zdravotníctva.

Domov
Zdieľať
Diskusia